Další poutník do Santiago de Compostela a jeho evoluce

Další poutník do Santiago de Compostela a jeho evoluce

Tisk

Tura do Compostely perexNejen dobré a pořádně vyšlápnuté boty jsou potřeba na osmisetkilometrovou pěší túru. Do tlumoku je nutné zabalit sice jen ty nejnutnější věci a eliminovat tak zátěž, ale scházet nesmí pořádná dávka odhodlání, vůle, sebeovládání a šikne se i humor a nadhled. Jak moc strádá Svatojakubský poutník? Jeden z pohledů předkládá Jean Christophe Rufin, vážený člen Académie Française, jenž se doborovolně zařadil mezi ty, kdo vytrvalou chůzí podstupují spirituální přerod.

 

 

Co se stane s duší, když nohy ujdou osm set kilometrů současným Španělskem po cestě s tisíciletou tradicí? Rufinova odpověď, jak mu ji přinesla vlastní zkušenost, je formulována střízlivě, skepticky, a přitom nesmírně vtipně a se schopností vystihnout město, krajinu, povahu či vzhled přesným obrazem či půvabnou scénkou. Cesta do Compostely je v jeho podání přiměřeně duchovní, romantická i cynická a je vylíčena s jazykovým mistrovstvím, které se přitom nikdy nepoddává zálibě ve vlastním předvádění. Nudit byste se tedy neměli a zásluhu na tom nepochybně má i svěží překlad Martina Pokorného.

Během svého putování Jean Christophe Rufin sice záměrně společnost příliš nevyhledával, přesto se některým setkáním nevyhnul a ať již byla příjemná, či spíš zdvořilostní, vytěžil z nich další materiál ve finále použitý v knize.

Při čtení je možné zkoumat vlastní myšlenky, které v nás záznam Rufinova přerodu vyvolává. V podstatě lze s jeho náhledem na věc souhlasit – Cesta si poutníka podmaňuje, zkouší jeho vytrvalost, klade mu pod nohy nečekané překážky, na druhou stranu nechává mizet symboly hřebenatek, které ukazují směr, aby jej nakonec, pokrytého prachem, přece jen nechala dojít do kýženého cíle. Do cíle, ve kterém má pocit, že se mu podařilo správně srovnat hodnoty a že mu toto nastavení vydrží i po návratu do běžného života… Zůstane-li to tak, to naznačí sám autor v závěru cestopisu a realita všedního dne výsledek jen stvrdí.

tura

 

Inspiruje-li barvitý Rufinův popis některého z čtenářů k tomu, aby následoval tisíce poutníků, jež libovolnou z tras absolvovali, stejně, s největší pravděpodobností hraničící s jistotou, budou jejich autentické prožitky natolik odlišné, že vydají na samostatné vyprávění. A i to bude plné dobrodružství, potu, prachu a nepřenosných zkušeností. Cesta jich má v záloze nepřeberné množství…i v tom tkví její tajemství a nesmrtelnost.

Nesmrtelná túra do Compostely/ Poutníkem chtě nechtě
Immortelle randonnée. Compostelle malgré moi
Autor:     Jean-Christophe Rufin
Počet stran: 252
Rok vydání: 2015
Číslo vydání: 1.
Překladatel: Martin Pokorný
Vazba:    flexovazba
Hodnocení: 90 %

www.eprostor.com/
www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/nesmrtelna-tura-do-compostely.aspx


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bára Basiková: Můj syn máminy písničky neposlouchá

BB perexZpěvačka s výjimečným hlasem, jakým se může na naší hudební scéně pochlubit jen málokdo. A také osobnost, které není zatěžko říct pořádně od plic, co si myslí, třebaže se její postoje mohou někomu zdát kontroverzní. Taková je pěvecká stálice Bára Basik...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Smršť: thriller, který graduje jako sněhová bouře

altMůže dům postavený z kamenů, které byly kdysi dávno součástí kaple, a z trámů, po nichž se zoufale natahovali umírající námořníci, než se nad nimi zavřelo moře, přinést někomu štěstí? Brněnské nakladatelství MOBA přišlo na trh s novým románem z pera mistra seversk...


Literatura

O vojně s odstupem, ale věrohodně

dva-roky-v-hajzlu 200V nakladatelství Host vyšly vzpomínky Lubomíra Větříška na vojnu s názvem Dva roky v hajzlu. Věnovaná je „nám všem, kteří jsme tam ty dva dlouhé roky byli.“

...

Divadlo

15 let soudobé hudební scény Městského divadla v Brně


15 let MDB perexJe to až neuvěřitelné, ale skutečně uběhlo patnáct let od premiéry muzikálu VLASY, díla, které mělo premiéru na své Hudební scéně. Od prvního uvedení v roce 2005 do konce září 2019 zde bylo uvedeno šedesát osm (!) premiérových tit...

Film

Noví Transformers přináší dinosaury

tra 200Film Transformers: Zánik (2014) je pokračováním úspěšné série filmů a seriálů na téma robotů měnících se na auta, kteří se mezi námi ukrývají a chrání nás proti zlu. I když se může leckomu zdát, že další pokračování ničím nepřekvapí, nové herecké obsaz...