Ve Velkých Losinách na Šumpersku otevřeli opravený zámecký letohrádek

Ve Velkých Losinách na Šumpersku otevřeli opravený zámecký letohrádek

Tisk

losiny 200Objekt, který sloužil k tanci i zábavě renesanční šlechty, se otevřel po 11 letech rekonstrukce. Rozsáhlá rekonstrukce památky ze 17. století byla hrazena z dotací Ministerstva kultury. Letohrádek nechal postavit Přemyslav III. v roce . Správa zámku plánuje další využití těchto historických prostor. Opravený objekt bude využíván například pro výstavy, konat se tam budou také svatební obřady a v přízemí by měla vzniknout kavárna s cukrárnou a venkovním posezením. Své místo v programu letohrádku by měly mít i dílny pro děti.

Letohrádek, který je součástí zámeckého areálu, byl před rekonstrukcí zdevastován a nevyužíván. Při opravách se vyměnila například střešní krytina, podlahy a klenby. Obnovila se i štuková výzdoba a byla opravena kachlová kamna. Archeologové v něm našli soubor kachlů, na kterých je zobrazen motiv aliančního znaku rodu Žerotínů a Oppersdorfů z třetí čtvrtiny 17. století.
Zámek Velké Losiny postavil významný moravský rod Žerotínů. Pozdně renesanční stavba z konce 16. století nahradila zchátralou tvrz. Zámek je jednou z nejkrásnějších ukázek moravské renesanční architektury. Temnou stránkou zámku je, že v 17. století neblaze proslul čarodějnickými procesy. První zmínky o stavbě na území dnešního zámku sahají do období gotiky, kdy zde vnikla původně vodní tvrz. Na konci patnáctého století v roce 1496 se celé losinské panství dostalo do područí pánů ze Žerotína. Gotická tvrz brzy přestala vyhovovat nárokům šlechticů, a proto ji roku 1531 nechali přestavět v honosný renesanční zámek. Zámek Velké Losiny byl přestavěn a obklopen rozlehlým francouzským parkem v 17. století.
Během staletí prošel zámek ve Velkých Losinách četnými stavebními úpravami. Dnešní podobu zámku tvoří trojkřídlý areál s trojpodlažními arkádami. Osmiboká šestipodlažní věž se zámeckými hodinami je dominantou Losinkého zámku.

losiny


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

„Balada o lásce mezi nebem a zemí“

rytec kameji200V listopadu vydalo nakladatelství Jota kouzelný fantaskní příběh Ivana Fíly Rytec kamejí o síle lásky. Pokud máte rádi pohádky, fantaskní prvky a dokážete ocenit lásku, můžete se do knihy ponořit i vy.

...

Divadlo

Ve Vršovickém divadle MANA ožívá bytové divadlo. Herci zvou na komedie ve věži i v suterénu

divadlo mana200Pech pod střechou a Požár v suterénu. To jsou dvě nové brilantní komedie, které v premiéře nabízí Vršovické divadlo MANA. Evokují atmosféru bytových divadel, takže se hrají v netradičních prostorách divadelní budovy, jako je třeba podkroví n...

Film

Truman show: Jim Carrey loutkou televizního štábu

truman show plakatKriminální film nebo horor už viděl každý. Jim Carrey má však štěstí na filmy, které jsou skoro vždycky něčím originální, a přitom v sobě kombinují staré známé prvky. Jedním z takových je i Truman show....