Železniční muzeum NTM by mělo vzniknout na „Masaryče“

Železniční muzeum NTM by mělo vzniknout na „Masaryče“

Tisk

zelez200Národní technické muzeum plánuje vystavit to nejlepší z historie železnice. Muzeum má ve sbírkách víc než 130 železničních vozidel, která jsou uskladněná v depozitáři v Chomutově. Expozice nového železničního muzea by měla vzniknout na Masarykově nádraží, v areálu bývalého depa. Muzeum má ve svých sbírkách na 150 nejrůznějších kolejových vozidel. První plány na otevření nového muzea se datují od roku 2000. Do depa by se měla vrátit například nejrychlejší československá parní lokomotiva  Albatros, nebo salónní vůz následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este z roku 1905. 

 Praha Masarykovo nádraží je nejstarší železniční stanicí, zprovozněnou na území města Prahy. Není ale nejstarší železniční stanicí na území dnešního hlavního města Prahy; prvním nádražím na dnešním území města se totiž v roce 1831 stala konečná stanice koněspřežné dráhy z Lán,  dnešní Praha – Dejvice. Areál bývalé železniční výtopny a dílen Praha – Masarykovo nádraží byl postaven v roce 1845, kdy do Prahy přijel první vlak tažený parní lokomotivou. Budovy v areálu budoucího muzea více než 155 let sloužily bez větších stavebních úprav železniční dopravě. Stavebně-historický průzkum budov budoucího muzea přinesl řadu nových poznatků. Na jejich základě je možné přizpůsobit členění expozice historii jednotlivých budov.

zelez

 

Cílem připravovaného Železničního muzea bude ukázat železnici jako součást celé společnosti, jako fenomén, který již více jak 160 let patří k našemu každodennímu životu. Podle mnohých odborníků je mezi širokou veřejností o exponáty s tématikou železnice značný zájem.

ilustrační foto autor, www.ntm.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Celosvětový úspěch Fifty Shades stvořil jednoznačně internet“

Tychtl Petr 200Nejúspěšnější knižní série posledních let, romanticko-erotická trilogie Fifty Shades od E L James, se dočkala pokračování. Po Padesáti odstínech šedi, Padesáti odstínech temnoty a Padesáti odstínech svobody získalo nakladatelství XYZ práva...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Klíč ke květeně České republiky

Klic perexZvídavé lidi odedávna - po celá tisíciletí - přitahovala živá i neživá příroda, pokoušeli se ji popisovat (dokonce i nakreslit či vymalovat!), hledali, jak by si ji mohli uspořádat do nějakého přehledného systému. Nejlepší starověcí myslitelé zanech...

Z archivu...


Literatura

Milena Štráfeldová popisuje nejniternější pocity

svetr200S Milenou Štráfeldovou jsem se poprvé setkala prostřednictvím knihy Trestankyně. Seznamuje nás s Růženou Vackovou, která nestála o život s kompromisy a kvůli tomu dlouhá léta strávila ve vězení. Tentokrát nás čekají krátké povídky, které ale v sobě ...

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti: „Budem hrát zas. A pořád víc.“

shakespearovske slavnosti 200Letní shakespearovské slavnosti zahájí předprodej do Prahy, Brna a Ostravy ve středu 3. června v 10:00. Vstupenky bude možné zakoupit na stránkách festivalu www.shakespeare.cz a nově v síti Ticketmaster.

...

Film

Godzilla zasahuje

godzilla perexPravěký veleještěr pojmenovaný Godzilla se v japonských kinech poprvé objevil přesně před šedesáti léty (film v tuzemské distribuci nazvaný Probuzená zkáza mohli čeští diváci spatřit až o tři...