Barbara Larriva: Poppy

Barbara Larriva: Poppy

Tisk

Piranesi 200Poppy mne oslovila ve dvou čtenářských rovinách. První byla celkem běžná: je to opravdu příjemný duchovní příběh, který řeší problém pokažených rodinných vztahů a následného uvědomění si svých chyb a odpuštění. A druhá rovina mne chytila za srdce: autorka naprosto bravurně umí v stručných i barvitých větách (kombinuje je opravdu skvěle) vytvořit dokonalou iluzi toho, že jste společně s hlavní hrdinkou uprostřed její duše. Utrápené, nemocné, stárnoucí a umírající. Už máte život za sebou, vaše tělo je jiné než bylo zamlada, vaše duše ale zůstává stále stejná; jen občas díky lékům nebo únavě odbíhá do vzpomínek, které jsou právě takové, jaké je staří lidé mají.


Barvité.


Najednou se staré paní mění úhly pohledu na její celý život. Bilancuje společně s vědomím, že jí v jedenasedmdesáti letech zbývá asi tak půl roku života.  Je nevrlá, útočná, nepříjemná – i pokorná a vděčná. Kolem ní se nedějí žádné velké akce, jen drobné události všedních dnů. Všechno, naprosto všechno z jejích reakcí i slov můžete pochopit. Se vším máte soucit. S tou starou kdysi hollywoodskou hvězdou, která se potácí v období, ve kterém si uvědomuje své vlastní chyby.

Poppy 1


Na scénu vstupuje zvláštní dívka s vlasy rudými jako vlčí mák a s šedýma očima. Veselá moudrá dívka zpestřuje Allegře její nemocniční dny a příběh v tu chvíli dostává ten správný švih a spád. Najednou je v každé větě cenné poselství a i když třeba za pár let zapomenete, o čem přesně knížka byla, zůstane vám z ní navždy nádherný dojem. Emoce, která je o naději pro každého…
„Stáří nepřichází postupně, uvažovala dál. Jednoho dne se zkrátka probudíte a ze zrcadla se na vás dívá cizí tvář. Důvěrně známá, ale přesto jiná. A vy se divíte, jak přes noc mohlo dojít k tak šokující změně. A pak truchlíte nad ztrátou svého mládí, pláčete nad chybami, kterých jste se dopustili, a snažíte se vyjednávat s Bohem, který buď neexistuje, nebo neslyší.
Co to řekl Seneca? ,Není nic horšího, než když starý muž nemá žádný důkaz, že žil, kromě svých let.‘ A pro ženy to platí dvojnásob, pomyslela si Allegra hořce.“


Ale potom přichází druhá šance.


Podobnou beznaděj si umíme představit. V jakékoliv podobě je možná i tím, co nás jako běžného a ještě mladého člověka straší ve snech. Příběh se začíná rozvíjet a mne jitří emoce a vzpomínky drobnosti, jež naznačují lidskost, drobnosti, díky kterým získává Allegra lidštější tvář. Něco v ní je právě tím, co v sobě má každý. Jiskřičky naděje a moudrosti. Dva vzácné dary, které ve svém životě většinou utlačujeme a obracíme se k nim až tehdy, když nám teče do bot.


A jakou roli v tom všem sehrála Poppy, to nebudu prozrazovat ani v nejmenším, ta je totiž jako smetana do kávy, celý příběh zjemní, dodá mu smysl a chuť. A vy se přistihnete, že se při čtení budete jen a pouze tiše usmívat.

Poppy 2


O autorce:
Barbara Larriva pochází z New Jersey. Procestovala celý svět a nakonec se usadila pod modrou oblohou slunné Arizony. Má syna a dvě vnoučata. Miluje kočky, zejména ty opuštěné, pro které také založila a vede útulek. Ve volném čase se věnuje psaní knih.


Autorka: Barbara Larriva
Originál: Poppy
Přeložila: Katka Lipinská
Vydalo: HBG Productions, Chico CA, 2012
České vydání: Poppy, příběh lásky a odpuštění
Ilustrace: Petr Vyoral
Vydání: první
Vydalo: Nakladatelství Synergie Publishing SE, 2014


www.synergiepublishing.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Na začátku bylo slovo…Platí to i pro cizince v novém prostředí,“ říká Oksana Moiseniuk ze spolku Můžeš Mluvit Česky.

oksana 200Přinášíme vám rozhovor s režisérkou a producentkou, majitelkou filmové produkce FENOMART a také Ukrajinkou dlouhodobě žijící v Česku Mgr. Oksanou Moiseniuk. Patří do týmu spolku Můžeš Mluvit Česky, o kterém nám řekla více.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Když to tam není, tak to tam nehledej

kdyztotamneni200Když to tam není, tak to tam nehledej je tedy volným pokračováním knihy Suchý hadr na dně mořském, ve kterém čtenáři sledovali dětství, dospívání i jakési procitnutí hlavní hrdinky Anny. Ta se nyní vydává do Prahy, aby se odtrhla od „minu...


Literatura

Svět podle Vacátka: nejen nostalgie

zlociny a vasne pana vacatka kovarikovaVstupte do lepší společnosti! Kokainistka, penězokazec, kasaři, kapsáři, prostitutky, podvodníci… Potkáte je v knize Zločin a vášně za rady Vacátka. Autoři Blanka Kovaříková a

Divadlo

Brno čeká hororová muzikálová komedie o podivínské rodince

The Addams Family 200Addamsovi. Taková trochu ne úplně normální rodina. Žije v tajemném domě v ústraní kdesi za městem blízko hřbitova a její členové si odpradávna libují ve strašidelném, až morbidním humoru, jejich nejoblíbenější barva je černá ...

Film

V kině se dějí zázraky nejen na velkém plátně. Valentýna tu totiž slaví nejen šťastně zadaní, ale i ti, kteří svou polovičku hledají. Nevěříte?

Rande jako z filmu 200Ať jste single nebo zadaní máme pro vás tip, jak skvěle strávit valentýnský večer a nesedět jen doma na gauči. Cinema City si totiž i letos pro své návštěvníky připravilo oblíbenou valentýnskou soutěž s názvem Rande jako z filmu...