Kreslím jako každý, od té doby, co mi dali do ruky tužku

Kreslím jako každý, od té doby, co mi dali do ruky tužku

Tisk

vaclav-moravecCo nám na sebe prozradil ilustrátor Petr Vyoral, patron naší výtvarné soutěže? Přečtěte si náš krátký rozhovor a třeba se i nechte inspirovat. Povídat si totiž budeme hlavně o tom, jak se stát ilustrátorem knih.



Jak ses dostal ke kreslení a proč sis vybral ke studiu obor 3D animace?

Kreslím jako každý, od té doby, co mi dali do ruky tužku, akorát jsem u toho vydržel o trochu déle. Líbily se mi komiksy, kreslené vtipy v Dikobrazu, karikatury, ale nikdy jsem neuvažoval o tom, že by kreslení mohlo být něco, co by mě uživilo, takže jsem studoval stavební fakultu. Po jejím ukončení jsem ale zkusil studovat 3 roky animaci, kde jsem se možná navzdory učebnímu plánu zaměřil na 3D animaci, storyboarding aj.

Co tě nejvíce baví kreslit, tvořit?

Pro mě je nevyčerpatelným zdrojem člověk, postavy, gesta, tváře. Neustále ale „dostudovávám“ anatomii zvířat. Mým přirozeným cílem je osvojit si základní struktury a tvary, abych si mohl dle námětu skicovat, co mám v hlavě, a nebyl tak omezován jen referenčními fotografiemi.

karikatura

Jak se může takový ilustrátor proslavit a stát se třeba ilustrátorem dětských knížek?

O slávě si myslím že to určitě není. Dneska nejsou malíři žádnými celebritami, tedy ti živí. Pro mě je cílem zvládnout řemeslo, a pak profesionálně odvést práci. Na základě zadání převádím něčí představu „na papír“. Druhou stránkou je volná tvorba. Stát se ilustrátorem knížek opravdu není lehké, a já se za něj ani nepovažuji, jde o občasnou záležitost. Knižní obálky u překládaných knih se nedělají a ty autorské jsou pak dílem náhody, kdy vás kdo osloví a které nakladatelství či který autor vám dá šanci.

Petr Vyoral

Zpočátku je důležitou věcí mít kvalitní portfolio, oslovovat nakladatele a trpělivě čekat na šanci předvést, že to zvládnete. Hlavní věcí je ale dívat se kolem a studovat a inspirovat se ostatními autory. Mít sen o vlastní ilustrované knize může mít každý, ale každý si jej musí splnit sám.

Na čem všem jsi pracoval a jaká spolupráce byla pro tebe nejlepší?

Pro mě jsou nejdůležitější komiksy. Je to časově náročné, ale jde o větší projekty, kde spolupracujete s více lidmi, kteří koordinují korekce a společně pak čekáte, co z té tiskárny vlastně po roce, dvou vyjde… Kreslil jsem například komiksovou adaptaci Švejka, autorský komiks Poslední Čech, Legendy – Slavné sportovní okamžiky, a pak desítky obálek většinou fantasy, sci-fi knížek.

komiks

Co chystáš do budoucna, co je tvým snem?

V současnosti se nejvíce věnuju karikaturám. Je to velká výzva, protože se to nikdy neopakuje a použití i díky digitální formě je stále více.

Jakou technikou kreslíš, digitálně, nebo klasicky?

Klasická tužka je nenahraditelná, ale tablet má své přednosti. Nejde ale skenovat své práce donekonečna, takže pracovně kreslím výhradně digitálně. Rychlé skici pošlete klientovi, můžete dělat náhledové animace, a následně posílat tisková data pro velkoformátový tisk. Každý si musí najít to své – každý ví, nebo by měl zjistit, co jej baví a co chce kreslit, a pak je na něm, který nástroj k tomu použije.

Psychonaut

Děkuji za rozhovor a přeji hodně pracovních úspěchů!

www.petrvyoral.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Svoboda: „Myslím si, že kulturně zdaleka nezaostávám“

200rozOlympijský vítěz v moderním pětiboji z Londýna David Svoboda se věnuje sportu maximálně a volného času si proto moc neužije. Když se však i přes velkou zaneprázdněnost naskytne nějaká volná chvilka, rád si zajde třeba na zajímavý koncert či divadelní př...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

„Nejradši se učím texty zásadně v lese, doma to ani neumím,“ říká herec Jan Hönig

jan honig200Randle Patrick McMurphy se s ničím moc nepárá. Je to chlap, který za všech okolností říká, co si myslí. Má kladný vztah k ženám, alkoholu, hazardu... To je charakteristika postavy, která hraje prim v inscenaci Přelet nad kukaččiným hnízdem a kterou...


Literatura

Jedinečný nápad, dokonalý systém, skvělé ilustrace – to je Krasohled české poezie pro děti 19. století

hrapky-drapky-odpadky 200Petr Šrámek představuje všem, kdo mají rádi poezii a rádi nahlížejí do minulosti, verše literátů 19. století. Některé dobře známe – však jsme se s jejich díly potýkali od základní školy –, o jiných j...

Divadlo

Zhudebněná biografie překrásného děcka

200divDo Hradce Králové soustředila své tvůrčí síly dvojice Baláš - Brousek, aby v originálním zpracování mohla na scéně Klicperova divadla znovu ožít smyslná blondýna s ještě smyslnějšími iniciály.

...

Film

Poslední James Bond v podání Daniela Craiga porazil doposud nejúspěšnější filmy tohoto roku

bond 200Návštěvnost kin díky fanouškům Jamese Bonda láme rekordy. Od premiéry dlouho očekáváného akčního snímku Není čas zemřít uplynulo teprve pár dní a za první víkend si Daniela Craiga v roli agenta 007 nenechalo ujít 126 018 lidí, což dělá z tohoto snímku ...