PAŘÍŽSKÁ NEZNÁMÁ ZAKOUTÍ

PAŘÍŽSKÁ NEZNÁMÁ ZAKOUTÍ

Tisk

Tajnosti 200Pro milovníky tohoto krásného města na Seině je určena půvabná knížka Katii Chapoutierové  o málo známých místech, kam „cestovky“ své turisty nevozí a přesto nebo právě proto jsou velmi zajímavá.


Spisovatelka je pařížskou zpravodajkou Radia Canada, novinářka i dokumentaristka a umožňuje čtenáři pohled na dvacet sedm různých míst, o kterých málokdo ví, přestože jsou jen „o ulici dál“, než ta nejnavštěvovanější místa.  Každé místo má svou minulost, o které zajímavě vypráví, o lidech kteří tam žili, nebo se o ně zasloužili či se o ně dnes starají. Velmi cenné jsou uváděné přesné adresy míst, telefony či internetové adresy, protože některá lze navštívit jen s předběžnou dohodou.


Většinou se jedná o byty či domy známých osobností, ze kterých ještě dnes dýchá doba, ve které žili a z nichž jsou malá muzea.   Dozvíte se, jaká místnost chybí u Coco Chanel, jaký byl spisovatel Vicktor Hugo bytový dekoratér. Také že v blízkosti Vítězného oblouku jsou legendární fasády domů z období Druhého císařství s typickými francouzskými okny. Nejen pařížský život Alfonse Muchy přibližuje muzeum Carnavalet, v Kabinetě kuriozit čeká setkání s věčnou Noemovou archou. Majordomus v bývalé restauraci MAXIM ˇS ji s pýchou ukazuje s poznámkou, že právě tady se točil i film Miláček. Bernard Marchois otevírá nejmenší muzeum v bytě Edit Piaf. Ale v bytě tak jak zůstal po hudebníkovi, herci a spisovateli Borisi Vianu se stále běžně žije. Věci z 18 století pracně sbíral a kompletoval Moise de Camondo a vzniklé muzeum věnoval svému zemřelému synovi Nissimu.


 Jalal Aro ve své Phonogalerií má největší sbírku gramofonů a nahrávacích systémů v Evropě. U krále parfémů Guerlaina si můžete vybrat svůj parfém, ale také ochutnat rybu či makronky s vůní. Makronky Ladurée jsou vyhlášené a seznámíte se tu i s Nicolasem Holderem a Madelline Castaing. V muzeu Rodin se  zase dovíte pikantnosti o sousoší Zralý věk a známé muzeum d ´Orsay navštívíte v noci.

Tajnosti


Ale to není zdaleka vše. Zjistíte, kde se ukrývá Lagerfeldovo doupě, Pagoda, Hinduistický chrám, Galerie Lafayette která od roku 1914 překvapuje, baví a prodává. A také, že miniaturní železnice se ukrývá pod nádražím Gare de l ˇEst, kde najdete kostel Svatého Ducha v byzantském slohu, jestli je pod operou Garnier opravdu voda, jak vypadá Smírčí kaple Ludvíka XVI a Marii Antoinetty, k čemu slouží pavilon vína ze Světové výstavy z roku 1900. Můžete navštívit místa Crazy Horse, kde začínal striptýz nebo splněný sen dvou mužů Mezinárodní universitní kolej. Hodně k vidění je i v muzeu Tesařského cechu, kde klíče má číšník restaurace, a je plné modelů staveb až 4m vysokých, perfektně detailně zpracovaných. Generál Napoleon Bonaparte založil v roce 1804 hřbitov a dnes je plný slavných lidí, o kterých průvodce umí vyprávět.  A pokud chcete vidět památku na „pracujícího krále“, stačí navštívit Trianony ve Versailles.


Již z tohoto krátkého výčtu je patrné, že se jedná o knížku nabitou zajímavými informacemi a protože navíc se jedná o knížku útlou, stane se jistě součástí nejednoho batůžku. Ani čtenář nepřijde zkrátka, jednak je knížka napsána čtivou formou, a protože je doplněna dobovými fotografiemi, může si udělat obrázek o tom, jak to tam dnes vypadá.


Název: Tajnosti Paříže
Z francouzského originálu Les vies secrétes de Paris přeložila Veronika Matiášková
Autor: Katia Chapoutierová
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Garamond
Rok vydání: 2015
Počet stran: 254
Hodnocení: 100%


Zdroj fota: Garamond


www.e-garamond.c


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vědecká knihovna Olomouc

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vstoupili jsme do druhého skautského století

altSkautské hnutí (u nás zvané též junáckým) existuje již celé století, jakkoli po několikrát násilně přerváno totalitními režimy - jak nacistickým, tak komunistickým. Oba totiž žádaly, aby veškeré organizace včetně dětských a mládežnickýc...


Literatura

Horáčkův Český kalendář nejen na rok

CeskyKalendar perexNa tři tradice navázal Michal Horáček ve své knize Český kalendář, která je zároveň jeho první básnickou sbírkou. Útlá knížečka obsahuje villonské balady rozdělené do cyklů inspirovaných ročním kolob...

Divadlo

Služky - První inscenace sezony 2015-16 v BuranTeatr Brno

Sluzky 200BuranTeatr hraje po mnoha různých stěhováních už několik let na Sokolském stadionu v Brně. Má tam své stabilní zázemí, má tam své diváky, o které díky pestré a nápadité nabídce inscenací nikdy nemá nouzi. Stejně tak bylo plno i na první premiéře sez...

Film

Inherent Vice – drama, u něhož nevíte, co je skutečnost a co jen sen

inheren200V současném Hollywoodu už je jen velmi málo ryze osobitých a nekonvenčních tvůrců, o nichž by se dalo takřka s jistotou říct, že patří mezi ty kultovní. Jedním z nich je nepochybně rodák z Californie Paul Thomas Anderson, který sbíral největší uz...