Magnesia Litera 2024 za detektivku patří Janě Jašové

Magnesia Litera 2024 za detektivku patří Janě Jašové

Tisk

jana jasova 200V Albatros Media si s velkou radostí a hrdostí jsme včera vyslechli jméno vítězky Magnesie Litery v kategorii Detektivka. Za svůj v pořadí druhý detektivní román Krutý měsíc ji získala spisovatelka Jana Jašová z nakladatelství Motto, které patří pod křídla Albatros Media.


Jana Jašová, úspěšná překladatelka a spisovatelka byla na Magnesii Literu nominována už za svoji předešlou detektivní knihu Znič to jméno. Druhou nominaci za Krutý měsíc přetavila ve vítězství. Při přebírání ceny byla zřejmá její radost i neskrývané překvapení. Co se jí v tu chvíli honilo hlavou, co cítila? „ Ze všeho nejdřív asi pocit, že se mi to zdá, a kdybych si v tu chvíli pamatovala, kde mám ruku, hned bych se štípla, ale byla jsem úplně mimo. Byla jsem nadšená už z nominace a moc si přála vyhrát, ale bohužel jsem si masochisticky přečetla další dvě nominované detektivky a připadaly mi výborné, takže jsem moc nedoufala.“

jana jasova kruty mesic

Jana, která podle svých slov čte z beletrie úplně všechno, ale detektivky nejradši, a mezi jejíž oblíbené autory patří Sebastian Japrisot, Raymond Chandler, ze současných Gillian Flyn, Megan Miranda nebo Robert Galbraith, začala původně psát dětské knihy. Za knihu pro děti Psí dny získala v roce 2021 Zlatou stuhu. Stejnou cenou byla odměněna už v roce 2010 za překlad románu Michelle Paverové Zrádce přísahy. Do češtiny Jana přeložila více než 300 titulů.

Kde čerpá nápady pro své knihy? „Asi všude kolem sebe, hrozně ráda pozoruju neznámé lidi, různé situace, poslouchám útržky hovorů a pak se domýšlím, co a jak a proč.“ Aktuálně Jana pracuje na své další knize. „Mám rozepsanou další detektivku, ve které hrdinku pronásleduje stalker, který se ve své psychopatické zamilovanosti nezastaví před ničím - pokud ho nezastaví ona sama.“

jana jasova

„Doufejme, že i tento třetí detektivní román zaujme čtenáře i porotu Magnesie Litery a budeme držet palce, aby si Jana vysloužila další nominaci na tuto prestižní cenu,“ říká za Albatros Media PR manažerka Martina Vydrová.

Více informací: www.albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Stojí pokračování Ready Player One za to?

ready player two 200V loňském roce spatřilo světlo světa pokračování pro mnohé kultovní knihy Ready Player One: Hra začíná s názvem Ready Player Two: Nová hra začíná, jejímž autorem je Ernest Cline.

 

...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat uvádí komedii Bez zábran

kolowrat200Další reprízu inscenace Bez zábran proběhne v Divadle Kolowrat v pátek 12. května v 19.30 hodin. Představení připravilo s hereckým kvartetem nedávno založené Staromódní divadlo, režisérem je Robert Russell. Hru napsal britský prozaik, dramatik, sat...

Film

Walt Disney a hledání genderových stereotypů

200filmHodnocení odkazu Walta Disneye (nebo Disneyho?), ať již jeho samého, nebo studia nesoucího jeho jméno, se zpravidla odvíjelo ve dvou rovinách. Jedna zdůrazňovala kýčovitost produktů, druhá obdivovala obchodní talent. Nalezneme však také badatele, kteř...