Geisslers otevírají svou divadelně-alchymistickou laboratoř

Geisslers otevírají svou divadelně-alchymistickou laboratoř

Tisk

Alchymisti200Alchymisti: Zlatodějný teatrolab je imerzivní inscenace pro diváky od deseti let, která vám umožní nahlédnout do pěti alchymistických laboratoří, založených samotným velmistrem tajného řádu Rudolfem II. Přenese vás do doby Rudolfovy vlády, kdy byla Praha centrem Evropy a na císařově dvoře působili slavní alchymisté. Vstupte do naší divadelně-alchymistické laboratoře, kde ožívá minulost a hledejte naději pro budoucnost. Objevte spolu s Geisslers Hofcomoedianten od 9. března v Divadle VILA Štvanice svůj kámen mudrců.

Alchymisti za časů císaře Rudolfa II. zasvětili celý svůj život tajemnému bádání. Byli posedlí elixírem nesmrtelnosti či látkou, která dovede přeměnit kovy ve zlato. Aniž by to ale tušili, podařilo se jim leckdy objevit postupy a zákonitosti, bez kterých by se dnešní věda ubírala zcela jiným směrem. Byli to špičkoví vědci z celé Evropy. Ale také trochu filozofové, umělci, mystikové, blázni a často i vychytralí podvodníci. Všechno šlo tenkrát tak trochu ruku v ruce.

Alchymisti1

Ve skutečnosti však pracovali na něčem úplně jiném, tajném a mnohem důležitějším, než bychom si uměli představit. A v utajení na tom pracují i dnes, ve 21. století. Přijměte pozvání do tajné laboratoře Rudolfa II. a pojďte společně s jeho Řádem najít kámen mudrců. „V pěti laboratořích skupinky diváků společně hledají kouzelnou formuli, která by mohla odvrátit zkázu,“ přiblížil režisér Petr Hašek.Protože kámen mudrců nemusí vždy být nějaké kouzlo a jinak, než společně k jeho nalezení jen těžko dojdeme,“ doplnil ho dramaturg inscenace Vojtěch Franců.

Interaktivní inscenace pro starší i mladší publikum je součástí mezinárodního projektu We can change the world v programu EU Creative Europe a vyvrcholením koprodukčního projektu Alchymisti souboru Geisslers Hofcomoedianten a Rádia Junior. Díky němu vznikla mimo jiné podcastová série, která posluchače zavede mezi dávné alchymisty a spolu s nimi a s císařem Rudolfem II. pátrá po tajemství věčného života. Všech sedm dílů si můžete poslechnout na webu junior.rozhlas.cz/alchymisti.

Alchymisti3

Geisslers Hofcomoedianten již přes dvacet let tvoří současné hravé divadlo inspirované barokem. Neusilují ale o rekonstrukci původních barokních her a předloze dávají současný rozměr, objevují nadčasová témata, zapomenuté příběhy, odkazy slavných divadelních osobností a paralely mezi minulostí a současností. Od roku 2014 pravidelně hrají na jevišti Divadla VILA Štvanice, kde také od roku 2015 pořádají festival pro rodiny s dětmi VILOmeniny. Od svého počátku jsou součástí festivalu barokního divadla a hudby THEATRUM KUKS, každé léto vyrážejí na turné napříč Českem a pod hlavičkou Festivalu zámeckých a klášterních
divadel oživují místa s divadelní historií.

Více informací: https://www.geisslers.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Boušková: „Nad osobní kontakt s publikem nic není.“

Bouskova 200Rozhovor s harfistkou světového formátu Janou Bouškovou, která je neúnavnou patronkou festivalu Klášterní hudební slavnosti. Letošní 15 ročník má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Burani slavnostně otevřeli novou divadelní sezonu

VýstřižekDivadlo BURAN TEATR je už hodně let součás...


Literatura

Víkend v Londýně jako perfektní oslava čtyřicetin

vikend v londyne 200Jan Folný se do čtenářského povědomí zapsal svou na první pohled kontroverzní povídkovou knihou Buzíčci. Na mě tehdy udělala velký dojem, a proto jsem měla radost, když jsem v nabídce nakladatelství Host zahlédla další jeho poč...

Divadlo

Řádná dávka originality, abstrakce a destrukce v belgickém Springville

altUmíte přesně určit hranice své představivosti? Co je pro vás tak akorát a co je už příliš? Belgické uskupení CAMPO se vás neptá, co zvládnete vydržet, parta z Gentu jen předvádí a neručí za následky (a možné psychosoma...

Film

Šokující film Ghoul, nyní nově na DVD

ghoul 200

Horor s názvem Ghoul aneb Hlad má mnoho podob, který měl dvě premiéry, jednu v USA a druhou 26. února v Praze, nyní nově vychází 8. července na DVD i Blu-ray ve společnosti Magic Box. Režisérem je kaskadér a sc...