Rozluštěno

Rozluštěno

Tisk

Rozlusteno 200Knížek od čínských spisovatelů u nás moc není. Spisovatel Jia Mai (ročník 1964), vl. jménem Jiang Benhu, se představuje poprvé v cizině knihou Vyluštěno. Původně voják, který si tím zlepšoval nevhodný rodinný „kádrový profil“, začíná psát později. Studoval jazyky, radiokomunikaci i literaturu a získal si hned svými prvními knížkami zájem čtenářů i kritiky (získal ceny Mao Duna). S tou třetí se vydal „do světa“.

 

Román je rozdělen do několika částí, děj nám přibližuje vypravěč novinář a začíná historií rodiny  Žung, obchodníků se solí, u potomka, který odjíždí na přání své babičky studovat do Ameriky. Když se po letech vrátí, dává si říkat John Lillie, má zvláštní oblečení a nevolnosti z vůně soli. Zakládá Lillinovu školu matematiky, která umožňuje studium i ženám. Zejména jeho neteř s nápadně kulatou hlavou se projevuje jako geniální matematička a odchází studovat i na univerzitu v Cambridgi, kde zjišťuje své zvláštní nadání pro studium jazyků. Vrací se domů a učí na škole svého strýce. Ve 40 letech umírá při porodu, její syn se narodil s obrovskou hlavou, o kterém Lillie prohlásí, že to bude génius nebo ďábel. Říkali mu Hlavoun a byl to ďábel, který rodinu připravil o značnou část majetku. Umírá násilnou smrtí, a když se objevuje neznámá těhotná žena s tím, že otcem dítěte je Hlavoun, rodina ji vyhazuje. Dostane se jí pomoci od Lillieho a při porodu syna umírá. Tak autor uvádí na scénu svého hlavního hrdinu, kterému nikdo nerozumí a který žije s výstředním cizincem, jemuž říká táta. Ten poznává jeho pozoruhodnou matematickou inteligenci a prosí mladého Lilliena, aby chlapci pomohl. Chlapec je málomluvný, do školy nikdy nechodil, ale umí číst a psát, mluvit anglicky a trochu čínsky. Lilien si hocha odveze a zapisuje ho do školy, kde udivuje svými schopnostmi, které mu umožňují přeskakovat třídy. O své vrstevníky ani o okolí nejeví žádný zájem. Na prestižní univerzitě studuje matematiku a setkává se s věhlasným zahraničním matematikem, který v Číně právě učí.  Ten chce, aby jel studovat do zahraničí, ale finanční situace to nedovoluje. Přesto se profesorovi podaří zajistit pro něho stipendium v zahraničí. Vážná dlouhodobá nemoc mu nedovoluje odjet a mezi tím dochází ve světě k vážným politickým změnám. Jeho profesor mu doporučuje zabývat se umělou inteligencí, ale začínají se o něho zajímat i čínské tajné služby. Po dohodě s jeho pěstounem Lilliem odchází do utajené šifrovací jednotky. Opět se projevuje jeho povaha žijící zvláštním a pro většinu lidí nepochopitelným samotářským životem. Tento svět ovládaný zájmy mocných nezvládá, opět ztrácí kontakt s okolím, i když profesně dosahuje skvělých výsledků a je považován za národního hrdinu.  


Autor uvádí své vlastní životní zážitky, které podrobuje psychologické analýze, líčí svět matematických geniů, nabízí pohled do světa tajných služeb, na čínskou kulturní revoluci i na běžný život čínské společnosti.

Rozlusteno


Název: Rozluštěno
Autor: Jia Mai
Z anglického překladu Olivie Milburn Decoded přeložil Jan Sládek
Žánr: historicko psychologický thriller
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2014
Počet stran: 408
Hodnocení: 95 %


Zdroj fota: nakladatelství JOTA

( 0 hlasů )
www.jota.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro skupinu Flattus je Sunday Music Jam srdcovka!

flattus 200Skupina Flattus vystoupí na začátku září na akci Sunday Music Jam. Co plánují a jak se jim vede se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pobaví Muže 18+ miniaturní příručka?

muz18 perexVzala jsem do ruky tenkou knížku malého formátu jenom proto, že mě zaujala červená obálka a netradiční čtvercový formát. Muž 18+ s dovětkem Co už nemusí řešit je celkem vtipně pojatá publikace. Je sympaticky malá a ...


Literatura

Je-libo bizárek v komiksovém kabátku? Dobrodružství Jeronýma Moucherota

dobrodruzstvi jeronyma moucherota200Komiksové nakladatelství Crew vydalo v květnu v edici Mistrovská díla evropského komiksu Dobrodružství Jeronýma Moucherota od význačného francouzského autora Francoise Boucqa. Necháte se nalákat na...

Divadlo

Když se dětská říkanka změní v rukách šílence ve smrtící zbraň

200divLuxusní sídlo ležící na neobydleném ostrově skýtá mnoho příležitostí, jak příjemně strávit víkend ve společnosti osmi navzájem si cizích hostů, o jejichž potřeby se má starat manželský pár. Svou polohou a opuštěností se však může stát i příhodným místem pr...

Film

Kdo zachrání princeznu, když ne dva strojvedoucí?

JimKnoflik perexJim se jako miminko ocitl v Jamánii, malém ostrovním království. Nikdo z obyvatel neví, kdo jim ho poslal poštou, ale všichni jsou rádi, že se na ostrov nějakým šťastným omylem dostal. Když Jim povyrostl, našel si nejlepší kamarády –...