Třicetiminutová kuchařka bezpšeničných receptů
Banner

Třicetiminutová kuchařka bezpšeničných receptů

Email Tisk

Bez psenice 200Když vydal William Davis knížku Život bez pšenice, prý se strhla doslova bouře a milióny lidí změnily své stravovací návyky. Tito lidé zjistili, že geneticky upravená pšenice pro ně není nezbytně nutná, ba právě naopak – je nutričně ochuzená, zvedá nadměrně krevní cukr, vyvolává závislost a vyvolává celou řadu zdravotních potíží. Jenže jak vařit bez pšenice? Tuto otázku si kladou nejen rodiče dětí s bezlepkovou dietou, ale rovněž pacienti s diabetem, autoimunitním onemocněním, depresemi nebo ti, kteří pouze chtějí zhubnout. A právě těmto zájemcům je určeno jakési pokračování první knihy – třicetiminutová kuchařka. Obsahuje 200 rychlých a jednoduchých receptů, které neobsahují pšenici.

V úvodu autor – doktor William R. Davis zasvětí čtenáře do problematiky stravování bez pšenice, předkládá důvody, které by nás měly přesvědčit k zdravějšímu stravování. Přitom ví, že vzdát se pšeničných výrobků a prázdných uhlohydrátů je moc těžké. Mnozí se domnívají, že je to časově náročné, nepohodlné, že je zapotřebí mnoha přísad, které se obtížně shánějí nebo jsou moc drahé. Je nutno se vzdát dosavadních životních návyků, nespoléhat se na mražená jídla a rozváženou pizzu. Ale díky nižšímu příjmu kalorií lze dokonce ušetřit. Doktor Davis slibuje, že vynaložené úsilí bude odměněno vzkříšeným zdravím, odezněním zdravotních potíží a úbytkem několika centimetrů v pase. A přitom nemusíme krotit svoji chuť k jídlu.


Nejprve je nutno udělat úklid v kuchyni. Seznam výrobků, ve kterých se vyskytuje pšenice, je dlouhý. Patří do něj i skryté zdroje, třeba instantní polévkové směsi, salátové dresinky, klobásy a zpracované maso, sójová omáčka, zmrzlina atd. Je nutno číst štítky na potravinách a hledat slova „pšenice“, „pšeničná mouka“, „lepek“, „modifikovaný potravinový škrob“, „karamelové barvivo“ atd. Doktor Davis radí ignorovat výkřiky typu: „prospívá srdci“, „nízkotučný“, „s nízkým obsahem cholesterolu“, „součást vyvážené stravy“ atd.  Jejich účelem je přesvědčit zákazníka, že nezdravé jídlo může mít nějaké zdravotní přínosy. Ale většina „srdci prospěšných jídel“ ve skutečnosti způsobuje srdeční nemoci!“ Autor uvádí alternativní suroviny – mouky, oleje, sladidla či náhradní suroviny pro různé typy potravinové nesnášenlivosti. Rovněž doporučuje vhodné kuchyňské náčiní.

Bez psenice


Snídaně, obědy i večeře je nutno alespoň zpočátku promýšlet a plánovat dopředu. Ale jedná se pouze o počáteční investice času a úsilí. Tahle kuchařka má pomoci nám potřebný čas ušetřit. Přesto si můžeme vychutnat pestrou paletu chutí a vůní. Objevíme etnické pokrmy (samozřejmě v upravené formě) – marocké, indické, čínské, italské a mexické. Seznámíme se s tradičními americkými recepty v pozměněné podobě – polévky, sendviče, muffiny, tvarohové koláče, grilované vepřové maso atd. Pro urychlení vaření nám autor doporučuje různé vychytávky, například recept na univerzální směs na pečení, směs na přípravu tortill apod. Rovněž zde najdeme recepty na vlastní kořenící směsi. V dalších oddílech kuchařky již tradičně najdeme recepty na snídaně, lehká jídla a přílohy, hlavní chody, zákusky a svačinky či menu pro speciální příležitosti. Na závěr pak nalezneme zdroje a rejstřík pro snadnou orientaci.


Knížka potěší všechny zájemce o zdravé vaření. Vyzkoušela jsem některé doporučované pokrmy a jsou opravdu chutné. Jde o změnu přístupu a rychle se naučíte obměňovat i ryze české pokrmy. Dočkáte se tak mnohých překvapení. Mohu tuto kuchařku vřele doporučit, ačkoliv se sháněním některých přísad je stále ještě potíž.


Název: Život bez pšenice: 30minutová kuchařka/z anglického originálu Wheat Belly. 30-Minute (or less!) Cookbook
Autor: William R. Davis
Přeložil: Jan Kozák
Žánr: populárně naučná literatura – kuchařky   
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2015
Počet stran: 320 + 32 stran přílohy

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: Nakladatelství JOTA


www.jota.cz 


 
Banner

Přihlášení



Anketa


Partneři

Hledat

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (3)

Z archivu...

Čtěte také...

Julia Childová, Simone Becková: Umění francouzské kuchyně

franc200Nadčasová kniha o vaření, tvrdí o ní recenzenti z celého světa. Osobně mi kniha nejvíce připomněla staré dobré kuchařky mé babičky. Dneska už jsou  jejich zažloutlé listy dávno rozpadlé, ale ona jednoduchá úprava. Milí drazí, tady to je vysoká škola ...


Literatura

Desať slov modernému človeku

deset200Nová kniha na trhu s duchovnou literatúrou, ktorá príjemnou formou rozhovorov medzi kňazom  Milošom Szabom, českým čitateľom známym vďaka knihám Žít podle Bible, Manželství, to je také slib  a Zpověď, (z ktorých posledné dve menované vyšli v nakladat...

Divadlo

20. Setkání/ Stretnutie zaštítil Milan Lasica, festival otevře písněmi

setkani perexJubilejní 20. ročník česko-slovenského divadelního festivalu Setkání/ Stretnutie chystá Městské divadlo Zlín. Uskuteční se od 12. do 16. května v divadle a jeho blízkém okolí a do Zlína opět přiláká řadu osobno...

Film

Tereza Voříšková, Vojta Kotek & MENTAL POWER zvou na blížící se filmový festival v Praze 8. – 10. června 2017

MPPF 200Už tento čtvrtek začne koncertním happeningem 11. ročník filmového festivalu MENTAL POWER PRAGUE FILM FESTIVAL 2017. Zahájení tohoto jedinečného a jediného festivalu na světě proběhne ve čtvrtek 8. června v La Fabrice od 18.00 hodin koncertním happenin...