Vánoční balíček pro ústecké muzeum obsahoval vojenskou bundu

Vánoční balíček pro ústecké muzeum obsahoval vojenskou bundu

Tisk

Bunda perexKdyž před Vánoci dorazil do muzea v Ústí nad Labem balíček z USA, jehož odesílatelem byl Christofer Hornig, nebyli muzejníci až tak překvapení, protože se jedná o syna vědců Lilli a Dona Hornigových. K vysvětlení vazby na ústecké muzeum je nutno vrátit se do minulosti. 


Do doby, kdy se americký fotograf Paule Saviano začal zabývat uměleckým projektem SHŮRY, jímž chtěl připomenout bombardováni za II. světové války. Zaměřil se nejen na Ústí nad Labem, ale hlavně na Hirošimu a Nagasaki, zničené atomovými bombami. Seznámil se při tom s mnoha lidmi, a také s paní Lilli Hornigovou, která se na výzkumu atomové bomby podílela. Když poslouchal její vyprávění o dětství, zdálo se mu, že asi žila i v Ústí nad Labem a nenechal si to pro sebe. Upozornil na to ústecké muzeum, se kterým spolupracoval, a to dohledalo, že Lilli se zde opravdu, pod dívčím jménem Schwenk, v roce 1921 narodila.

Bunda 1

Její otec, který byl pražským rodákem, žil převážně ve Vídni, matka pocházela z Litvy, ale dětství prožila v Polsku. Oba pocházeli ze židovské komunity. Seznámili se při studiu (on byl chemik, ona lékařka), vzali se v roce 1914 a žili v Berlíně. Do Ústí n. L. se přestěhovali po lukrativní nabídce na výzkum barev z Rakouského spolku pro chemickou a hutní výrobu. Po roce 1918 si ponechávají rakouské občanství a v roce 1929 se, kvůli práci, vracejí do Berlína. To bylo Lilli osm let a na Ústí jí zůstalÿ jen mlhavé vzpomínky. V roce 1933 utíkají rodiče před nacisty do USA.

Lilli absolvuje studium chemie na Harvardu, vdá se, a když manžel je povolán v roce 1944 na utajovaný projekt Manhattan, odchází s ním na přísně střeženou vojenskou základnu. Prosadila si, že také ona byla zahrnuta do výzkumu atomové bomby. Nejprve pracovala s plutoniem, pak přešla, z důvodu nebezpečí ozáření, na výbušné systémy. První zkušební bomba měla chemické výbušniny podle jejího výzkumu, celý systém řízení výbuchu byl navržen jejím manželem, který, jako poslední před odpálením, provedl závěrečnou kontrolu. V poušti Los Alamos v Novém Mexiku byla provedena zkouška, kterou sledovala Lilli ve 200 km vzdálených horách. Byla, stejně jako další, ohromena ničivou silou a podepsala petici vědců určenou prezidentu USA, aby bomba sloužila jen demonstrativně, mimo lidská obydlí. Marně.

Bunda

Bunda, kterou měla na sobě Lilli Hornigová v den první zkoušky atomového výbuchu

Po válce se vrátila s manželem do civilního života, narodily se jim čtyři děti. Muž se stal vědeckým poradcem nejprve u prezidenta Kennedyho, po jeho smrti radil Johnsonovi. Lilli se stala vedoucí katedry chemie na Trinity College, stará se o početnou rodinu a stává se i průkopnicí rovnoprávnosti žen. Její muž zemřel v roce 2013, Lilli v roce 2017. Do svého rodného města se nikdy nevrátila. V Masarykově ulici číslo 1603/7, kde se narodila, je umístěna na její počest pamětní deska.

Z Československa se na vývoji atomové zbraně podíleli fyzik Georg Placzek z Brna a paní Lilli Hornigová. Ačkoliv tady ve městě nezanechala velkou stopu, právem na ni vzpomínáme, protože byla přesvědčena, že svou prací také bojuje proti nacismu.

V ústeckém muzeu je vystavena vojenská bunda z roku 1941, která ji v poušti chránila před nočním chladem a kterou její syn muzeu k Vánocům daroval. Připomíná tak dalším generacím výjimečnou ženu, která se zasazovala o emancipaci žen i ve vědě.

Prameny: ústecké muzeum
Foto: ústecké muzeum a autorka
www.muzeumusti.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

KAMELOT: ”Rádi bychom Česko zařadili mezi pravidelné zastávky na našich turné.”

kamelot bandKamelot, sídlo bájného krále Artuše, si za svůj název zvolila prog-metalová skupina z americké Floridy. Po skvělém vystoupení na festivalu Masters of Rock se 15. listopadu znovu chystají přijet do Česka v rám...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

BAŤOVI VOJÁCI HLÍDAJÍ ÚSTECKÉ MUZEUM

batovi200„Tatínku, kup mi vojáčka“ tuto větu slyšeli rodiče malého Hanse častokrát. Jejich obchod v třicátých letech, byl v Ústí nad Labem v dnešní Revoluční ulici, přímo naproti obchodu BAŤA a jeho výloha lákala zejména kluky.  Nejvíce malého Hanse zaujal ...

Z archivu...


Literatura

Doreen Virtue: Andělské tarotové karty

perex„Zachovali jsme plný rozsah lidských emocí a zkušeností z tradičního tarotu, ale přepracovali jsme obrazy a slova založené na strachu, aby raději rozzářily, než odstrašily ty, kteří karty používají. Naše interpretace přináší novou a živou symboliku, která ...

Divadlo

Kam vlastně patří Mauglí? Dojemný příběh v Divadle Kalich.

maugliNedělní odpoledne jsem strávila se synem vskutku nevšedně. Zlákal nás muzikál Mauglí, který ve svém repertoáru nabízí Divadlo Kalich v Jungmannově ulici, v Praze 1. Na odpolední představení chodí převážná většina dětských ...

Film

Tři oříšky pro Popelku navždy

tri orisky-pro popelku 200V poválečném období nalezneme řadu neomrzitelných pohádek, které se k divákům (nyní už převážně televizním) ustavičně vracejí, a mezi nimi i několik takových, které bez nadsázky patří k tomu nejlepšímu, co v tomto žá...