Rád utíkám do vnitřního světa, říká herec Petr Franěk

Rád utíkám do vnitřního světa, říká herec Petr Franěk

Tisk

petr franek200Zatímco asi před třiceti lety ho viděl v dramatu Maryša v Městském divadle Zlín, kde představoval Francka, letos jsem viděl Petra Fraňka také v Maryši, ale v roli hospodského. Hru nastudovalo Divadla Radka Brzobohatého a já tak mohl po letech vidět na jevišti tohoto herce, s nímž se léta znám. Hlavně ho vídávám v televizi. Publikum ho zná třeba ze seriálu Znamení koně, Okresní přebor nebo První oddělení.

 

I když máš za sebou řadu televizních i filmových postav, tak jsi hlavně divadelní herec. Kde jsi všude působil?

Takže jestli můžu chronologicky, tak jsem působil v Mostě, Příbrami, Chebu, Zlíně, Uherském Hradišti a v Olomouci, kde jsem hrál šest let.

Vybaví se ti první role v divadle?

Samozřejmě. Byl to „muž s kolem“ v inscenaci Ostře sledované vlaky v mosteckém divadle. Byly to sice dvě věty, ale na eléva dobrý začátek.

Na které postavy rád vzpomínáš?

Těch rolí bylo hodně. Francek v Maryši, titulní role v Loupežníkovi, George v inscenaci O myších a lidech, Kalaf v Princezně Turandot nebo Faust ze stejnojmenné inscenace…

Když jsi byl jedním z návštěvníků mojí fotografické výstavy, zastavil ses u portrétů Tomáše Valíka a Petra Gábora…

Jak by ne. Peter Gábor mě v Moravském divadle Olomouc režíroval a s Tomášem Valíkem jsem zase hrál v inscenaci Bílá nemoc. Škoda, že už Tomáš není. Byl to nejen dobrý herec, ale taky skvělý člověk a kamarád.

petr franek foto1

Potkal jsem tě na besedě se zpěvačkou Michaelou Linkovou…

To byla beseda o její knížce Kam se poděl Bůh, a musím přiznat, že mě překvapila. Nejen autentickým příběhem, ale vůbec tím, jak knihu napsala a jak na mě celé její vyprávění zapůsobilo. Ale v tom jsem nebyl sám. Beseda, která se odehrála v Knihovně na Vinohradech, zaujalo všechny přítomné. Mezi známými osobnostmi seděli v publiku třeba hudební skladatel Vítězslav Hádl, operní pěvkyně Libuše Márové nebo překladatel japonské beletrie Jan Levora…

Máš bratra Ivana, který je také herec, a kromě českého filmu se objevuje ve francouzském a italském filmu. Zahráli jste si někdy spolu tady v Česku?

Jednou to bylo, a to ve filmu Hodinu nevíš… Snad se zase před kamerou zase potkáme, rád bych.

Vídáte se s bráškou často?

I když máme každý svou práci, tak se vídáme. Není to tak často, ale když to jde, tak se vidíme. Hlavně v Plzni, kde žije maminka, anebo když je v Praze a něco točí. Jako bráchové máme skvělé vztahy.

Co teď hraješ nebo zkoušíš v divadle?

Momentálně nic nového v divadle nezkouším, takže jsem v očekávání. Moje scéna je Divadlo Radka Brzobohatého v Praze. Hraju v již zmíněné Maryši nebo v komedii Tři letušky v akci. A práce před kamerou? Poslední natáčení jsem měl v historické minisérii v německé produkci, ale objevím se i v seriálu Agrometal, kde hraji vesnického rockera. Teď se zase něco nového chystá, ale nechci to zakřiknout.

Co se ti líbí ve výtvarném světě, co tě bere?

Malování mi moc nejde, a tak obdivuji každého, kdo to dokáže malbou vyjádřit. V každém výtvarném období mám své oblíbence, třeba pánové Tichý a Zrzavý, ale to je na samostatný článek…

petr franek foto2

Co děláš, když nemusíš vůbec nic a máš čas? A co tvé koníčky, hobby?

Rád utíkám do vnitřního světa. Jsem bohužel dost komplikovaná povaha, a tak se ze svých mindráků a starostí snažím vypsat. Trošku si ten blázinec v hlava utřídit, nejlépe se mi píše v noci. O čem píšu, to asi teď nenapíšu. Jde o pohled lidí na každodenní život a jejich konflikty a konfrontace s problémy doma i ve světě.

Jinak můj největší kůň je moje práce, v tom mám velké štěstí. Miluju cestování, poznávání. Rád jsem zaskočený, co všechno jsem dokázal nevidět. Je toho tolik doma, tak v cizině. Rád se procházím, hodně čtu a věk se snažím zastavit intenzivním cvičením. Hodně mi pomáhá i Kryocentrum v Modřanech.

petr franek foto3

Zdroj foto: archiv Petr Franěk


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Thomas V: „Díky trance music jsem poznal lidi, na které nechci nikdy v životě zapomenout“

thomas 20015. srpna budou účastníci Summerparty svědky hned několika premiér. Na parníku Tyrš se totiž v ten večer představí  tři DJs, z nichž dva budou před větším publikem hrát vůbec poprvé. Nejzkušenější z nich, ostravský BluEye, už letos Tyrše svým vystou...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mistryně ČR v Pole Dance Lucie Šimková: „Šplh na tyči jsem ve škole nenáviděla.“

simkova5 200Pole dance, neboli tanec u tyče, je moderní taneční disciplína, která spojuje dohromady hned několik prvků jako jsou např. balet, akrobacie nebo gymnastika. Tento netradiční sport si na svou stranu získává stále více nadšenců. Svědčí o tom i ...


Literatura

Rodinná sága odehrávající se v kulisách hotelu Adlon

Hotel Adlon perexBerlín, 1994. Sonja Schadtová zasvětila celý svůj život legendárnímu hotelu Adlon. Byla svědkem jeho založení, rozkvětu i úpadku. Ve věku devadesáti let se setkává se svou vnučkou Katharinou Zimmermannovou, která patří do týmu arc...

Divadlo

Kateřina Tučková připomíná osud Vítězslavy Kaprálové

vitka200Od románové tvorby si Kateřina Tučková „odskočila" k divadlu a brněnský Host nedávno vydal knižně její scénář ke hře Vitka, uvedenou brněnským Divadlem Husa na provázku. Které  jiné město u nás by také mělo inscenovat osud brněnské rodačky Vítězslavy Kaprálové, jejíž hudebn...

Film

Myslet filmem je těžké – zvláště když se něco takového úplně vytratilo

Myslet filmem perexPo téměř čtyři měsíce se v Domě U Kamenného zvonu na pražském Staroměstském náměstí konala výstava MYSLET FILMEM. Navštívil jsem ji nedlouho před uzavřením (tento okamžik nastal 18.2.2023) a nestačil se divit.