Maturita za dveřmi: osvěžte si divadelní klasiky na poslední chvíli online!

Maturita za dveřmi: osvěžte si divadelní klasiky na poslední chvíli online!

Tisk

Maryša foto  Divadlo Petra BezručemPMaturita je za dveřmi, nestíháte? Dramox vás zachrání! Známé klasiky můžete sledovat v divadelní verzi. Na Dramoxu najdete desítky titulů doporučené četby - včetně těch nejznámějších jako Maryša, Havlova Audience, Bratři Karamazovi, nebo Kunderova Ptákovina - v provedení českých i světových divadel.

Pokud si vytáhnete autory 20. století, znalosti života literárního velikána Karla Čapka se budou hodit. Podívejte se na představení Čapek a máte vyhráno! Podívejte se i na jeho drama o nástupu fašismu Bílá nemoc nebo adaptaci slavného Hordubala. Maturitanti by neměli vynechat ani Maryšu s Pavlou Gajdošíkovou a Norbertem Lichým v hlavních rolích, Mein Švejka z Divadla Husa na provázku nebo Kytici v netradiční verzi jako balet plný kouzel.

K vidění online je i jedna z mála divadelních her loni zesnulého Milana Kundery Ptákovina. Ondřej Vetchý s Jaromírem Dulavou a dalšími kolegy z Činoheráku předvádí dokonalou hereckou souhru v satirické komedii o jednom nevinném kosočtverci na tabuli… Z tvorby Václava Havla pak studenti ocení vtipnou Audienci od Bezručů, Vyrozumění z Komorní scény Aréna.

Maryša foto  Divadlo Petra Bezručem

Světová klasika snadno a rychle

Na poslední chvíli stihnete dohnat i Bratry Karamazovy z Dejvického nebo rychlokurz ze světového divadla Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách z Divadla v Dlouhé. Jak upozorňuje jeden z hlavních představitelů Jan Vondráček: „Jestli nejste připoutáni, tak se držte vzájemně, protože vás upozorňuju, že toto představení bude velký fičák.“

V anglické verzi s českými titulky se nabízí i představení Romeo a Julie, Hamlet nebo Zkrocení zlé ženy ze známého stratfordského festivalu v Kanadě.

Dramox pro školy

Pro studenty a učitele má navíc Dramox speciální nabídku! Učitelé mohou vybrat ze dvou variant: buď objednat balíček pro celou třídu jen za 2 990 korun, v rámci nějž získá každý student ze třídy měsíční přístup na Dramox, nebo objednat klasické předplatné na měsíc, tři, šest nebo dvanáct s 50 % slevou. „Kromě přístupu k inscenacím získají učitelé také sadu metodických pracovních listů k vybraným představením, které Dramox vytvořil ve spolupráci s DAMU, a kterými je možné výuky zpestřit,” doplňuje Nela Miloševič. Pokud byste měli zájem o více informací o Dramoxu pro školy, neváhejte napsat na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Pedagogům rádi poskytneme zkušební voucher zdarma.

Ptakovina foto  Činoherní klub

Ptákovina

Foto: dramox.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Anna Julie Slováčková: Chtěla bych, aby lidé měli rádi sami sebe

a s200Mladou herečku a zpěvačku Annu Julii Slováčkovou můžete již několik měsíců vídat na prknech Divadla Kalich jako Rózi v kultovním muzikálu Krysař. Jak se s novou rolí sžila a jaké plány má v novém roce 2018 se dočtete v následujícím rozhovor...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Igor Orozovič spolu se skladatelem Ivanem Acherem vypustil do světa jeden z prvních divadelních soundtracků

bezruky frantik200V Divadle pod Palmovkou se těší velké pozornosti diváků i odborných recenzentů černočerná komedie Bezruký Frantík, jejíž scénář napsali Tomáš Dianiška s Igorem Orozovičem. Inscenace dokonce získala letos na jaře nominaci v Cenách di...


Literatura

Brontík – Kamarád z pravěku

brontik perexVydejte se společně se svými dětmi na dobrodružství malého Brontíka – dinosaura, který přečkal v ledu několik milionů let. A možná by tam zůstal dalších mnoho let, pokud by ho neobjevily a neodnesly dvě neobyčejně zvídavé děti!

Divadlo

Dvě nominace na Ceny Thálie pro soubor opereta/muzikál Národní divadlo moravskoslezské

thalie 200Soubor opereta/muzikál v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě získal dvě užší nominace na Ceny Thálie za rok 2014. Dvěma nominovanými umělci jsou Hana Fialová za roli francouzské šansoniérky Edith Piaf v inscenaci maďarské spisovatelky a scená...

Film

Znovu ožívá Prokofjevova pohádka Péťa a vlk

petr-a-vlk 200Česká televize zase prokázala ignoranci v používání názvů. Pod drnčivým, neosobně znějícím, protože z angličtiny přeloženým titulem Petr a vlk se totiž skrývá Prokofjevova skladba odjakživa ...