Cesta kolem světa s jídlem a pivem
Banner

Cesta kolem světa s jídlem a pivem

Email Tisk

jidlo a pivo200Do České republiky se díky nakladatelství Omega dostala knížka australského kuchaře a autora knih Rossa Dobsona. Jedná se o skvělou kuchařku, takže doufám, že to není jeho poslední dílo, které u nás vyjde.

 

 

 

Kuchařka je rozdělena na 5 velkých částí, mezi kterými je občas jako předěl zajímavý text o pivu jako takovém. Upozorňuje na zajímavé druhy, a také na to, co se k nim hodí. První kapitola se jmenuje Na zahájení a najdete v ní například indické cibulové bhaji nebo čínské palačinky plněné trhaným kachním masem. Další části nazvané Malé a Velké potvůrky se zaměřují na různé maso a nechybí zde třeba křupavá křepelka, jehněčí kofta a telecí cordon bleu. Obsáhlá kapitola je Lilian gish (= ryba v určitém dialektu), obsahující recepty na ryby a jiné mořské plody. Závěr patří Nejlepším kámošům piva.

Recepty obsahují vždy krátký úvod, což je buď stručný popis daného pokrmu, autorova vzpomínka, a také důležité doporučení, jaké pivo se k tomu jídlu hodí. Autor je opravdu zcestovaný milovník piva, ale nemusíte se vůbec bát, že by vám cpal nějaké názory nebo vás přesvědčoval, jaké si máte dát pivo. Spíše vám Ross sdělí, jaké má k danému jídlu rád on.

Ross Dobson musí na první dojem zaujmout svým stylem psaní. Jen během úvodu, kde popisuje proč je jídlo a pivo tak dobrá kombinace, jsem se hodně smála a nemohla se dočkat dalších stránek. Styl psaní je tedy velmi lidský a plný humoru. Až má člověk dojem, že nečte kuchařku, ale spíše nějaké zápisky vašeho kamaráda. A když se na jedné stránce objevil smažený sýr, srdce zaplesalo:

„Tahle pochoutka se těší ve východní Evropě, obzvlášť pak v České republice, kolébce piva plzeňského typu, velké oblibě. Každý pokrm obsahující smažený sýr je přitom předurčen k tomu, aby byl skvělý, tenhle snad nejvíc ze všech. Trojobal uzavírající sýr jen znázorňuje jeho skvělou nebo ne až tak skvělou (pokud se řadíte mezi škarohlídy) chuť. Na talíři bych smažený sýr doplnil nakládanou okurkou, višňovým džemem, případně limetou nebo mandlovým pickles – a k tomu plzeňské samozřejmě. Smažený sýr a plzeňské: Bůh existuje.“ (str. 52)

Při letmém prolistování knihy jsem se bála, že budou recepty plné neobvyklých surovin, ale nakonec to nebylo tak hrozné. Recepty jsou sice ze zahraniční kuchyně, ale suroviny jsou u nás běžně k dostání a já jen zjistila, že si musím udělat zásoby koriandru a ochutnat spoustu pokrmů s chilli.

Jídlo + Pivo je skvělá kniha plná zajímavých informací a receptů, na které vyloženě lákají skvělé a velmi kvalitní fotografie. Jsou jak z instagramového profilu, pečlivě naaranžované, a přesto působí „chlapsky“ a sbíhají se u nich sliny. Pokud hledáte dárek pro nějakého milovníka piva nebo nadšené kuchaře a kuchařky hledající nějaké nové recepty, je pro ně tato kniha ideální. V mé knihovně bude zabírat velmi čestné místo.

Ross Dobson je šéfkuchař, spisovatel a vycházející hvězda na kuchařské scéně v Austrálii. V angličtině vydal 14 knih, jmenovitě například Wholefood Kitchen, Casual Entertaining, Fired Up, Kitchen Seasons, Chinatown. Jeho sloupečky můžete najít v australské edici časopisu BBC GoodFood.

 

jidlo pivo

Jídlo + pivo – výborné jídlo k pivu
Autor: Ross Dobson
Žánr: kuchařka
Překlad: Zuzana Dyková
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2016
Počet stran: 240
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: Nakladatelství Omega



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 
Banner

Rozhovor

Je skvělé mít pevné a stabilní zázemí, říká Martin Chodúr

chodurZpěvák Martin Chodúr zazářil už před několika lety, ale faktem je, že zejména až v poslední době zažívá nevšední úspěch. Natáčí, skládá i textuje, koncertuje se svou kapelou MACH. Přitom je vidět a slyšet nejen na svých, ale i na velkých show dalších hvězd...

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

Příběh Darby aneb Jak se (ne)vyplácí radit lidem, v jejichž botách jsme nechodili

Jak se ztrapnit perexPro fanoušky Bridget Jonesové je na pultech novinková knížky "Jak se ztrapnit (snadno a rychle)", jejíž autorkou je Lisa Daily a vydalo ji nakladatelství Mystery Press. "Někdy je to hrdost, co stojí štěstí v cestě. A někdy ...


Literatura

Biologie víry - a genetické nebe se kácí!

BiologieViry perexTaké žijete v přesvědčení, že vaše genetická výbava je prostě pevně dána, dispozice k různým nemocem jsou již od narození zapsány ve vaší DNA a že to, co vás v životě potkává nemůžete ovlivnit? V tom případě vás myšlenky a fakta uvede...

Divadlo

Jezerka představuje Tři v tom, komedii o lásce a protivenstvích

Tri v tom 200Komedie Jaroslava Vostrého TŘI V TOM se po 30 letech vrací na pražská divadelní prkna. Legendární hříčku o třech žhavých nápadnících a ženách jejich srdce chystá pro své diváky principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský, který si pro novinku v ...

Film

Luc Besson: Valerian a město tisíce planet

besson 200Režisér Luc Besson, Dave DeHaan a Cara Delevigne ze zúčastní nadcházejícího Comic Conu v San Diegu, kde představí film  VALERIAN A MĚSTO TISÍCE PLANET v rámci tiskové konference novinářům a fanouškům.V příloze si vám dovoluji poslat nově uvolně...