Písně Hany Zagorové jsou říší bez hranic

Písně Hany Zagorové jsou říší bez hranic

Tisk

hana zagorova 200Bohatý průřez nabízí kolekce písní Hany Zagorové z let 1968 až 2020. Skladby jsou řazeny chronologicky podle let a na šesti cédéčcích je jich sto dvacet. Vedle notoricky známých hitů tam lze najít i vyložené perličky.

 První album tvoří písně z let 1968 až 1978. Už tam Hana Zagorová dokazuje, že je nejen zpěvačkou s hereckým nadáním (původně také vystudovala herectví), plnou barevných emocí, ale též textařkou. „Když zazní píseň přístavů, noc dá si závoj na hlavu a začne žít,“ zpívá třeba ve svém textu písně Hany. Textem obdařila i Málokdo ví, počeštělý hit Drupiho Sambari: „…mám v podkroví z pavučin zámek a holubí trůn, dám ti rad několik stránek a střevíčky k snům…“. Třešničkou je trochu pozapomenutá skladba Karla Svobody a Zdeňka Borovce Nevím.

Co pokladů je pod námi

Léta 1980 až 1988, která patřila k velmi plodnému období zpěvačky. I některé z těchto textů nesou její rukopis. Třeba hned první Líto, je mi líto. Nebo Sítě kroků tvých. Za pozapomenutý skvost lze označit písničku Jaromíra Klempíře a Michaela Prostějovského Oceán. „Oceán se lásce podobá! Místa v něm je spousty pro oba. Na dno nevidíš. Je záludný nebo spíš jen
nikým nespoutaný. Oceán je říší bez hranic. Vše ti dá anebo možná nic. Já vím, s chutí za soumraku hýří barvami, co pokladů je pod námi, tak tě tady vítám…“.

Od Benjamina po Krev a šroubky

Třetí cédéčko mapuje devadesátá léta, respektive roky 1990 až 1998. Patří k nim známý Benjamin i třeba skvostná písnička Davida Nolla a Tomáše Hanáka Jako starý strom: „Jako starý strom usychám trošku. Ač to není v tom, že bych snad stará byla. Trochu chybí síla, míza, krev, radost a vztek. Chybí snad nějaký lék. Jako starý strom usychám…“ Čtvrté cédéčko s písněmi z let 2001 až 2009 nabízí třeba hit Je naprosto nezbytné nebo nadčasový text Michala Horáčka Krev a šroubky: „…Tanečník tanečníka střídá. A prosperitu svrab a bída. A vlastní jméno hlavní třída. Vždycky prý naposled…“.

Písně od Radůzy i Márdího

Páté cédéčko zachycuje dvacítku skladeb z let 2011 až 2018. Nechybí písničky, které Zagorové napsala Radůza (Hraj, muziko, Jako tenkrát), hit od Marka Ztraceného Já nemám strach, Bleriot, Je tady podzim a Bójka od Márdiho z Vypsané fixy či silná skladba Martina Horáčka, Vojty Voje Jágla a Davida Dvořáka Tygr z hotelu: „…Láska je tygrův dech, postel neustlaná, otisky na mýdlech, nad ránem horká vana…“. Poslední cédéčko obsahuje duety z let 1977 až 2020, včetně známých jako Setkání s Drupim či Můj čas s Petrem Kotvaldem a Stanislavem Hložkem, i známých méně jako Dopis na rozloučenou s Maxem Menšíkem.

Inspirace pro Supraphon – zapomenuté písně

Kolekce písní je příjemná na poslech a zároveň doklad toho, v jakých letech, jaké skladby Hana Zagorová zpívala, jak šel čas, jak se vyvíjely její texty, ač jeden společný motiv zůstává – láska. Pozitivní je, že kolekce obsahuje písničky známé hodně i málo. Přesto se lze s jednou výtkou setkat – někteří příznivci Hany Zagorové by si přáli, aby byla vydána kolekce písniček zapomenutých, včetně těch, které nikdy vydány nebyly. Mohla by to být pro Supraphon inspirace.

hana zagorova

Hana Zagorová 1968–2020, 100+20 písní
Interpret: Hana Zagorová
Žánr: pop, česká hudba
Stopáž: 7:20:38
Vydavatelství: Supraphon
Hodnocení: 90 %

https://www.supraphonline.cz/album/652466-100-20-pisni-1968-2020


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s nadějným umělcem Markem Hubáčkem nejen o Chicagu

hub 200S Markem Hubáčkem jsem se sešla v útulné zlínské kavárničce, abychom si popovídali o jejich velkém projektu s názvem From Czech to Chicago, který má na svědomí on s jeho kamarádem Martinem Vítkem. Rozhovor je o kampani, ale především o umě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Zloději lidí – román, který je právem označován za thriller

Zlodeji lidi200Slovy thriller či bestseller se označuje kdejaká kniha, ne každá z označených si tento přídomek zaslouží. Zloději lidí – krimiromán Roberta Craise – na ně mají právo. Autor totiž má nos na trháky. A dokáže...

Divadlo

Brno čeká hororová muzikálová komedie o podivínské rodince

The Addams Family 200Addamsovi. Taková trochu ne úplně normální rodina. Žije v tajemném domě v ústraní kdesi za městem blízko hřbitova a její členové si odpradávna libují ve strašidelném, až morbidním humoru, jejich nejoblíbenější barva je černá ...

Film

Jiný příběh Sněhurky a sedmi trpaslíků

snehurka jiny pribeh plakat200Novodobé návraty k němému filmu a jeho poetice se zpravidla vyznačují nějakým ozvláštněním, které odůvodňuje užité postupy - zpravidla postřehneme laskavě ironizující náhled, pracující s obvyklými klišé zvolené...