Celý život. Kronika 20. století a alpského údolí z pohledu jednoho muže

Celý život. Kronika 20. století a alpského údolí z pohledu jednoho muže

Tisk

A Whole Life04Andreas vyrůstá na začátku 20. století s násilnickým strýcem na farmě v alpském údolí. Prožije dětství plné brutality a tvrdé práce, v osmnácti letech ale najde odvahu opustit svého utlačovatele. I když jej strýc částečně zmrzačil, vyrostl v silného muže a našel si práci jako lesník. Pracuje na výstavbě horské lanovky a konečně má dost peněz na to, aby si koupil domek vysoko nad údolím. Brzy pozná něco, co předtím nikdy nezažil, lásku.

Marie se stává světlem jeho života, ale sen o šťastné společné budoucnosti se bohužel brzy rozplyne. Zoufalý Andreas se přihlásí do německého Wehrmachtu a na východní frontě tváří v tvář smrti myslí jen na Marii. Šílenství druhé světové války nakonec přežije a vrací se do svého údolí, které se ale změnilo k nepoznání. Připadá si jako v jiném světě, neboť z líbezné krajiny se stalo lyžařské středisko plné turistů. Přes všechny strasti, kterými si prošel, je vděčný za ty krásné chvíle ve svém životě. S Marií ve svém srdci Andreas s klidem přijímá čas, který mu zbývá.

A Whole Life01

„Celý život je podobenstvím o ústředních polarizujících tématech našich životů: o lásce a o smrti. Tato témata nastavují zrcadlo naší neklidné, sebezdokonalující se výkonnostní společnosti. Andreas Egger nikdy nebyl v pokušení věřit v Boha, smrt ho neděsila. Nepamatoval si, odkud přišel, a nakonec ani nevěděl, kam jde. Ale miloval. A získal tušení, kam může láska vést. Cesta hlavního hrdiny Andrease Eggera pro mě byla existenčním zážitkem, o který bych se nyní rád podělil s diváky po celém světě. Celý život je film na celý život…“ prozrazuje o svém snímku a jeho předloze režisér Hans Steinbichler. Natočeno podle stejnojmenné knihy Roberta Seethalera, která byla přeložena do 40 jazyků.

A Whole Life02

Přístupnost: nevhodné pro děti do 12 let
Žánr: drama
Verze: německy s českými titulky
Stopáž: 108 min

Plakat Cely zivot mail

Celý život
(A Whole Life / Ein Ganzes Leben)
Premiéra: 14. 12. 2023

Picture Tree International
Rakousko, Německo, 2023
Režie: Hans Steinbichler
Scénář: Ulrich Limmer podle předlohy Roberta Seethalera
Kamera: Armin Franzen
Hudba: Matthias Weber
Hrají: Stefan Gorski, August Zirner, Andreas Lust, Julia Franz Richter, Robert Stadlober, Thomas Schubert


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Ruml – zpěvák a muzikálový herec

ruml 200Herec Ondřej Ruml se z finalisty X-factoru dostal na dosky Divadla Kalich. O jeho současném působení v divadle i o zkušenostech ze soutěže se dozvíte v následujícím rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

15. ročník festivalu Jeden svět startuje už zítra!

JedenSvet200Dokumentární festival se řadí mezi domácí špičku svou dramaturgií každý rok. Ale letos je program napěchován k prasknutí! Filmy o lidských právech, dokumenty o zdravotnictví, pohled na moc médií, přiblížení problematiky o mezil...


Literatura

Životní pouť pobřežní cestou

Pobrezni cesta perexTeprve před několika dny se Raynor dozvěděla, že její manžel Moth trpí nevyléčitelnou nemocí. A k tomu právě přišli o dům a s ním i o práci. Nezbývá jim skoro nic – ani čas. A tak se rozhodnou vydat na pouť dlouhou tisíc kilom...

Divadlo

Unikátní akce: Festival Tanec Ostrava

festival tanec ostravaLetos se již po 12. uskuteční jediná přehlídka soudobého tance, fyzického a pohybového divadla v Ostravě. Unikátní akce zve příznivce ladného i nekonvenčního umění, kde schopnost ‚čtení mezi řádky‘ je více než vítanou. O čem, že j...

Film

Slavní režiséři předkládají lekce filmu

lekce 200Režisér Laurent Tirard (také u nás proslavený nejen Molièrem, ale hlavně dvěma díly Mikulášových patálií) se k filmování dostal přes novinářskou praxi. Pro časopis Studio Magazine recenzoval filmy a také chystal hovory s nejslavněj...