Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Tisk

sucho200Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Příběh těží z několika linek, které vzájemně propojí hlavní postavy. Chuďas Josef (Martin Pechlát), který dříve pracoval jako ajťák, se jednoho dne vzdal veškerého komfortu, živí se jako drobný zemědělec a ke skromnosti nutí celou rodinu. Velkostatkář Viktor (Marek Daniel) využívá svého postavení a možností, kdy si může dovolit prakticky všechno. Přesto i mu spadne v závěru filmového vyprávění hřebínek, a díky okolnostem, kdy hraje roli smrt Josefovy ženy i názory jeho vlastního syna Míry, prozřel. Nadějí na uzdravení na poli mezilidských vztahů i vyprahlé krajiny film končí.

sucho foto 1

Kupodivu prozřel i Josef, který v podání Martina Pechláta vytváří obdivuhodnou hereckou studii. V postavě Josefa uplatnil své nejlepší herecké schopnost, hraje ji střídmě a každé drobné gesto i intonace mají v promyšlené stavbě výkonu své přesné místo. Jsou místa, na která nelze zapomenout, třeba když se chce pomazlit s manželkou, anebo jak něžně se chová ke svým dětem.

Výborné herecké kreace hlavních postav dodávají snímku autenticitu a opravdovost. Tady nelze nezmínit Magdalénu Borovou v tragické postavě Josefovy ženy, ale i charismatického Toma Seana (Míra, Markův syn) a Dorotu Šlajerovou (Žofka, Josefova dcera). Přitom přesní jsou i hráči v malých rolích (jak se říká – není malých rolí), ať už je to Judit Pecháček, Bolek Polívka, Marie Ludvíková, Gabriela Míčová nebo Luboš Veselý. Snad každá z postav má v některém z obrazů svou velkou příležitost.

sucho foto 2

Podle mého názoru je Sucho další pozoruhodný český snímek, velký divácký zážitek, který proti sobě postavil dva světy a zároveň navazuje na vysoko nastavenou laťku Bohdana Slámy. Jeho um je stále cítit, protože dokáže vystihnout člověčinu a atmosféru vesnice, aniž by to vypadalo jako v seriálu Vinaři… Ostatně, kdo z fajnšmekrů by si nevzpomněl na filmy jako Divoké včely, Štěstí, Venkovský učitel, Bába z ledu nebo Krajina stínů. Přitom vůbec nevadí, že v Suchu není třeskutý humor či vtipné průpovídky.

sucho film 3

SUCHO
Drama
Česko / Německo / Slovensko, 2024, 114 min
Režie: Bohdan Sláma
Scénář: Bohdan Sláma
Kamera: Diviš Marek
Hudba: Jakub Kudláč
Hrají: Martin Pechlát, Magdaléna Borová, Marek Daniel, Tom Sean, Dorota Šlajerová, Judit Pecháček, Bolek Polívka, Marek Taclík, Gabriela Míčová, Marie Ludvíková a další.
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Aneta ŽabkováVystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouš...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Střihoruký Edward je dokonalá klasika

strihoruky edwardStřihoruký Edward (1990) je dokonalá klasika. Johnny Depp si ve filmu vystřihl roli mechanického nekňuby, nad kterým se ustrne nejeden člověk a zvlhne nejedno oko. Mohl být šermí...


Literatura

Dánský thriller roku: Chlapec v kufru

chlapec v kufru uperexChlapec v kufru je dánský thriller od dvou autorek Lene Kaaberbalové a Agnete Friisové, který byl přeložený do 27 jazyků. Jeho úspěchu se člověk nemusí divit, příběh chytne a nepustí. 

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby

altDevátý ročník výjimečné události pro všechny milovníky malých hudebních a divadelních skupin se už blíží. Druhý srpnový víkend v Miroticích bude patřit loutkám, performerům, alternativní hudbě a především příjemné atmosféře. Na co všechno se návšt...

Film

Záhy vypukne svátek filmu

febio perex1Největší a současně nejzávažnější filmovou akcí konanou v Praze je nepochybně Febiofest, letos uspořádaný ve dnech 19. až 27. března 2015. Již po několik let jej zdobí soutěžní sekce - v čele poroty letos stane le...