Cesta kolem světa s jídlem a pivem

Kultura21.cz

Cesta kolem světa s jídlem a pivem

Email Tisk

jidlo a pivo200Do České republiky se díky nakladatelství Omega dostala knížka australského kuchaře a autora knih Rossa Dobsona. Jedná se o skvělou kuchařku, takže doufám, že to není jeho poslední dílo, které u nás vyjde.

 

 

 

Kuchařka je rozdělena na 5 velkých částí, mezi kterými je občas jako předěl zajímavý text o pivu jako takovém. Upozorňuje na zajímavé druhy, a také na to, co se k nim hodí. První kapitola se jmenuje Na zahájení a najdete v ní například indické cibulové bhaji nebo čínské palačinky plněné trhaným kachním masem. Další části nazvané Malé a Velké potvůrky se zaměřují na různé maso a nechybí zde třeba křupavá křepelka, jehněčí kofta a telecí cordon bleu. Obsáhlá kapitola je Lilian gish (= ryba v určitém dialektu), obsahující recepty na ryby a jiné mořské plody. Závěr patří Nejlepším kámošům piva.

Recepty obsahují vždy krátký úvod, což je buď stručný popis daného pokrmu, autorova vzpomínka, a také důležité doporučení, jaké pivo se k tomu jídlu hodí. Autor je opravdu zcestovaný milovník piva, ale nemusíte se vůbec bát, že by vám cpal nějaké názory nebo vás přesvědčoval, jaké si máte dát pivo. Spíše vám Ross sdělí, jaké má k danému jídlu rád on.

Ross Dobson musí na první dojem zaujmout svým stylem psaní. Jen během úvodu, kde popisuje proč je jídlo a pivo tak dobrá kombinace, jsem se hodně smála a nemohla se dočkat dalších stránek. Styl psaní je tedy velmi lidský a plný humoru. Až má člověk dojem, že nečte kuchařku, ale spíše nějaké zápisky vašeho kamaráda. A když se na jedné stránce objevil smažený sýr, srdce zaplesalo:

„Tahle pochoutka se těší ve východní Evropě, obzvlášť pak v České republice, kolébce piva plzeňského typu, velké oblibě. Každý pokrm obsahující smažený sýr je přitom předurčen k tomu, aby byl skvělý, tenhle snad nejvíc ze všech. Trojobal uzavírající sýr jen znázorňuje jeho skvělou nebo ne až tak skvělou (pokud se řadíte mezi škarohlídy) chuť. Na talíři bych smažený sýr doplnil nakládanou okurkou, višňovým džemem, případně limetou nebo mandlovým pickles – a k tomu plzeňské samozřejmě. Smažený sýr a plzeňské: Bůh existuje.“ (str. 52)

Při letmém prolistování knihy jsem se bála, že budou recepty plné neobvyklých surovin, ale nakonec to nebylo tak hrozné. Recepty jsou sice ze zahraniční kuchyně, ale suroviny jsou u nás běžně k dostání a já jen zjistila, že si musím udělat zásoby koriandru a ochutnat spoustu pokrmů s chilli.

Jídlo + Pivo je skvělá kniha plná zajímavých informací a receptů, na které vyloženě lákají skvělé a velmi kvalitní fotografie. Jsou jak z instagramového profilu, pečlivě naaranžované, a přesto působí „chlapsky“ a sbíhají se u nich sliny. Pokud hledáte dárek pro nějakého milovníka piva nebo nadšené kuchaře a kuchařky hledající nějaké nové recepty, je pro ně tato kniha ideální. V mé knihovně bude zabírat velmi čestné místo.

Ross Dobson je šéfkuchař, spisovatel a vycházející hvězda na kuchařské scéně v Austrálii. V angličtině vydal 14 knih, jmenovitě například Wholefood Kitchen, Casual Entertaining, Fired Up, Kitchen Seasons, Chinatown. Jeho sloupečky můžete najít v australské edici časopisu BBC GoodFood.

 

jidlo pivo

Jídlo + pivo – výborné jídlo k pivu
Autor: Ross Dobson
Žánr: kuchařka
Překlad: Zuzana Dyková
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2016
Počet stran: 240
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: Nakladatelství Omega


 





Rozhovor

KEKS a TURBO: „Dobýváme naši malou zemičku metr po metru a je to trnitá cesta, ale spravedlivá.“

turbo a keksRockové kapely KEKS a TURBO spojily své hudební síly a vytvořily společné turné, které začíná už za pár dní. Sedm měst, sedm koncertů, které slibují skvělý hudební zážitek. Zeptala jsem se leaderů obou kapel, za KEKS Štěpána Kojana

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (12)

Z archivu...

Čtěte také...

Šest krát dva obětí šíleného psychopata

šestkrátdvaPoslední dobou si potrpím na severské krimi. Tentokrát se mi do rukou dostala kniha švédského autora Arneho Dahla Šest krát dva. Nejsem sice v tomto směru žádný odborník, ale i tak si troufám tvrdit, že mezi ohromným množstvím knih stejného žánru...


Literatura

Jana Eyrová dvojjazyčně

eyr 200Půvabný romantický příběh anglické vychovatelky oslovuje své čtenáře (a hlavně čtenářky) již více jak 150 let (poprvé vyšel v roce 1847). Dlouhověkost prověřila jeho kvalitu. Zařadil se ke klasickým dílům anglické literatury, po bok dalším úspěšným román...

Divadlo

Letní Letnou čeká víkend plný premiér

letniletna 200Předpremiéra sólového představení jedné z předních osobností novocirkusové scény Daniela Gulka, česká premiéra adorované inscenace Edgar’s Echo, pestrá přehlídka domácích souborů a umělců, večer věnovaný nastupující generaci artistů či předs...

Film

Bláznivá komedie aneb Což takhle dát si špenát

altKomedie Což takhle dát si špenát vznikla v roce 1977 a od té doby patří mezi nejlepší filmy, které se u nás vůbec kdy podařilo natočit. Velmi vhodně navržené hlavní postavy, které se dostávají vinou stroje na omlazování do rů...