Šokující film Ghoul, nyní nově na DVD

Šokující film Ghoul, nyní nově na DVD

Tisk

ghoul 200

Horor s názvem Ghoul aneb Hlad má mnoho podob, který měl dvě premiéry, jednu v USA a druhou 26. února v Praze, nyní nově vychází 8. července na DVD i Blu-ray ve společnosti Magic Box. Režisérem je kaskadér a scenárista Petr Jákl ml., který film připravoval čtyři roky. Sháněl přesvědčivé herce, pamětníky, kteří zažili hladomor ve třicátých letech minulého století na Ukrajině a s tím spojený kanibalismus a také materiál o ukrajinském kanibalovi Andreji Čikatilovi, který v letech 1978 - 1990 skutečně zabil 53 lidí, některé z nich i pozřel a 14. února 1994 byl za své činy popraven. Film se na Ukrajině natáčel přímo v oblasti Jabločnoje, kde Čikatilo žil. Průběh natáčení byl až do premiéry tajný. Po uvedení měl film pověst šokujícího, proto vzbudil můj zájem.

Film začíná historickým úvodem, který téma filmu a počátek novodobého kanbalismu předchází.

.... Světový vůdce Josef Stalin, byl zodpovědný za masové úmrtí způsobené hladem v roce 1932-1933. Tato katastrofa se zapsala do historie jako ukrajinský hladomor. Hladem zemřelo více než 7 milionu lidí, tisíce jich propadlo kanibalismu........

Tři mladí studenti přiletí do Kyjeva, aby mohli natočit dokument s názvem Kanibalové dvacátého století. Zapálení do natáčení a dobrodružného pátrání po pamětnících hladomoru se setkají po příjezdu na letišti s ukrajinským průvodcem a překladatelkou. Průvodce je takový trhovník a po stálém tahání peněžních záloh filmaře zaveze za kanibalem, který byl pro tuto činnost zatčen a nyní po propuštění z vězení žije ve skromném obydlí. Filmaři jsou z jeho způsobu života i komunikace zaskočení, ale přesto po jeho svolení natáčet v jeho příbytku o místu, kde se zrůdné činy odehrály, přesouvají svoje soustředění do filmování. Atmosféra místa je děsivá a situaci nezlepšuje ani přizvaná ukrajinská vědma, která jim navrhne, aby s ní vyvolali ducha místa. Proč? Ztráta času, opovrhují jejím návrhem. Po dlouhém přesvědčování, ale přeci jen usedají všichni ke stolu, aby se duch, Ghoul jak se nazývá neživá bytost, která se vyskytuje na místech úmrtí a poté se živí lidskými ostatky, zjevila. Po pár tajemných úkazech, které určitě s rozhýbanou skleničkou, která představuje ducha, nemají nic společného, jak zprvu namítají nedůvěřivě vědmě, se nakonec přesvědčují o opaku a natáčení dokumentu už přestává být hlavní prioritou. Chut' natáčet střídá napětí, tísnivé pocity a boj o život.

ghoul

DVD obsahuje navíc bonusy v podobě 7 různých alternativních konců filmu, vynechaných scén, rozhovor s producentem Robem Cohenem, Petrem Jáklem, záběry Alexeje Čikatila, trailer, fotogalerii a záznamy s filmových premiér.

Film mě zaujal jednak proto, že je inspirován skutečnými událostmi z ukrajinské historie, ale také titulky v denním tisku, jež film komentovaly po jeho premiéře v Praze. Líbil se mi začátek děje, kdy filmaři komunikovali se skutečnými pamětníky hladomoru a také autentické záběry Čikatila ze soudní síně, tajemné prostředí, ve kterém se film odehrává a celkově návrat tematicky k něčemu co se opravdu stalo. Ovšem ke konci filmu trochu zklamání ze záběrů kamery, které mi připomněly Záhadu Blair Witch, něco co už tu jednou bylo a trochu i ze samotného konce.

Myslím si, že příznivcům hororů a duchařiny se film bude líbit, pro napětí i jeho autentická místa, kde se kanibalismus opravdu stal.

    

Žánr: Horor/Thriller
Stopáž: 83minut + 60 minut bonusů
Režie: Petr Jákl ml.
Scénář: Petr Jákl ml., Petr Bok
Hrají: Jennifer Armour, Jeremy Isabella, Paul S. Tracey, Debra Garza, Alina Golovlyova
Kamera: Jan Šuster
Produkce: Petr Jákl, Rob Cohen
Obrazový formát: 16:9
Titulky: české, anglické
Česko / Ukrajina, 2015
Prodejce DVD: Magic Box, vychází 8. 7 2015
Obal DVD i video je zdroj Magic Box.
Hodnocení: 65 %


Zdroj: MagicBox


www.magicbox.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ozvěny ze Světa knihy/ 65. pole

Pole perex20. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2014 je sice již minulostí, ale protože zde zástupci redakce Kultury21 objevili spoustu novinek a skvělých knižních titulů a navíc se potkali s kolegy různých nak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Šarlatán získal pět nominací na Ceny české filmové kritiky

Sarlatan 200Příznivé přijetí nového českého dramatu režisérky Agnieszky Holland Šarlatán tuzemskými filmovými novináři stvrdilo první lednový týden pět nominací na Ceny české filmové kritiky, včetně těch v kategoriích Nejlepší film, režie a scénář. Své soš...


Literatura

Holubí mambo zasahuje

Holubimambo 200U příležitosti 66. narozenin amerického spisovatele C. D. Payna vydalo Nakladatelství Jota reedici jeho zběsilého díla Holubí mambo. Tak k letu a čtení připravit, teď!

 

...

Divadlo

Divadlo LETÍ uvede novou hru Davida Jařaba. Doprovodí ji originální hudba Katarzie

Autor200Nastávající divadelní sezónu Divadlo LETÍ odstartuje světovou premiérou hry Davida Jařaba Autor. Uznávaný režisér, scénárista a dramatik napsal svůj nejnovější text přímo pro Divadlo LETÍ. Hru, která si do poslední chvíle pohrává s očekáváním diváka, režír...

Film

Filmový festival Locarno uvede ve světové premiéře český animovaný film O krávě

Vizual O kraveKrátkometrážní animovaný snímek O krávě se probojoval do soutěžní sekce Pardi di domani na 76. ročníku filmového festivalu v Locarnu. Režisérkou tohoto originálního díla je talentovaná animátorka a ilustrátorka Pavla Baštanová, která ve spolup...