Ektomorf - maďarský metal nezná hranic

Ektomorf - maďarský metal nezná hranic

Tisk

200hudKdyž nemáte náladu, když potřebujete vypnout, když si potřebujete vybít frustraci a nabít baterky, nebo když si chcete odpočinout od poslechu Soulfly, tak vám poradím a doporučím k poslechu maďarské metalisty Ektomorf.

 

 

 

 

Maďarsko se nenachází daleko od naší zemičky, ale kolik znáte maďarských kapel? Já osobně jen jednu a tu sleduji už víc než 10 let. Kapela Ektomorf vznikla v Maďarsku už v roce 1993 a jedná se o hudební seskupení jednoho muže – zpěváka a kytaristy Zoltána Farkase. Ten je jediným zakládajícím členem kapely. Doplňují ho tito hudebníci: Tamás Schrottner – kytara, Szabolcs Murvai – basa, Róbert Jaksa – bicí.

hud1

Za léta svého působení stihli vydat pěknou řádku alb: Kalyi Jag (2000), I Scream Up to the Sky (2002), Destroy (2004), Instinct (2005), Outcast (2006), What Doesn't Kill Me... (2009),
Redemption (2010), Black Flag (2012), The Acoustic (2012) a Retribution (31. 1. 2014).
Já osobně jsem příznivcem spíše starší tvorby, ale ráda si poslechnu i novější alba a nezatracuju ani jejich akustické album.

Retribution je jubilejním desátým albem kapely a produkoval ho dvorní producent Ektomorf, Tue Madsen. Jde tu o groove metal a v podání Ektomorf to není žádné párání, jde se rovnou na věc. Přímočarost, agrese a radost z hudby čiší snad z každého hudebního kousku.
Mé pocity ohledně Retribution jsou však rozporuplné. Na jedné straně tu jsou písně, jež se v hudební kuchyni kapely dají považovat za klasiku (You Can’t Control Me, Souls Of Fire); pak tu máme jisté osvěžení v podobě experimentů a to už pro mě nefunguje. Třeba Who The Fuck Are You mi připadá jako jasná výplňovka. Numb And Sick, která má být hitovka, jelikož zde slyšíme Cristiana Machada z Ill Nino, patří dle mého názoru k nejhorším písničkám. Podívejte se sami:

 

 

Za nejhorší písničku považuju Lost And Destroyed – počáteční rádoby recitace nebo promluva do duše, která se sem absolutně nehodí, mi zkazila celý dojem ze skladby. Abych nebyla nespravedlivá, tak přiznávám, že písničky ke konci mě přímo nadchly – jak kytarami, tak vážnějším ražením a svou syrovostí. Tedy kromě bonusové písničky, to je ukolébavka.

Ektomorf mám ráda. Líbí se mi už řadu let. Mnozí jsou k nim nespravedliví a považují je za nějaký druh derivátu Soulfy či Sepultury a nevidí nic jiného. Pro mě je to plnohodnotná kapela, která si jde za svým a daří se jí to. Avšak méně je někdy více – kdyby tolik neexperimentovali a nesnažili se oslovit širší publikum a dál pokračovali ve své přímočaré hudbě, tak by udělali dle mého líp.

hud

Název nosiče: Retribution
Interpret: Ektomorf
Žánr: groove metal
Skladby: 01. You Can’t Control Me, 02. Ten Plagues, 03. Face Your Fear, 04. Escape, 05. Who The Fuck Are You, 06. Numb And Sick, 07. Lost And Destroyed, 08. Souls Of Fire, 09. I Hate You, 10. Watch Me, 11. Mass Ignorance, 12. Save Me, 13. Whisper, 14. Collapsed Bridge (bonusová písnička)
Stopáž: 43:17
Vydavatelství: AFM Records
Hodnocení: 66%

Zdroj foto/obálka: ektomorf.com

( 2 hlasů )

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsme tady a chceme vás bavit, říká Karel Šůcha, kapelník formace Laura a její tygři


laura perexFamózní včerejšek a přitažlivý dnešek představuje v Supraphonu nedávno vydané dvojalbum hudební formace Laura a její tygři, které nabízí hned šestadvacet písní. Tři dekády existence trvale vitální kapely jsou dobrou příležitostí bilancova...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Román o městech na kolečkách požírajících se navzájem

smrtelne-stroje

Film Smrtelné stroje právě vstupuje do kin, ale jeho knižní předlohu si můžete přečíst už nějaký ten pátek. Autorem je britský spisovatel Philip Reeve a kniha vyšla s novou filmovou obálkou u nakladatelství Mladá Fronta.

...

Divadlo

Vitamín D aneb Divadla spolu!

vitaminD 200Divadelníci z nejrůznějších koutů celé republiky se spojili v unikátním, společném projektu, který všem divákům umožní být při tom. Zástupci třinácti divadel od Chebu až po Ostravu si vymysleli společnou kreativní výzvu, v rámci které každý zúč...

Film

Pro někoho životní styl, pro druhého experiment. Česká televize natáčí druhou sérii Osady

osada perexNatáčení komediálního seriálu Osada osvědčeného tandemu scenáristy Petra Kolečka a režiséra Radka Bajgara je opět v plném proudu. Poslední klapka druhé řady, čítající deset nových dílů, padne v říjnu. S na první pohled nesourodou komunitou chatařů, ...