Jiří Pavlica oslaví sedmdesátiny koncertem s orchestrem FOK

Jiří Pavlica oslaví sedmdesátiny koncertem s orchestrem FOK

Tisk

fok pavlica200Jak jinak by mohl Jiří Pavlica slavit své 70. narozeniny, než na turné Hradišťanu se symfonickými orchestry po celé republice? Při této mimořádné příležitosti se 28. listopadu zastaví i v Praze a vystoupí se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK v Obecním domě. Protože jde o narozeninový koncert, přidá se také pěvecký sbor Carmina Bohemica a speciální mladý host, který má k oslavenci velmi blízko.

 


„Odjakživa jsem toužil dotýkat se všech možných hudebních žánrů. Propojení folkloru s jazzem, folkem, rockem, s lidovou hudbou jiných kultur, starou nebo symfonickou hudbou mi dávalo smysl, svorníkem bylo vždy vyjádření obsahu, který souzní s naším současným světem,“ svěřil se oslavenec Jiří Pavlica. „Vždycky jsem se spíš díval na to, co mám udělat, než na to, co už mám za sebou. Nicméně životní jubilea vás trochu přinutí bilancovat. Mé ohlédnutí se promítlo právě i do programu narozeninových koncertů,“ řekl k programu. Podrobnosti už však prozrazovat nechtěl, aby publikum nepřišlo o překvapení.

Hradišťan se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK spolupracuje již řadu let. Kromě moravských melodií pražské publikum bouřlivě ocenilo také crossoverové projekty a autorskou tvorbu Jiřího Pavlici, například když v roce 2013 provedl s Pražskými symfoniky svou suitu Chvění. Multižánrovost a schopnost propojení tradic různých kultur v repertoáru cimbálové muziky ocenili také dětští posluchači z pražských středních škol v rámci edukačních koncertů. V červnu 2022 odehrál FOK s Hradišťanem koncert pro dobrovolníky pomáhající Ukrajincům, který přenášela ČT Art. Opakovaně Hradišťan sklízel ovace na předvánočních koncertech za interpretaci prastarých adventních skladeb i známých koled, které si s nimi zazpívala plná Smetanova síň.

Slovo Hradišťanu

„Jiří Pavlica a Hradišťan vystupují na našich i zahraničních pódiích už několik desetiletí a jsou vždy zárukou vysoké umělecké kvality, vynalézavé a pestré dramaturgie a v neposlední řadě také schopnosti vést dialogy s hudebníky různých žánrů a objevovat tak nové světy sobě i posluchačům. V tomto duchu se ponese i společný program s FOK pod taktovkou dirigenta Stanislava Vavřínka. Zazní nejen výběr z repertoáru Hradišťanu ve spojení s orchestrem, ale také premiéry nových skladeb Jiřího Pavlici. A protože si v průběhu večera připomeneme také jeho životní jubileum, nabízí se příležitost pro premiérové překvapení v podobě vystoupení mladého talentovaného hosta, který má k oslavenci velmi blízko.“

fok pavlica1
Program

PAVLICA 70
28. listopadu 2023 od 19:30, Obecní dům

Jiří PAVLICA & HRADIŠŤAN
CARMINA BOHEMICA
Věra HRDINKOVÁ | sbormistryně
SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Stanislav VAVŘÍNEK | dirigent

Zajímavé odkazy: 

Vstupenky
https://www.fok.cz/cs/pavlica
Jiří Pavlica a Hradišťan
https://www.hradistan.cz/

www.fok.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Povinná četba z Toronta

opustis li mne nezahynes skvorecky salivarova hvizdalaKnižní rozhovory Karla Hvížďaly se Zdenou Salivarovou a Josefem Škvoreckým nedávno vyšly pod názvem  Opustíš-li mne, nezahyneš

Divadlo

7. ročník divadelního festivalu Pernštejnlove přivítá ansámbly z celé republiky a spouští předprodej

pernstejnlove 200Dny 26. - 30. července budou na Zámku Pardubice opět patřit divadelnímu festivalu Pernštejnlove. Pardubický divadelní open air vstupuje do 7. ročníku naplno, návštěvníci se mohou těšit na desítku divadelních produkcí, divadlo pro děti i...

Film

Filmová sezona začíná

Filmova sezona perexV první polovině letošního října se v Praze doslova souběžně odehrají dvě filmové přehlídky: jednak LA PELÍCULA (ve dnech 6. – 8. 10.) zaměřená na španělsky mluvené filmy, jednak BE2CAN (ve dnech 5. – 12. 10.) přibližující díla ...