Melouch k melounu na slunečné odpoledne

Melouch k melounu na slunečné odpoledne

Tisk

melouch200Melouch je název novely oblíbeného českého spisovatele Michala Viewegha, která vyšla teprve loni. Jedná se o jeho klasické dílo, o nenáročnou společenskou prózu, které se zhostil milovník audioknih Otakar Brousek mladší.

 

 

Dílo je koncipované tak, že Michal Viewegh se snaží prodat tento příběh jeho známému producentu Jožovi. Snaží se jej všelijak získat také dobrým jídlem a pitím, prochází se s ním po Sázavě a vypráví mu příběh, jež má vydělat velké peníze. Jožo je sarkastický a skeptický, nenechá si mazat med kolem pusy a Michala také často přerušuje.

Příběh budoucího filmu představuje dva kamarády Trefu a Rocca – původně učitele, kdy jeden je nyní gigolo a druhý nájemný vrah. Společně vyrazí na dovolenou na řeku Sázavu, aby si chvíli odpočinuli od luxusu a nepracovali. Povídají si spolu, představují se, vzpomínají a v závěru přijde jak na ten melouch, tak na Tarantina…

Audioknihy se ujal Otakar Brousek mladší, který se opět předvedl jako velmi zkušený vypravěč. Jeho hlas se příjemně poslouchá a především se nezalekl ani slovenštiny míchané s češtinou v podobě postavy Joža. Právě jeho postava dodává audioknize grády a bez něj by poslech byl i nuda – jeho poznámky jsou vtipné a různé nadávky ve slovenštině zní mnohem kouzelněji než ty české.

Melouch nepředstavuje nic náročného, jako kniha si našel své příznivce i odpůrce (i Viewegh stárne a jeho díla rovněž). Audiokniha je dobře udělaná a já ji hodnotím jako krátké dílko, které neurazí ani nenadchne, ale pobaví.

Otakar Brousek ml. zvaný Ťulda před pár dny oslavil šedesátku. Jde o českého herce a dabéra z umělecké rodiny. Vyrůstal tedy v hereckém prostředí, vystudoval pražskou konzervatoř a herectví se aktivně věnoval od mala. Dnes je členem hereckého souboru Divadla na Vinohradech, vystupuje ve filmu i v televizi a příležitostně moderuje. Co se týče Audiotéky, můžete jej znát například z pohádek nebo příběhů o Sherlockovi Arthura Conana Doyla.

melouch

Melouch
Autor: Michal Viewegh
Interpret: Otakar Brousek mladší
Vydavatelství: Audiotéka, Bookmedia
Délka: 3 hodiny 40 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 85 %

http://audioteka.com/cz/audiobook/melouch

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

BU-FU: „Přátelství na hudebním poli jsou základem všeho.“

BU FU 200K rozhovoru jsme si přizvali skupinu BU-FU, která nedávno vydala nové CD s názvem Buy Us Fuck You. Dozvíte se spoustu zákulisních informací o vzniku tohoto počinu, ale také o tom, jaké je mít v dnešní době kapelu a co...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Oslavte patnáctiny oblíbeného seriálu

ulice 200Oblíbený seriál Ulice slaví 15 let a u této příležitosti vyšla v nakladatelství Ikar kniha My z Ulice obsahující plno zajímavostí.

 

...

Literatura

Šest krát dva obětí šíleného psychopata

šestkrátdvaPoslední dobou si potrpím na severské krimi. Tentokrát se mi do rukou dostala kniha švédského autora Arneho Dahla Šest krát dva. Nejsem sice v tomto směru žádný odborník, ale i tak si troufám tvrdit, že mezi ohromným množstvím knih stejného žánru...

Divadlo

Rychlé šípy aneb Kam se poděli gentlemani? … o zábavu a humor není nouze

rychle sipy divadlo radostKdyž jsem šel na představení Rychlé šípy, nevěděl jsem, co od toho mám čekat. Pětici kamarádů zná snad každý. Všichni vědí, kdo to byl Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Čer...

Film

Odvážná rebelka, která jako jediná může zachránit království

Princezna rebelka perexMalá Mia je sirotek žijící ve středověkém městě, v němž zná každý kout. Je samostatná a velmi vynalézavá, a tak se jí a jejím třem lasičkám daří přežít na ulici, a to zejména díky krádežím jídla. Jednoho dne Mia prchá před...