Na svém debutovém albu Bosa se Markéta Zehrerová prezentuje v tom nejlepším světle

Na svém debutovém albu Bosa se Markéta Zehrerová prezentuje v tom nejlepším světle

Tisk

bosa perexŽánrově pestré a přesto kompaktní a jako z jednoho kusu působí debutové album zpívající herečky Markéty Zehrerové. Nahrávka vznikla ve spolupráci se skladatelem a aranžérem Eduardem Parmou a podle jedné z písní dostalo novinkové CD název Bosa. Ta už ostatně z ní v hitparádách. Talentovaná interpretka rozhodně neprohloupila, když se spojila s hudebníkem Parmova formátu. Výsledkem je netuctové album, které překvapí hudební kvalitou a skvěle zvládnutou profesionalitou.

Nahrávka alba obsahuje celkem patnáct původních písniček plus jeden bonus v podobě zremixované písničky Kartářka. Autorem všech je Eduard Parma, který překvapil rozmanitostí své autorské potence. Zkušené zpěvačce Markétě Zehrerové, která zpívá léta s Boom! Bandem a která si prošla i několika muzikály, nemohl udělat lepší službu. Písně, které v jeho Sokit studiu natočila, mají hloubku a - pokud je budou hrát rádia - i hitové ambice.

Působivé jsou už první tři písně - Korida, která zní jako šlágr napsaný pro Eurovision Song Contest, hitový Kormorán nebo titulní bosa nova Chodím bosa - které otevírají album. Hudebně, textově i pěvecky jsou však zajímavé i ty ostatní.

K nejsilnějším písním patří určitě jakoby francouzský šanson Blízko u Seiny nebo "protidrogový" duet s Ilonou Csákovou Ledová královna průšvihů, k němuž napsal text Michal Stein. Stejný autor napsal texty ještě ke dvěma písním (K šílenství mě doháníš, Tváří v tvář), nicméně výsadním textařem je Jaroslav Salač. Všímá si i témat, které nejsou v pop music zrovna typická (Babybox) a jsou vzdálená omšelým banalitám.

bosa 1

Písně mají moderní aranžérský kabát, promyšlené sborové party a zvuk, což očividně vyhovuje i interpretce. S nápady Eduarda Parmy si pohrává a baví ji to. Byla to prý vlastně náhoda, když se náhodou setkali a domluvili se, že spolu něco natočí. A natočili. V dramaturgii Josefa Švehly vzniklo netuctové album, které spojuju bosa novu s funky, blues, šansonem či taneční odpichovkou, přičemž celek je jako z jednoho kusu.

"Eda je parťák. Nenakazuje, ale diskutuje. Svůj pohled na věc se snaží přiblížit a respektuje ten můj. No jasně, že jsme vždy neměli úplně stejný názor, nicméně jsme se uměli dohodnout. A doufám, že ne k blbu věci," přiznává Markéta Zehrerová, která se ve studiu nepotkávala jen s Parmou, ale také dalšími muzikanty.

Byli mezi nimi například Zdeněk Slezák, Leon Kemper, Josef Heblák, Hugo Paczolt nebo Tomáš Vincenc. Rap v písni Drsná holka z jihu patří Rastilavu Žitňanovi, zatímco hlas ze šansonu Blízko u Seiny patří Pavlu Valentovi.

Spokojený však může být i hudební tvůrce a producent alba Eduard Parma, který krátce po vydání CD prohlásil: "Náš tým je schopen tvořit v mnoha stylech. Je to spíš otázka budoucnosti, jakým směrem se budeme ubírat. A Markéta? To je úžasná zpěvačka s neobvykle krásným hlasem i podobným hudebním cítěním jako já."

A pod jeho názorem bych se klidně podepsal i já. CD Bosa prokazuje v drtivé míře jasnou kvalitu, a to ve všech složkách, kde jaksi na vatu nezbylo místo.

bosa 2

Název nosiče: Bosa
Interpret: Markéta Z.
Žánr: Pop
Skladby: Korida, Kormorán, Chodím bosa, Drsná holka z jihu, Marco Polo, Souznění, K šílenství doháníš, Blízko u Seiny, Ledová královna průšvihů, Kniha osudů, Babybox, Kartářka, Vyznání, Tváří v tvář, Slunce a láska, bonus - Kartářka (D. J. Mix)
Stopáž: 63.52 minut
Vydavatelství: SOKIT Records
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: SOKIT Records


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

My Odyssey - mentoringový program pro ženy ve sportu

mentoring perexV květnu 2022 odstartoval druhý ročník mentoringového programu pro ženy působící na manažerských či exekutivních pozicích ve sportovních organizacích, a také pro sportovní trenérky. Tento mentoringový program je organizován Komisí rovných...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kristus jako výtržník, co napravuje svět

VYTRZNIK 200Píše se rok 2010 a někde nad Švýcarskem, zavěšena na nanovláknech a kryta nejmodernější vojenskou technologií, se vznáší základna samotného Boha.

 

...

Divadlo

Když to nejde vydržet „Ani o den dýl“

ani o den dyl 200Ani o den dýl je název představení francouzského autora Michela Clémenta, které na začátku října vizovskému publiku představilo zájezdové divadlo SemTamFór.

 

...

Film

Tereza Hirsch, režisérka, o které ví svět, ale u nás o ní skoro nikdo neví

TH perexTereza Hirsch je mladá a úspěšná režisérka, scenáristka a producentka. Narodila se německé matce a českému otci. Vyrůstala v Praze. Filmařinu studovala v Los Angeles: „Došlo k tomu v podstatě náhodou. Chtěla jsem si někam odjet odpočinout a zvítěz...