Včelár: „Dakomu čierna, dakomu blondína“

Včelár: „Dakomu čierna, dakomu blondína“

Tisk

200 vcelarVčelár Karol Bolyoš sa včeláreniu venuje viac ako 30 rokov. Niekedy sa o včely dve až tri hodiny starala mama, neskôr to prebral jeho švagor a po vojne sa im začal venovať Karol.

 

 

 

Koľko chováte včiel a čo všetko vyrábate?

Momentálne mám skoro 100 rodín. Dobrý gazda nevie presne koľko ich má. Robíme tinktúru, propolisový krém, odoberáme včelí peľ, všetky druhy medov a medovinu.

Keď robíte medovinu, aký je kvalitný recept?

 Ten sa neprezrádza, ale robím to automaticky ako je napísané na kvasinkách. Postupujem podľa receptu.

vcelar

Čo všetko prináša starostlivosť o včely, aj časovo?

Každý týždeň sa treba venovať včielkam. Keď je repková znáška, začína sa sezóna a treba triediť med. Každá znáška sa na ďalšie znášky musí dokončiť, aby bol čistý každý druh medu. V Agáči je hlavná  znáška agátu. Odídem koncom apríla z domu, prídem na dva týždne na agát domov a potom prídem až na konci augusta so včielkami domov, lebo by sa mali včielky do 5 až 10. septembra zakrmovať na zimu.

Ako vyzerá zber?

Vytáča sa to ako odstredivka. Do toho sa vyberú rámiky z úľa, medík. Pozmetajú sa včely dole a potom sa to dá do odstredivka a med stečie po stenách do nádoby. Po vyzretí, vyčistení sa zasklí do pohárov.

Ktorý med je najlepší?

 Dakomu čierna, dakomu blondína. Niekomu chutí agátový, inému lipový alebo lesný. Koncom mája a začiatkom júna je agát. Koncom apríla chodíme na repku až do polovice mája. Keď odkvitne agát začne kvitnúť lipa, sem – tam sa podarí aj lesný med.

vcelar1

Je veľká konkurencia s medovinou?

Konkurencia je väčšia ako bola vlani. Minulý rok som bol v rámci Slovenska na medovom festivale v Trstenej s medovinou a z jedenástich som skončil na druhom mieste. Tento rok som bol tiež a súťažilo ich 27. Skončil som na piatom mieste.

Foto: Andrej Mokrička

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inšpektor vojenských hudieb Boris Hokin: Hudba ako taká je krásna,vždy vychádza zo srdca a má absolútnu logiku

boris Hokin rozhovor perexV rámci stého výročia Slovenského ochranného zväzu autorského sme spravili pre našu redakciu rozhovor s inšpektorom vojenských hudieb Borisom Hokinom.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Příběh hodinek Prim

Prim 200Za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky z programu Kulturní aktivity 2014 vyšla jedinečná publikace, která je opravdovým skvostem, obzvlášť pro milovníky hodinek a jejich historie. Libor Hovorka, jehož zásluhou tato plnobarevná kniha spatřila světlo světa, pracuje...

Z archivu...


Literatura

Úklony a úklady

Uklony 200Po Etiketě &špionáži se záhy v celkem brzké době po sobě na české pulty dostal i další díl této veleúspěšné série, a to s názvem Úklony & Úklady. Příběh o dívce Sofronii, která k malérům nemá daleko, pobaví své čtenáře a ještě k tomu stihne vyřešit...

Divadlo

Ústecké baletní úlety

LBperexSólista ústeckého baletního souboru Severočeského divadla opery a baletu Vladimír Gončarov má na svém kontě již pěknou řádku hlavních mužských rolí v nejrůznějších baletních kusech. Nedávno učinil odklon ze zaběhnutých ste...

Film

Jak se připravit na dokumenty o zvířátkách

planeta cesko perexUž jsme si zvykli, že z filmových pláten i  televizní obrazovky na nás čas od času vyjukne přírodopisný pořad, který dokáže uchvátit svou technickou dokonalostí – autoři se dopracovali k unikátním obrázkům zvířat, která běhají ...