Malé zuby mají svoje Pouta

Malé zuby mají svoje Pouta

Tisk

zuby nehty 200Legendární Zuby nehty mají svoji komorní verzi, trio Malé Zuby. Základem je Marka Míková (elp) a Pavla Jonssonová (bg), se kterými někdy vystupuje Jana Kaplanová (dr, tp). Jana s Pavlou a Markou natočily ve studiu Ondřeje Ježka Jámor nové písňové album, které má datum vydání 20.října 2023 pod názvem Pouta.

 

Na desce najdete 12 autorských písní z pera Pavly Jonssonové a Marky Míkové. Autorka a zpěvačka Malých zubů Marka Míková vysvětluje název alba: “Pouta jsou o tom, co nás spojuje. Ať už chceme, nebo ne, jsou mezi námi vztahy a pouta, protože nežijeme na světě sami. A přes to, že to často není lehký, člověk za to cítí vděčnost. A Pavla Jonssonová pokračuje: Kapela Malé Zuby je založena na poutech, vytvořených z neviditelných sítí. Vlastně nikdo přesně netuší, odkud se ta pouta vzala, možná je z hloubi moří vynesli narvalové, možná se zjevila na sedadle vlaku, zrovna přejíždějícího Negrelliho viadukt. Pavla něco našla Pod Novým lesem, zatímco holubice kroužila s černým havranem.”

Skladatelský rukopis obou autorek je nezaměnitelný, proto každý kdo někdy slyšel Zuby nehty se bude od první písně cítit jako doma. Díky komornějšímu obsazení, ale vystupuje na povrch více poetičnost textů a zároveň syrovost samotných skladeb. Trio Malé zuby tak skvěle vyplňuje pauzu, kterou si berou Zuby nehty. “Chod skupiny stále ohrožují jiné úkoly, ano, ty největší a nejtěžší, ale nakonec i ten nejprudší úkol zatím nebyl tak tvrdý, aby dokázal společné hudební nápady zastavit,” potvrzuje Pavla Jonssonová.

zuby nehty1

Komorní projekt Zubů nehtů protnul do všech písní základní otázku ”Na čem vlastně v životě záleží?”. Při hledání odpovědi vás Malé zuby zavlečou na pozoruhodná místa, Budete se ztrácet v krajině, na rukou pouta a bude se vám chtít poslouchat zas a zase.

Seznam skladeb:
01 Zapalte hvězdy 02:37 ,
02 Pokud nemůžete létat 03:02
03 Narvalové 03:18
04 Pod novým lesem 03:10
05 Černý havran 03:05
06 Negrelliho viadukt 02:33
07 Pouta 02:48
08 Zas 03:21
09 Ale 03:44
10 Hrdina 02:25
11 Průhledy tam 02:37
12 Dnes vám nebudeme hrát 02:17

zuby nehty album

artist: Zuby Nehty - Malé zuby
album: Pouta
datum vydání: 20.10.2023 / Indies Scope

Zdroj foto: Jiří Turek

Multilink: https://orcd.co/malezuby23


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Poznejte ... polská klavíristka Milena Antoniewicz

milena-antoniewicz 200Tento rozhovor vám můžeme předložit díky laskavému svolení pana Františka Brikcia – děkujeme! Červnový koncert VIOLONCELLO A KLAVÍR I., polské klavíristky Mileny Antoniewicz a českého violo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vdovy to jednoduché nemají

Vdovam smutek neslusi 200Becky Aikmanová to tvrdí ve své knize, která nese příznačný název Vdovám smutek nesluší. Musím jí dát zapravdu. Na ovdovělé ženy je mnohdy pohlíženo s despektem a přísně hodnoceno jejich chování. Jen...

Divadlo

Pohádka O Človíčkovi akrobatickými kousky pořádně rozvibruje bránici

O clovickovi 200Městské divadlo Zlín razí heslo „děti do divadla patří“, a tak se první letošní premiéra, která se konala 20. ledna 2013, týkala především dětských diváků. Ti měli tu čest spatřit první uvedení pohádky O...

Film

Velice účelná procházka Alexandra Hackenschmieda

Hackenschmied 200Alexander Hackenschmied nepatří k našim nejznámějším dokumentaristům - a není se čemu divit. Vždyť tu působil jen v době před druhou světovou válkou a poté se (s mírně pozměněným příjmením - jako Hammid) prosazoval ve Spojených státech. Jeho samost...