#nevzdamse zpívají Michal Pavlíček, David Koller, Lenka Dusilová, Igor Orozovič, Monika Načeva a Igor Ochepovsky spolu s ukrajinskými, ruskými a běloruskými hudebníky

#nevzdamse zpívají Michal Pavlíček, David Koller, Lenka Dusilová, Igor Orozovič, Monika Načeva a Igor Ochepovsky spolu s ukrajinskými, ruskými a běloruskými hudebníky

Tisk

nevzdamse 200„Nevzdám se,“ vyjadřují unikátní skladbou na dvě desítky českých, ukrajinských, ruských a běloruských hudebníků svůj nesouhlas s válkou na Ukrajině a vysílají do světa jasné poselství – jsme v tom všichni spolu.

 

 

Novou podobu notoricky známých písní Obijmi (Обійми) a Bez boju (Без бою) kultovní ukrajinské rockové kapely Okean Elzy zaranžoval v Čechách usazený producent a hudebník Igor Ochepovsky.

Ten pozval do studia bubeníka a zpěváka Davida Kollera, herce a zpěváka Igora Orozoviče, zpěvačky Moniku Načevu a Lenku Dusilovou, kytaristy Michala Pavlíčka a Nikitu Kreina, akordeonisty Aliaksandra Yasinskiho a Romana Zabelova, kytaristu a hráče na balalajku Kirilla Yakovleva, kontrabasistu Tarase Volose, houslistky Vartui Saribekian a Natalii Lisniak, cellistu Šimona Marka, violistu Jana Foresta, hráčku na domru Katerynu Vatchenko a pianistku Olesyi Ochepovskayu.

„Pro Ukrajince, Rusy a Bělorusy to jsou naprosto ikonické písně, které všichni dobře známe. Naše národy a životy spojují nejen melodie, ale také témata o lásce, naději, odvaze a odhodlání. Zúčastnění muzikanti jsou jedni z nejlepších umělců, které znám. Kromě lásky k hudbě nás pojí také nesouhlasný postoj k aktuálnímu dění,“ přibližuje pozadí projektu Igor Ochepovsky.

Natáčení písně proběhlo v pondělí 28. února, tedy čtyři dny po zahájení války na Ukrajině, ve studiu Soundevice Borise Carloffa. „Když mě má žena Alena ve čtvrtek ráno probudila s tím, že opravdu začala válka, byl jsem v šoku. Ihned jsem přemýšlel, co mohu dělat. Poslali jsme peníze na dobročinné organizace, obvolal jsem všechny přátele na Ukrajině a v Rusku, zjišťoval, jestli mohu pomoci na hranicích. Nicméně jsem muzikant, promlouvám k lidem hudbou. A tak jsme se s Alenou pustili do akce a během dvou dnů vše domluvili. Zúčastnění rušili své původní plány, aby projekt podpořili, za což jim patří velký dík,“ dodává Ochepovsky.

nevzdamse 1

Projekt #nevzdamse poukazuje i na aktuální situaci obyčejných Rusů a Bělorusů, kterým hrozí za sebemenší podporu Ukrajiny přísné potrestání. Účastníci projektu by skladbou #nevzdamse rádi dodali odvahu k vyslovení nesouhlasu s aktuální situací a spojili všechny ty, kteří staví lidskost a morální hodnoty nad hranice států a ekonomické zájmy.

„Drobnost, jakou je změna profilové fotky na Facebooku nebo účast na demonstraci, může znamenat, že budete vy nebo vaše rodina přísně potrestáni. Že se už nikdy nebudete moci vrátit domů a vidět vaše nejbližší. I za tu cenu se musíme ozvat, ve hře je teď mnohem víc,“ uzavírá Ochepovsky.

„Hlavní poselství je v písni jasně řečeno: nevzdáme se bez boje. Je jedno, jestli jsme někdo větší nebo menší blázen, na světě jsme si všichni rovni. Nevím, jestli může nějaké umění pomoci tomu, co se děje, ale když se každý připojí, tak minimálně všichni ví, že jsou na jedné lodi a že si mají pomáhat.”
David Koller

„Zvuky vzdálených výbuchů nám přistávají na duši. Jsem rád, že můžu aspoň zařvat na kytaru a poslat Putinovi tenhle vzkaz, že nebudeme tolerovat vraždění a nenávist, a že chceme Ukrajině pomoct. Hudba útočí na emoce, a to nás může mobilizovat a povznést.”
Michal Pavlíček

„Rozhodla jsem se nazpívat tuto píseň jako morální podporu pro Ukrajinu, pro všechny lidi, kteří tady i tam žijou a mají to těžké.”
Monika Načeva

„Bojím se, aby lidé nezačali pranýřovat lidi z Ruska, kteří tady žijou a nesouhlasí s tím, co se děje.”
Lenka Dusilová

nevzdamse 2

O PROJEKTU #NEVZDAMSE
Autor písně: Океан Ельзи
Autoři projektu #nevzdamse:
Igor Ochepovsky - koncepce projektu, hudební producent
Alena Ochepovsky - koncepce projektu, produkce

Hudebníci:
David Koller (Česká republika) - bicí, zpěv
Igor Orozovič (Česká republika) - zpěv
Monika Načeva (Česká republika) - zpěv
Lenka Dusilová (Česká republika) - zpěv
Michal Pavlíček (Česká republika) - kytara, zpěv
Aliaksandr Yasinski (Bělorusko) - akordeon, zpěv
Roman Zabelov (Bělorusko) - akordeon, zpěv
Kirill Yakovlev (Rusko) - balalajka
Taras Volos (Ukrajina) - kontrabas
Vartui Saribekian (Ukrajina) - housle
Natalia Lisniak (Ukrajina) - housle
Šimon Marek (Česká republika) - cello
Jan Forest (Česká republika) - viola
Kateryna Vatchenko (Ukrajina) - domra
Nikita Krein (Bělorusko) - kytara, zpěv
Olesya Ochepovskaya (Rusko) - piano
Igor Ochepovsky (Rusko) - produkce, kytara

nevzdamse 3

Zdroj foto: Silvie Kořenková

Více informací:

facebook.com/ochepovskymusic
instagram.com/ochepovsky/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád utíkám do vnitřního světa, říká herec Petr Franěk

petr franek200Zatímco asi před třiceti lety ho viděl v dramatu Maryša v Městském divadle Zlín, kde představoval Francka, letos jsem viděl Petra Fraňka také v Maryši, ale v roli hospodského. Hru nastudovalo Divadla Radka Brzobohatého a já tak mohl po letec...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Když vás oheň pálí i po letech…

zimni ohen 200V lednu vyšel v nakladatelství Kalibr další díl ze série Roční období od švédského spisovatele Anderse de la Motta, tentokrát nazvaný Zimní oheň.

 

...

Divadlo

Studio Marta uvede inscenaci ve znakovém jazyce

denik divky200Dne 10. 11. 2022 uvedou studentky Ateliéru divadlo a výchova pro Neslyšící inscenaci Deník dívky. Dílo je adaptací deníků Ruth Maierové, oběti holocaustu, od jejíhož narození uplyne v den premiéry 102 let. Scénář zpracovala pedagožka Adéla ...

Film

The Help „Odvaha přeskočila jednu generaci.“

help PEREXA je tu opět jeden ze srdcervoucích příběhů, tentokrát o tahání figurek po černých polích těmi bílými, jak se jim to na šachovnici hodí. Příběh klasicky postavený na motivu nejlepšího přátelství, které pomalu, ale jistě nakonec zpřetrhají odlišné mo...