Památky: obnova - financování – využití řemesla

Památky: obnova - financování – využití řemesla

Tisk

Veletrh 200Veletrh Památky  2015 navázal na úspěšný loňský ročník, který se vyznačoval větší vyhraněností, rozšířením interaktivních ukázek i rozmanitější skladbou vystavovatelů. To se setkalo se značným ohlasem návštěvníků. Veletrh proběhl v Křižíkových pavilónech pražského Výstaviště. Rekonstrukce památkových souborů a objektů, jejich financování a současné využití a odkaz našich předků a podpora řemesel – to byla základní témata veletrhu.

Mottem veletrhu bylo heslo Dejme minulosti budoucnost. Mezioborový veletrh představil výjimečnou příležitost pro prezentaci a ukázky záchrany, konverze historického dědictví; projektování a stavitelství; a oblast památkové péče. Své místo zde mělo restaurátorství a umělecké řemeslo, ochrana a zabezpečení staveb a jejich částí a vybavení, materiály, technologie a řemeslné postupy pro rekonstrukci památkových objektů, prvky a systémy technické infrastruktury a technického vybavení budov, požární ochrana a zabezpečení objektů a areálů, ovšem také rozsáhlá problematika soudobého využití památek a památkových souborů, jejich zakotvení v současných sídlech i krajině, vč. širokého segmentu cestovního ruchu a řada dalších témat. Nedílnou součástí  je také odkaz našich předků a podpora řemesla.

Veletrh2

Veletrhu poskytlo záštitu Ministerstvo kultury ČR; Ministerstvo pro místní rozvoj ČR; Národní památkový ústav; Hlavní město Praha; Kardinál Dominik Duka OP, arcibiskup pražský, primas český; Český národní komitét ICOMOS; Fakulta architektury ČVUT; Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska; Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě; Asociace krajů ČR; Národní technické muzeum; Asociace majitelů hradů a zámků a Federace židovských obcí. Také letos připravili organizátoři bohaté doprovodné programy (semináře, konference, interaktivní ukázky, workshopy, výstavy), o které je u návštěvníků velký zájem.

Veletrh1

Pro veletrh Památky 2015 zvolil NPÚ nabídku památkových specialit – industriální, moderní a venkovskou architekturu. Výstava nazvaná Památkové speciality: památky industriální, moderní a venkovské architektury se věnuje třem specifickým oblastem památkového fondu České republiky a kladům i záporům, které s jejich specifičností souvisí. Všechny tyto typy památek jsou v současnosti populární; jejich odborné zhodnocení vyžaduje speciální znalosti a zkušenosti, jejich ochrana odlišné koncepce a přístupy, jejich obnova často nestandardní postupy a technologie. Všechny také musely v minulosti absolvovat složité hledání cesty k pochopení ze strany odborníků i ocenění veřejnosti.

Veletrh3

Z doprovodného programu

Možnosti financování kulturního dědictví,  Přeshraniční spolupráce v oblasti památkové péče, Příležitost pro kulturní dědictví, Osud naší památky nám není lhostejný, Příklady dobré praxe v oblasti památkové péče, Program regenerace městských památkových zón,  Architektura synagog v Čechách a na Moravě, Jak se tančilo za dob králů, Výuka památkové péče, Tradiční řemesla při obnově venkovských staveb, Výstava Historické knihy ze sbírek Městské knihovny v Praze,Živé převádění řemesla - foukání tradičních železnobrodských skleněných figurek, Ukázky stavby, ladění a rekonstrukce varhan, promítání dokumentů o tradičních řemeslech.

Veletrh4


Ilustrační foto:autor


www.incheba.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Občas to hraničí s akousi schizofréniou, říká o své práci operní pěvec Šimon Svitok

simon svitok perexBylo to začátkem loňského roku,  co barytonista Šimon Svitok, sólista a zároveň umělecký šéf Státní opery Banská Bystrica, oslavil dvacet let působení na divadelní scéně. Bylo to pěkné výročí a tak jsem tomu věnoval několik člán...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Katolické přechodové rituály v českých zemích v "dlouhém" 19. století

obálka bgSnad každá univerzita má i nakladatelství, kde vydává nejpozoruhodnější práce svých studentů, doktorandů a vyučujících. Výjimkou není ani univerzita pardubická: právě nyní vychází kniha KATOLICKÉ PŘECHODOVÉ RITUÁLY V ...

Z archivu...


Literatura

Fanatická jeptiška, vraždy v kryptách a tajemné dopisy. Aneb jak být Brownem ve třech krocích

svatyne ken bruen200Román Svatyně irského autora Kena Bruena nás zasvěcuje do nitra stárnoucího vysloužilého soukromého detektiva Jacka Taylora. Sám považuje svůj život za jednu velkou prohru. Jeho život byla jeho ...

Divadlo

Na hradě je ženská!

noc na karlstejne 200Poslední dobou jsme nebyli dlouho v divadle – po tom, co jsme se z jednoho představení vytratili během přestávky, jsme neměli vůbec chuť ani náladu. Po pauze jsme tedy vyrazili na Noc na Karlštejně a odcházeli jsme opravdu nadše...

Film

Atlas mraků: touha po svobodě, důstojnosti a pravdě ovlivňuje lidský život

atlas mrakuU počátku filmu Atlas mraků stála mnohovrstevná kniha Davida Mitchella, která nyní vyšla také u nás, dokonce již ve druhém vydání. Film stejně jako kniha souběžně splétá celkem šest příběhů, časově i...