Muzeum technických hraček na Jihlavsku přivítalo první návštěvníky

Muzeum technických hraček na Jihlavsku přivítalo první návštěvníky

Tisk

Auticka 200Nové muzeum autíček v Přísece nedaleko Jihlavy přivítalo první návštěvníky. Nová expozice, obsahující tisíce historických hraček, především autíček, byla zpřístupněna v čerstvě opraveném zámečku. Muzeum je otevřeno celoročně. Ve čtyřech podlažích je k vidění kolem 10 000 autíček a jiných hraček. Představují se modely aut převážně od domácích výrobců, a to v období od roku 1910 do roku 1991.

Své zastoupení v muzeu ale mají také modely vyrobené v zahraničí. Podle společnosti Abrex, která modely autíček také vyrábí, výstava v takovém rozsahu nemá u nás ani v Evropě obdobu.  Firma na muzejní projekt získala evropskou dotaci.

Dělníci opravovali zámeček od loňského jara. Rekonstrukce, na kterou dohlíželi památkáři, se týkala rovněž střech a fasády. K původnímu vzhledu se vrátila věž, která byla kvůli poškození bouřkou v roce 1955 snížena. Stavební část projektu byla ukončena letos v březnu.

Auticka 1

Společnost Abrex chtěla otevřít muzeum autíček už na letní sezónu, ale přípravy muzea zabraly více času. V současné době se chystá také nezbytná revitalizace okolí zámečku. Dojde k úpravě zeleně a příjezdové cesty.

Auticka 2


Barokní zámeček v Přísece vznikl na přelomu 17. a 18. století přestavbou renesanční tvrze ze 16. století. Z původní stavby se zachoval vstupní portál. V pobělohorské době byla Příseka připojena k brtnickému panství, v roce 1623 ji získali Collaltové. Zámek po staletí sloužil hospodářským potřebám, bylo tam sídlo správce statku. Po roce 1945 zámeček, stejně jako ostatní majetek v okolí, zabral stát. Ve druhé polovině dvacátého století památka sloužila k bydlení a pro obecní účely a značně zchátrala. Po změně politického režimu byla navrácen původním vlastníkům. Nyní zámeček vlastní společnost Abrex.

Auticka 3

Předmětem projektu revitalizace objektu byla rekonstrukce historického objektu zámku Příseka a sousedního historického objektu. Vzhledem k zanedbané údržbě ve 20. století bylo třeba vyřešit řadu stavebně-technických problémů. Nejzávažnějším byly četné poruchy zdiva, které bylo nutno zacelit. Následně v rekonstruovaných prostorách bylo vybudováno unikátní muzeum modelů aut ukazující úplný začátek výroby těchto hraček, vývoj odvětví až po současnost s ukázkami cenných sběratelských modelů. Část prostor muzea bude využita pro doprovodné výstavy, které budou permanentně obměňovány.

 

www.muzeumauticek.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s odvolaným ředitelem kroměřížského Domu kultury Jiřím Králíkem

Kralik perexNa webu Kultura21.cz se snažíme věnovat aktuálním tématům a rádi dáváme prostor lidem, aby se mohli vyjádřit. Proto jsme k rozhovoru vyzvali pana Jiřího Králíka, který byl Radou města Kroměříž odvolán z postu řed...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ženy z rodu Habsburků. Úděl matek, manželek a dcer největší evropské dynastie

Ženy z rodu HabsburkůPokud máte rádi historii psanou lehce bulvárním způsobem a zpřístupňující i pikantnější informace ze soukromí, tato knížka bude pro vás jako dělaná. Nakladatelství Alpress v roce 2022 připravilo dotisk klasické Bauerovy knihy Ženy z rodu Habsbu...

Z archivu...


Literatura

Zachraň, co zbývá z ráje

strazci prebal 200Mystický příběh Jona Steela Strážci nese podtitul: Zachraň, co zbývá z ráje, než vládu převezme peklo. Opravdu jde o zásadní linku příběhu – mystického, bizarního, neuvěřitelného. Ač se zdá být všechno v něm přitažené za vlasy ...

Divadlo

Divadlo na Vinohradech uvede slavnou detektivku Past na myši

past200Nejslavnější divadelní detektivka Agathy Christie všech dob, to je Past na myši, jejíž premiéru uvede v sobotu 15. října Divadlo na Vinohradech. V překladu Pavla Dominika a režii Jana Buriana se na jevišti objeví Aneta Krejčíková, Ondřej Kraus, Regina Rázlo...

Film

Malí Nezbedové - velká dobrodružství na malém dvorku
ImageDistribuční společnost Intersonic připravila pro malé diváky DVD s oblíbeným animovaným seriálem Malí Nezbedové (v originálu The Backyardigans). Nyní jsou na pultech obchodů k dispozici již dvě DVD se šesti...