Do projektu Brány památek dokořán se v dubnu zapojí 95 akcí

Do projektu Brány památek dokořán se v dubnu zapojí 95 akcí

Tisk

brany pamatek 200Členská města Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska se opět připojí k Mezinárodnímu dni památek a sídel v rámci projektu Brány památek dokořán. Po celý duben města otevírají památky, pořádají prohlídky, výstavy, koncerty a další akce.

 

V Jindřichově Hradci se do projektu zapojí hned tři kulturní instituce, které na 1. dubna zahájí turistickou sezonu – výstavní dům Stará radnice, Dům gobelínů a Muzeum Jindřichohradecka. Bohatou historii a pamětihodnosti královského města Uherský Brod je po celý duben možné poznat prostřednictvím turistického okruhu s názvem Stezka městskou památkovou zónou.

V Čáslavi bude otevřena vyhlídková věž kostela sv. Petra a Pavla.

V Úštěku si budou moci zájemci prohlédnout tamní hrad, kde uvidí i vrhací husitskou kuši. Moravské pašije loutkoherce Víti Marčíka budou k vidění 4. dubna v altánu v Poděbradech.

Dny izraelské kultury zase chystají ve Slaném od 6.–13. dubna.

Jarní tvořivý pátek v tržnici řemesel připravují v budově bývalého pivovaru v Jilemnici na 7. dubna.

Na řadě míst si lze užívat atmosféru velikonočních trhů; například v Karlových Varech, ve Spáleném Poříčí, nebo v Hostinném.

brany pamatek1

Podrobný přehled všech akcí je na stránkách Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Neff: „Zůstávám věrný sci-fi."

neff perexONDŘEJ NEFF alias Aston je jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů science-fiction u nás. V nakladatelství Albatros vydává populární „verneffky" a trilogii Tajemství pěti světadílů. Velké oblibě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Andělé všedního dne

altPatříte-li mezi tradicionalisty, jejichž představa andělů zahrnuje okřídlené bytosti bdící nad našimi osudy a strážící naše kroky, můžete se nechat obohatit o novátorský a zcela jiný přístup, o pohled, jenž nám předkládá spisovatel Michal Viewegh...

Divadlo

Premiéra muzikálu MATILDA v Brně

Matilda vizualAutor předlohy úspěšného muzikálu, Roald Dahl (1916 – 1990) původem z norské rodiny, se narodil ve Walesu a zemřel v Británii. Z jeho rozsáhlé tvorby spisovatele a dramatika zůstává do dnešní doby světově známé a inscenované dílo, právě MATILDA...

Film

Pacifik Rim 2 ve znamení akce

Pacific1Vezměte Godzillu, Jurský park a Transformers. Zamíchejte v čínském kotlíku a prodáváte Pacifik Rim 2.

...