Tep města, úzkost i noční tančírny. Kafka Band novým albem Der Process uzavírá trilogii nahrávek inspirovaných romány Franze Kafky

Tep města, úzkost i noční tančírny. Kafka Band novým albem Der Process uzavírá trilogii nahrávek inspirovaných romány Franze Kafky

Tisk

der proces 200Kafka Band vydal 15. září u vydavatelství Indies Scope nové album Der Process (Proces). Po Zámku a Americe jím formace okolo spisovatele a zpěváka Jaroslava Rudiše, výtvarníka a zpěváka Jaromíra 99 a hudebníka Dušana Neuwertha uzavírá trilogii nahrávek inspirovaných dílem spisovatele Franze Kafky, od jehož smrti uplyne příští rok sto let.

 

Opět jde o koncepční album, které vzniklo v produkci Dušana Neuwertha a samotné kapely. Obsahuje dvanáct skladeb, ve kterých se hudba prolíná s literaturou, čeština s němčinou (jednou i s angličtinou) a temné momenty s absurdním humorem. Naživo nahrávku kapela, kterou nyní vedle výše jmenovaných tvoří hudebníci Tomáš Neuwerth, Lukáš Morávek, Zdeněk Jurčík a Petr Weiser, představí v říjnu a listopadu v Brně, Olomouci, Opavě, Táboře, Praze, Ústí nad Labem a v německém Bielefeldu a Brémách.

Kafka Band zároveň zveřeňuje videoklip Türhüter - Dveřník.

Jak se hudebně liší jednotlivé části trilogie, přibližuje Jaromír 99: „První album Das Schloss/Zámek je hodně literární a hodně surové. Amerika je epická. Myslím, že je z ní cítit, že vznikala pro divadlo. A Der Process je klubová deska. Cítíme tep města i noční tančírny a šantány. Ale také úzkost a strach.” První album Das Schloss vzniklo v roce 2014 jako soundtrack ke komiksové adaptaci Jaromíra 99 a Davida Mairowitze. „Měli jsme odehrát jen dva koncerty, jeden v Praze a druhý v Literárním domě ve Stuttgartu na výstavě K: Kafka v KomiKsu, kde Jaromír vystavoval s kultovním komiksovým tvůrcem Robertem Crumbem a francouzskou výtvarnicí Chantal Montellier. Ale hned jsme dostali další nabídky,” líčí vznik celé trilogie Jaroslav Rudiš. A Jaromír 99 pokračuje: „Mysleli jsme si, že to bude jednorázový projekt. Pak nám v divadle v Brémách, kde podle Zámku vzniklo představení, ve kterém jsme hráli, nabídli převést na jeviště Kafkův fragment Amerika. A pak jsme si řekli, že by bylo dobré trilogii uzavřít asi nejznámějším Kafkovým dílem - Procesem.”

Příprava desky připomínala literárně-hudební seminář, říká s nadsázkou Dušan Neuwerth: „Jára Rudiš s námi knihu rozebere a už přitom najdeme místa, která nás inspirují a pomohou nám děj odvyprávět. Některé písně vznikají improvizací, jiné nápady přinesou do zkušebny hudebníci. Některé skladby na albu Der Process jsou Kafkou volně inspirované. Většina textů ale vychází přímo z Kafky.” Kapela pak desku nahrála v lednu 2023 ve studiu SONO Records Doupě.

der proces1

Podle Rudiše je román Proces příběhem o vině a touze po spravedlnosti: „Bankovní úředník Josef K. je jednoho rána zatčen. Neví proč a nikdy se to ani nedozví. Bojuje s neviditelnou silou, temnou mocí, byrokracií. Chce dosáhnout očištění, ale nakonec skončí v lomu s nožem v srdci. Zemře jako pes, jak Kafka píše. Je to temný a současný příběh, ve kterém je ale i humor.”

Podobně jako Kafka psal německy, ale jeho druhým jazykem byla čeština, tak i texty se pohybují mezi němčinou a češtinou. Přesto se na albu objevuje jedna anglická píseň. „Prostě to tak přišlo. Ve skladbě Shame - Stud jsme to zkoušeli německy i česky, ale nakonec z toho nejlépe vyšla přece jen angličtina. Stud a vina jsou velké Kafkovo téma. Ta píseň působí křehce - možná proto, že Dušan Neuwerth ji složil na klavír, když uspával svou malou dcerku. Ale ten text je absolutní protiklad. Je v něm velká temnota. Vzniká tak zajímavé napětí. A to, myslím, platí i pro další skladby,” vysvětluje Jaromír 99.

Kafka Band představí Der Process naživo na několika málo koncertech v říjnu a listopadu. „Každé album vzniklo s úplně jiným nástrojovým obsazením, a proto není možné jen tak mezi alby přeskakovat. A ani to nechceme. Chceme na scéně odvyprávět Kafkův příběh tak, jak ho my vnímáme. Takže tentokrát nás čeká Der Process. Ale v přídavcích pár starších skladeb připomeneme,” přibližuje Dušan Neuwerth živou podobu.

V roce 2024 uplyne sto let od smrti Franze Kafky. A již letos 140 let od jeho narození. Spisovatel se narodil v Praze 3.7.1883 a zemřel 3.6.1924 v rakouském Kierlingu. Dnes platí za patrně nejslavnějšího pražského autora.

der proces obal

Kafka Band - koncerty:

11.10. Brno - Kabinet múz
12.10. Olomouc - Dny židovské kultury, Jazz Tibet Club
13.10. Opava - Bezručova Opava, Kino Mír
31.10. Tábor - Divadlo Oskara Nedbala
1.11. Praha - Palác Akropolis, křest alba
3.11. Ústí n. Labem - Hraničář
4.11. Bielefeld (DE) - 28. Literaturtage
5.11. Bremen (DE) - FESTIVAL GLOBALE °

Der Process vychází jako 2LP, CD, mp3 a samozřejmě na všech hlavních streamovacích službách.

Více informací:

https://orcd.co/kafkaprocess
https://kafkaband.eu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jitka Závodná: „Tu a tam se nad příběhem usmívám, nebo mi tečou slzy.“

jitka zavodna 200Jitka Závodná (*1975) o sobě říká, že je obyčejnou ženou, jakými jsou čtenářky jejich knih. Psát začala pozvolna a nenápadně, kdy uložila do postele dítko a měla velikou chuť napsat pár vět o příbězích, které kdysi zaslechla, a kterým...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Základ knihovny o copywritingu

copy200Tým odborníků ze společnosti H1.cz zaměřené na internetové poradenství  a výkonnostní marketing dal dohromady knihu s názvem Copywriting: Pište texty, které prodávají. Ta tvoří pěkný základ jak pro lidi z oboru, tak pro laiky a je na ní vidět, že ji ps...

Divadlo

Slovácké divadlo uvede v premiéře Deník Anne Frankové

denik perexSlovácké divadlo je od předminulého týdne, kdy byly vyhlášeny Ceny divadelní kritiky, v první desítce nejlepších českých divadel. Do elitní sestavy se ale neprobojovalo jen uváděním ztřeštěných komedií a výpravný...

Film

96 hodin aneb Nechtějte nazlobit Liama Neesona

96 200O tom, že Liam Neeson by mohl být ve svém věku (letos mu bude jednašedesát) akční hrdina, by asi ještě před pár lety nikdo moc neuvažoval. Jenže v úvodním díle nové „batmanovské“ trilogie“ Batman začíná, kde si zahrál padoucha Ra´s Al Ghula, prokázal, že...