Vzhůru na klíčky!

Vzhůru na klíčky!

Email Tisk

nakliceno 200Další malou a praktickou knihou vydavatelství Esence je Naklíčeno! Semnka, obilniny a luštěniny, která vás naučí vypěstovat si tyto zelené dobroty plné vitamínů.

 

 

Knížečka na první pohled zaujme lákavým a svěžím zeleným obalem. Stejně jako u Moje zero-waste kuchyně mě akorát velmi překvapilo, že se na něm nenachází žádná zmínka o autorce knihy. Ten sice vychází z originálu, kde také není, ale Caroline Brethertonová není uvedena ani v tiráži, jen na poslední stránce je o ní několik kusých informací. Nicméně s přebalem koresponduje také barevnost a praktické zobrazení informací v knize.

Naklíčeno! je rozděleno na dvě části: první představuje fenomén klíčení jako takový a druhá obsahuje velmi zajímavé a zdravé recepty. Čtenáři se nejprve dozví, co to jsou klíčky, proč jsou dobré a jaké jsou nejvhodnější luštěniny, semínka, obilniny. Dále co budou potřebovat, jak postupovat, nebo jak si z klíčků udělat mouku.

Recepty pak obsahují krátký úvod, seznam surovin, postup a také praktické barevné zápatí s informacemi o době klíčení daných surovin. Všechny recepty jsou moc lákavé: od pohankové kaše, přes raw energetické tyčinky až po tabouleh, quesadillu s černými fazolemi nebo letní závitky s klíčky. Jídla vypadají zdravě, jsou lehká a přímo stvořená na léto.

Klíčky si připravuji moc ráda a nejčastěji si je dávám na chleba nebo přidávám do nějaké masové směsi, takže jsem moc ráda za tuto knihu, která je pro mě v prvé řadě zdrojem inspirace. Také mě potěšila přehledná a praktická tabulka máčení a klíčení o dobách a výnosu klíčení. Kdo ohledně klíčků ještě váhá, rozhodně by měl do této knížečky nakouknout!

Caroline Brethertonová už přes 20 let pracuje v potravinářském průmyslu a napsala nebo byla spoluautorkou 10 knih, například The American Cookbook: A Fresh Take on Classic Recipes, Step-by-Step Bread nebo Super Clean Super Foods. Právě super potraviny a také nakličování je jí velmi blízké a ráda zkouší nové postupy.

nakliceno

Naklíčeno! Semínka, obilniny a luštěniny
Autor: Caroline Brethertonová
Překlad: Tereza Grufíková
Žánr: populárně naučná, kuchařka
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2018
Počet stran: 72
Hodnocení: 89 %

https://www.bux.cz/zdrava-vyziva/nakliceno?searchToken=69795666-9839-482f-9831-2d6d479fbde4


 





Rozhovor

Turistický seriál: Zámek Vizovice

Vizovice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou ...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (17)

Z archivu...

Čtěte také...

„Sbírání bylin ve velkém není pro slabší povahy“

Do tmy 200Do tmy je název velmi zajímavé knihy o sbírání bylin, která ze všeho nejvíce připomíná staré české klasiky. Vydejte se s hlavní hrdinkou na cestu, ze které není snadné uniknout…

 

...

Literatura

Jiří Březina: Polednice – detektivka ze sídliště

polednice 200Nakladatelství Motto vydalo v srpnu nejnovější detektivní příběh mladého nadějného českého spisovatele Jiřího Březiny, knihu Polednice. Dokázal Březina navázat na úspěch kritikou i čtenáři ověnčeného románu Na kopci, který nakopl jeho kariéru?...

Divadlo

Malostranská beseda zpestří dětem i dospělým adventní čas taneční pohádkou Děvčátko se sirkami podle Hanse Christiana Andersena

devcatko 200Slavná Andersenova pohádka Děvčátko se sirkami míří na prkna Malostranské besedy. O druhé adventní neděli 4. prosince ji v pražské premiéře uvedou členové UMB (Ultra-minimal-ballet) spolu se studenty Taneční konzervatoře hl. m. Prahy a nabídn...

Film

Druhý ročník NFF startuje na hradě Křivoklát již za měsíc

krivoklat 200Přesně za měsíc otevře hrad Křivoklát svoje brány druhému ročníku festivalu noirových filmů, který se sem po úspěšné loňské premiéře přesunul z hradu Kokořín. Čtyřdenní program od čtvrtka 21. 8. do neděle 24. 8. 201...