Pohádkové rozloučení filmové legendy: Perinbaba a dva světy

Pohádkové rozloučení filmové legendy: Perinbaba a dva světy

Tisk

PerinbabaPNa začátku prosince vstupuje do kin výpravný a očekávaný film Perinbaba a dva světy režisérské filmové legendy Juraje Jakubiska. Film plný magie a fantazie vznikal řadu let, slavný tvůrce ho dokončil, uvedení do kin se však už nedočkal. Perinbaba a dva světy se tak stane jeho rozloučením s diváky. Diváci si v něm budou moci znovu připomenout jeho bohatou fantazii, nezaměnitelný výtvarný styl a magický svět, který uměl vytvořit jen on a který mu přinesl mezinárodní uznání a více než 90 filmových ocenění z celého světa.

„Perinbaba a dva světy“ je pokračováním kultovní pohádky Perinbaba, která je oblíbená i u nás, ovšem na Slovensku se z ní stala naprostá Vánoční klasika. Na Slovensku je tím, čím u nás Tři oříšky pro Popelku, jiné srovnání snad ani není možné. Perinbaba měla premiéru na prestižním filmovém festivalu v Benátkách v roce 1985, tedy téměř před čtyřiceti lety.

„Po celou tu dobu jsem dostával od diváků dopisy, abych natočil pokračování. Dlouho jsem váhal. Po třiceti letech jsem se rozhodl natočit pokračování, s jiným příběhem, s jinými hrdiny. Hlavním hrdinou je Lukáš, syn Jakuba z původního filmu,“ přibližoval Juraj Jakubisko, proč se rozhodl svou kultovní postavu vrátit na plátna.
Perinbaba výrazným až osudovým způsobem lemuje i Jakubiskův osobní život. Rok 1985 nebyl totiž jen rokem, kdy uvedl jeden ze svých nejslavnějších filmů do kin, ale i rokem, ve kterém se oženil se svou ženou Deanou Jakubiskovou. „Nevypadalo to tak, ale s přibývajícími měsíci se osudovým skutečně stal, vždyť Deana je mojí ženou už skoro čtyřicet let. Náš život pod peřinou začal s Perinbabou,“ usmíval se režisér začátkem letošního roku.

„Vzali jsme se, narodil se nám syn, což je nekrásnější zázrak, a kromě toho dal Juraj světu i Perinbabu. Je zvláštní, když se tak významné osobní i pracovní události protnou,“ vypráví o roce 1985 Deana Jakubisková. „Juraj mě požádal o ruku tak, jak se patří. S kyticí květin přišel nejdříve za mojí maminkou. Na druhý den odjel na natáčení Perinbaby a já se pustila do příprav. Během natáčení jsem ho telefonicky pravidelně informovala a všechno mu připomínala. V předvečer svatby jsem mu volala s posledními instrukcemi a on se mě zeptal: Kdo se žení? Položila jsem mu sluchátko a řekla mamince, že svatba se ruší,“ směje se dnes Deana Jakubisková.

Perinbaba a triky

Film míří do kin v čase adventu a blížících se Vánoc a není to náhoda. Perinbaba je totiž pevně spojená se zimou, její jméno vlastně znamená Peřinová bába, která peřím ze svých duchen posílá na zem sníh. Jakubisko ji nazývá vládkyní sněhu a větru.

V roce 1985 se pak stala nevídaná věc, roli Perinbaby totiž ztvárnila Giulietta Masina, italská hvězda a herečka z filmů slavného Federica Felliniho. Felliniho, jenž mimochodem Jakubiska a jeho filmy obdivoval. „V Jakubiskových filmech se vše iracionální, zázračné a pohádkové zdá být přirozené, jako sám život. Ne všichni máme jeho oči, které by nám umožnily vidět v každodenním životě to nečekané a fantastické,“ říkal Fellini.
Přeobsadit titulní postavu pro pokračování bylo ovšem nemyslitelné. Jakubisko pak všechny, tak, jako mnohokrát před tím, překvapil. Pro svůj poslední film využil nejmodernější technologie a filmové triky a na plátna se díky nim mnoho let po své smrti vrátí i slavná herečka.

„Nedokázal jsem si představit, že by Perinbabu ztvárnila jiná herečka. Naštěstí současné technologie mi pomohly změnit názor. Přicházím s novým příběhem, pohádkou 21. století, která nám vrátí i milovanou Giuliettu,“ radoval se Juraj Jakubisko.

Nové technologie nejen, že oživily původní Perinbabu, ale pomohly s naplněním režisérovy fantazie i v jiných částech filmu. Diváci se tak mohou těšit například na městečko, které se v případě ohrožení umí dát do pohybu a celé včetně všech domů se přemístit jinam.

„Perinbaba a dva světy je výpravný trikový film. Musím říct, že je obdivuhodné, jak Juraj přistoupil k novým technologiím, nebál se je objevit a používat a myslel na to, že připravuje film pro současné mladé publikum. Nebál se ani do hlavní role obsadit mladého youtubera Lukáše Frlajse,“ říká Deana jakubisková.

„Trochu se bojím, jestli už toho není moc. Dáváme tam tolik fantazie, že se mám pocit, že se musím začít mírnit. Člověk, když může, si pak totiž začne strašně vymýšlet,“ smál se spokojeně režisér nad novými možnostmi.

Meky Žbirka a Slovenská

S filmem je spojená i jiná legenda a mistr svého řemesla, hudebník Meky Žbirka, kterého film inspiroval k nahrání singlu s názvem Slovenská. „Jsem velký fanoušek Juraje Jakubiska,“ svěřil se před třemi lety Meky. „Jeho tvorbu sleduji odjakživa a vážím si i našeho přátelství. S každým novým filmem jsem zvědavý, čím mě zase překvapí. Teď mě překvapil, když mi ukázal nadpozemské záběry z nové pohádky a zeptal se, zda bych k filmu nenapsal skladbu. Tyto dvě věci se spojily a inspirovaly mě ke skladbě Slovenská. Když teď vidím klip, který Juraj sestříhal z filmových záběrů, myslím, že se to prostě muselo stát,” dodal muzikant k videoklipu, který má nyní na YouTube přes 3 miliony shlédnutí.

O filmu

Hlavní hrdina se vydává nalézt bájnou zemi hojnosti, která podle pověstí leží za sedmero horami a sedmero moři až na samém konci světa. Na zámku se během své cesty dostanou do vězení, ve městě zničí i zachrání velkou svatbu, v zemi divoženek se zamiluje, pomůže zachránit pohyblivé město a v království, ze kterého zmizely všechny ženy, se utká s havraními bojovníky.

„V příběhu je hlavní fantazie, humor a poezie,“ popisoval film Juraj Jakubisko. „Nemám rád příběhy, ve kterých hlavní hrdina sedí celou dobu za pecí, pak každého strčí do kapsy a pečení holubi mu padají do pusy jen tak. Náš hrdina se na svojí pouti často dostane na rozcestí a musí si vybrat, jakou cestou se vydá.“

„Je to film pro všechny, kdo umí snít,“ uzavírá Deana Jakubisková.

Poslední role Dana Nekonečného

Perinbaba a dva světy je také posledním filmem Dana Nekonečného. Do role potulného kouzelníka a komedianta vnesl svůj nezaměnitelný styl a energii.

První role Darji Pavlovičové

Naopak, v roli Zubaté se objeví Darija Pavlovičová, pro níž šlo o první zkušenost s celovečerním filmem. Díky dlouhým přípravám Perinbaby se mezitím stala slavnou a teď dokonce tančí v nové řadě StarDance.

Ve filmu se objeví i Andrea Verešová

Lukáš Frlajs, představitel hlavní role, je populární YouTuber. Filmovým parťákem během putování je mu pes Ucho

PLAKÁT - Perinbaba a dva světy

Juraj Jakubisko

Juraj Jakubisko je jedním z posledních mohykánů Československé nové vlny a tvůrce mezinárodního významu, o němž se učí studenti filmových fakult po celém světě. Známý je i obdiv Federica Felliniho k jeho filmům.
Za svůj život získal Juraj Jakubisko i jeho filmy více než 90 ocenění po celém světě, několik uznání získal například na filmovém festivalu v Benátkách.

Mezi jeho nejznámější díla patří Zbehovia a pútníci, Ptáčkovia, siroty a blázni, epos Tisícročná včela nebo Sedím na konári a je mi dobre, Nejasná zpráva o konci světa a právě kultovní pohádka Perinbaba, z níž se na Slovensku stala neodmyslitelná Vánoční klasika.

Posledním filmem Juraje Jakubiska v českých kinech byla rekordně navštěvovaná Bathory, jeden z posledních filmů, který útočil na hranici jednoho milionu diváků v českých kinech. Na Slovensku pak její návštěvnost do dnešního dne žádný jiný český ani slovenský film nepřekonal.

Mezinárodní pozornost vzbudil Jakubisko už svým debutem Kristovy roky. Podle kritiky ve filmu nakládal s obrazem jako malíř a s myšlenkami jako básník. Svůj osobitý styl si udržel i v další tvorbě. Jeho film Postav dom, zasaď strom se po úspěchu na festivalu v Amsterdamu dostal do trezoru pro zakázané filmy a režisérovi vynesl zákaz činnosti.

Snímek Vtáčkovia, siroty a blázni ocenili novináři jako nejlepší slovenský film 60. let, epos Tisícročná včela zase jako nejlepší film 80. let. Celkem pak Juraj Jakubisko získal více než 90 ocenění doma i v zahraničí. Jakubisko byl i nadaným výtvarníkem. Jeho plakát k filmu Kytice získal Českého lva, podobně jako v jeho fiklmech se i v Jakubiskových obrazech projevuje renesanční vidění světa. Výstavy měl po celém světě, v Paříži, Berlíně, Itálii, v Bratislavě i v Praze.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mistryně ČR v Pole Dance Lucie Šimková: „Šplh na tyči jsem ve škole nenáviděla.“

simkova5 200Pole dance, neboli tanec u tyče, je moderní taneční disciplína, která spojuje dohromady hned několik prvků jako jsou např. balet, akrobacie nebo gymnastika. Tento netradiční sport si na svou stranu získává stále více nadšenců. Svědčí o tom i ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vyšla kniha o pozapomenutém filmaři Chrisi Markerovi

chris markerPřečte-li dnes někdo jméno Chrise Markera, málokomu něco řekne. Nanejvýš si vybaví, že jeho experimentální, ze statických záběrů složená Rampa (na snímku) poskytla námět Gilliamovu sci-fi 12 opic<...


Literatura

Matka vzala roha

matka vzala 200Sám jsem si svůj život nevybral.” Nejenom John Irving napsal svůj životopis velice originálním způsobem sepsaný v knize Moje imaginární přítelkyně. I v českém prostředí se můžeme těšit na netradiční pojetí vzpomínek Edgara Dutky,...

Divadlo

Zlínské divadlo nabízí v inscenaci Kytice sugestivní adaptaci nejčtenější české klasiky

kytice200

I když je režisér Dodo Gombár originálně svůj, jeho divadelní dramatizace Erbenovy ikonické Kytice mě zaujala. Viděl jsem ji minulý týden z osmé řady, a jsem tomu rád. Samozřejmě, před časem jsem viděl i televizn...

Film

Co je otevřené dílo a jak ho vnímat

Otevrene dilo 200Od Umberta Eca u nás vyšly již leckteré spisy, avšak jeho první velký počin - Otevřené dílo - vychází teprve nyní, po více než půlstoletí od napsání, a to opět zásluhou nakladatelství Argo. I sám Eco si této práce zjevně vážil, protož...