David Pomahač (ex-Kieslowski) vydává album Neviditelný, producentem & spoluautorem je Martin Hůla aka Martin Tvrdý

David Pomahač (ex-Kieslowski) vydává album Neviditelný, producentem & spoluautorem je Martin Hůla aka Martin Tvrdý

Tisk

neviditelny 200David Pomahač, zpěvák, skladatel a multiinstrumentalista, vydává 19. dubna u vydavatelství Minority Records své druhé sólové album s názvem Neviditelný. Spoluautorem hudby a producentem desky v jedné osobě je Martin Hůla aka Martin Tvrdý.



„Nejlepší věci v životě jsou neviditelné," poznamenává Pomahač. „Vzduch, který dýcháme, příběhy psané mezi řádky, láska sama. Dokonce i inspirace se čerpá z nějaké nehmotné sféry. Někdy jsem pak neviditelný sám sobě - těžko čitelný, neuvědomuji si své motivace, přehlížím znamení - ale pak se poznávám ve vypravování příběhů ostatních lidí. Neviditelný je prostředkem ke zpracování těchto podnětů.“

Neviditelný se zrodil ze studiové improvizace se známým hudebníkem a inovátorem Martinem Hůlou. Méně pracuje s kytarovými ornamenty a signalizuje nový přístup k textaci.

„Od první spolupráce, ještě v době Kieslowski, jsem chtěl dělat s Martinem víc. Je geniální. Chodil jsem k němu do studia jednou týdně, nic nebylo předem dané, hudbu na desku jsme napsali a nahráli společně. Nahrál jsem baskytary a využil i lap steel kytaru, pak už jen synťáky, kytarám jsme se vyhýbali. Hráli jsme, improvizovali, hledali divné zvuky a povídali si,” říká Pomahač.

 neviditelny1

Pomahač zvolil nový přístup k psaní. Tentokrát nehledal podněty v osobním životě, texty jsou inspirovány především z jednotlivých vět románů H. G. Wellse, dystopických sci-fi a historek lidí kolem sebe. Pomahač splétá příběhy o sebezáchově a vůli přežít.

„Jsou to takové příběhy v příbězích. Písničky o malých i velkých vesmírech. Existenciální sci-fi o důležitých věcech, co jsou neviditelný a skrytý. Našel jsem v knize nějakou situaci, která by dost možná nikomu dalšímu nepřipadala důležitá a domyslel si příběh. To samé jsem dělal se situacemi vypozorovanými u ostatních. Záznamy banálních a běžných momentů nemajících s chodem velkého světa nic společného,” dodává Pomahač k novince Neviditelný.

Osmipísňové album Neviditelný doprovází videoklip písně Klaun režiséra Davida Mencla s herečkami Klárou Issovou a Sarah Haváčovou, zazní v ní - stejně jako ve skladbě Dlouhý - housle Jenovéfy Bokové a violoncello Marie Dorazilové.

David Pomahač prošel kapelami Bez peří, Houpací koně či skupinou Xaviera Baumaxy. Roku 2010 založil známé urban folkové duo Kieslowski. Intimní výpovědi založené na zvuku kytary, klavíru, dvou vokálů, Davidově hudbě a textech, si získaly početnou fanouškovskou základnu a vyprodané koncerty doma i v zahraničí. Kieslowski vydali tři úspěšná alba a několik EP..

Sólový debut Do tmy je daleko (2020) byl hluboce osobním, reflexivním pohledem na izolaci a hledání vlastního místa ve světě. Melancholií a atmosférickou kytarovou elektronikou prosycená nahrávka byla zároveň plná světla a textů balancujících mezi romantikou, úzkostí a nadějí. Nahrál ho s uznávaným producentem Tomášem Havlenem (Post-hudba, Zvíře jménem podzim, Spomenik, atd.). O rok později následoval živák Live 11/3/2020.

Pomahač je mimo jiné autorem oblíbeného podcastu Na kafe s Davidem Pomahačem, ve kterém zpovídá osobnosti české hudební scény, V posledních letech také hudebně doprovází písničkářku Imu Tevu.

Limitovaná číslovaná verze vinylu Neviditelný v počtu sta kusů obsahuje prémii v podobě dubové verze desky z dílny Martina Hůly, Petra Kloučka a Tomáše Karáska aka Gaexe, a také originální polaroidové a instaxové fotografie s vepsaným vzkazem vytvořené Pomahačem. Digitální verze alba a CD obsahují bonusový track Bez konce.

neviditelny vinyl

Křest alba Neviditelný proběhne 26. května v pražském Café V lese. Na nejbližší koncerty můžete zavítat 20. 4. do Hudebního bazaru v Ostravě, 21. 4. do opavského klubu Art, 22. 4. vystoupí v novojičínské Galerce a 29. 4. v Modrém Trpaslíkovi v České Třebové.

Zdroj foto: Tomas Carl Allen

Více informací:
Multilink lnk.to/neviditelny
www.davidpomahac.cz
www.minorityrecords.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nina Horáková: Pořád je na čem pracovat a posouvat se dál

Nina Horákova perexDivadlu a zpěvu se věnuje od dětství. Na svém kontě má řadu různorodých rolí jak v muzikálu, tak v činohře. Od roku 2015 je Nina Horáková v angažmá MDP a divadlo je pro ni základem herecké práce. Ho...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Za hrou spokojenosti a úsměvů se skrývá domácí násilí
ImageŘíká se, že žárlivost k lásce patří a že nelze milovat a přitom nežárlit, ale i tady platí staré známé “všeho moc škodí”. Nejinak je tomu i v tomto případě. Když se ze žárlivosti stane nemoc, přináší jen boles...

Divadlo

Talentovaní ochotníci si dali dostaveníčko na kroměřížském divadelním festivalu

divadlo200Celkem sedm inscenací se představilo ve dnech 18. - 21. května v rámci 16. ročníku Divadelního festivalu Ludmily Cápkové v Kroměříži. Vedle toho proběhlo pár doprovodných akcí – křest knižní publikace 70 let divadelního spolku v Kroměříži, koncert sk...

Film

Blíží se velká přehlídka francouzských filmů

FFF perexV poslední listopadové dekádě se koná již 26. ROČNÍK FESTIVALU FRANCOUZSKÝCH FILMŮ – přesně ve dnech 23. – 29. 11. 2023. Kromě Prahy tato akce zavítá do dalších velkých měst: do Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové a Ostravy. Tak všude opět v něko...