Melancholie a tajemství, to je Listolet!

Melancholie a tajemství, to je Listolet!

Tisk

200hudKapela Listolet si albem Malý kluk řekla o zvýšenou pozornost vnímavějších posluchačů. Nastražit uši by měli i dramaturgové klubových programů, stejně jako organizátoři velkých festivalů. Nenápadná hvězda je tu!

 

 

 

Pro tvorbu muzikantů z moravského jihu jsou určující dvě slova: melancholie a tajemství. Najdete je v hudbě i textech. Muzika působí jako citlivě propracovaná zvukomalba. Nástroje akustické se proplétají se střídmou (ale účinnou!) elektronikou. Zadumané pasáže s šeptavým vokálem přecházejí v téměř taneční rytmy a zpěvné refrény. Nejsilnějším kořením je trubka. Připomíná toho, kdo se vás snaží vyvést z tmavých zákoutí. A dál - smutek se střídá se záblesky naděje. Jistě, nálady a pocity jsou různé… Takhle nějak vypadá kresba skutečného života.

Chlapec za vlakem se dívá/ jak mu milou bere perspektíva/ dívka mladíkovi kyne/ dřív než jí s nástupištěm splyne…“ (Perspektíva)

Při poslechu hudby a textů (ve vynalézavosti se obě složky doplňují) máte pocit, že jste se ocitli v hledání čehosi. Jako by vás někdo přibral na výpravu za něčím, co ubývá a mizí. Něco tajemného je ve vzduchu. Snad nezodpovězené otázky, které vám občas přijdou na mysl.

hud

Co je důležité, ve vnitřní krajině této kapely hraje podstatnou roli příroda, rodové kořeny a všudypřítomná pokora před něčím, co je nad námi.

„Postavili dům/ a bydleli v něm po mnoho generací/ pak dali sbohem jezevcům/ a dům se do přírody vrací…“ (Postavili dům).

Oproti předešlému albu se Listolet prezentuje výhradně písněmi, které tu nejsou nadbytečné nebo omylem. Každý náhodně vybraný úryvek jednotlivých textů je výzvou k přemýšlení:„Zatím v zázemí/ si páskou lepící/ léčí poutník zraněný/ svoje těžká zranění/ a tam kousek dál/ v roličkách skořicí/ spí poutníci maličcí/ kam bych měl ještě jít/ zavřu oči teď/ a křídla obálek mi řeknou leť (Tam kde roste kmín)“.

Nutno upozornit, že vymýšlet „čistou“ žánrovou krabičku pro tuto pozoruhodnou a slibnou kapelu je ztrátou času. Na své si přijdou příznivci nekýčovitého folku, rocku, jazzu… Největší radost toto album udělá přátelům cvrčků, ale to lze pochopit až při pozorném poslechu. Nezbývá tedy, než se vydat na cestu a začít pátrat. Potkáme se?

Název: Malý kluk
Interpret: Listolet
Žánr: Alternativní folk/rock
Skladby: 1/ V posledním okamžiku předtím než budu dospělý, 2/ Zakopaný pes, 3/ Za komín, 4/ V otčinách, 5/ Lullaby, 6/ Postavili dům, 7/ V šuplících, 8/ Jadydaj, 9/ Tam kde roste kmín, 10/ Kdovíkam, 11/ Perspektíva, 12/ Malý kluk
Stopáž: 51:57
Vydavatelství: Indies Scope, 2013
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto /obálka: www.indies.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Elize Ryd (Amaranthe) nejen o Masters of Rock: „Opravdu si užívám open air festivaly, protože to je tak obrovské a je tam tolik lidí!“

amaranthe elize 200Festival Masters of Rock se nezadržitelně blíží, tak jsme u této příležitosti vyzpovídali půvabnou děvu s čistým hlasem – Elize Ryd ze švédské skupiny Amaranthe. Můžete si přečí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Když česká detektivka, tak jedině Rychlopalba Štěpána Kopřivy

kopriva 200Štěpán Kopřiva na mě v české moderní literární tvorbě působí docela jako chameleón- nejen že překládá z angličtiny, píše kvalitní řežby a scifárny, ale i fantasy, nyní se dokonce pustil do boje s detektivkou. Jak dopadl jeho nejnovější počin, dete...

Divadlo

Příběh Anny Kareniny je všeobecně známý. Jak jej pojalo pražské Švandovo divadlo?

Anna Karenina perexAnna Karenina (Hana Briešťanská) je počestnou manželkou a matkou. To se změní, když potká důstojníka Vronského (Mark Kristián Hochman), do kterého se bláznivě zamiluje. Její city jsou tak silné, že je odhodlaná opustit rodinu, ...

Film

Složité romantické vztahy ve válce

tmavomodry svet 200Vážný romantický film Tmavomodrý svět (2001) je jedním z nejnákladnějších Českých filmů současnosti. Díky dobrému jménu tvůrců Jana a Zdeňka Svěráka do něj vlož...