Letem Kotletovým světem: Poslední tango v Havaně

Letem Kotletovým světem: Poslední tango v Havaně

Tisk

posledni tango v havane 200V srpnu vydalo nakladatelství Epocha další kousek bruntálského řezníka a jednoho z nejopěvovanějších moderních autorů fantasy – Františka Kotlety. Servíruje nám příběhy Tomášek Koska ze svérázné detektivní kanceláře Kouda. Takže nás čeká sex, magie, akce a zase sex – a že ho bude hodně!



František Kotleta (*1981) o sobě prohlašuje, že je rodák z Bruntálu, spisovatel, trestanec, podnikatel, jesenický Mauglí a řezník. Ve svém repertoáru má samé řízné fláky: trilogii Bratrstvo krve, slovanskou epopej Perunova krev, scifi masakr Lovci, výbornou apokalyptickou trilogii Spad.

Poslední tango v Havaně patří do volného cyklu paranormálních detektivek s úvodní povídkovou knížku Příliš dlouhá swingers párty a dále příběhem Velké problémy v Malém Vietnamu. I zde potkáváme sympatického hrdinu Tomáše Koska, který vládne magií, jeho přítelkyni a parťačku Dominiku, stejně jako Elišku, Kláru Chlumskou a další známé tváře.

Knížka obsahuje čtyři delší povídkové příběhy: Poslední tango v Havaně, Těžký týden v Ústí nad Labem, Dlouhá noc v Tokiu a Světla Paříže. Dostaneme se tedy mnoha zajímavých míst, které nás osloví svým geniem loci nebo alespoň specifickou kulturou. Co mi ale chybí, je nějaký spojovací materiál v těchto příbězích. Ne že bych nebyla nadšená, že se objevily další historky zrovna o trampotách Koska a spol., ale chybělo tomu pojivo, které by dodalo vypravování přídavný drajv.

Eponymní úvodní povídka vypráví o záhadné sérii úmrtí na Kubě, která je spojena s „folklorem“, tedy magií. Příběh je jistě okořeněný politickým uspořádáním, kdy hrdina stojí proti „novému Castrovi“.

Nejvíc mě asi zaujal příběh z naší kotliny, konkrétně z Ústí nad Labem. Dočkáme se sexuální magie v plné polní a i zde se naplno projeví autorova záliba v prozkoumávání tradic a kultur menšin. Příznačný charakter Ústí mi snad učaroval, vy si můžete udělat obrázek nad popisem údajně nejhoršího ghetta v naší zemi: „Narodit se v Předlicích znamenalo mít na čele vytetovanou značku, která způsobovala, že jste nedostali jinou práci než ve výkopu, nikdo vám nepronajal byt jinde než tady a taky vámi pohrdali i ostatní Romáci z města. Už jenom proto, že nežili v Předlicích, nacházel se jejich sociální status asi o pět příček výš. Nad člověkem s trvalým bydlištěm v téhle čtvrti byl i houmlesák, co bydlel v papírové krabici u nádraží, a jediná věta, kterou dokázal dát dohromady, byla: „Nemáš chrchli chrchli drobásek chrchli chrchli, nemáš?“ (str. 99)

Na asijskou kulturu já nejsem a proto mě třetí a nejkratší povídka, Dlouhá noc v Tokiu, nechala chladnou. Kvituji sice s povděkem, že jsme byli rovnou vrženi do víru akce, ale Japonsko má vlastní svět a mně to nesedí. Vtipné průpovídky nechybí, naopak přebývá jeden pofidérní pavoučí démon. No co už…

Na závěr v Paříži potkáváme staré známé – Horsta a Gibsona. Ale příběh mi připadá překombinovaný - magie, romantická Paříž, střet assassínů a templářů? A to ještě zdaleka není všechno. Taky jsem měla pocit, že autor buď netušil, jak vyřešit nesnáze, ve kterých se hrdinové ocitli, nebo si říkal, že by měl příběh propojit s jinou povídkou a vyřešil to víceméně pomocí deus ex machina, kdy si vypůjčil postavu z druhé povídky.

Jo, z průseru do průseru, tak je to se mnou pořád, (str. 319) to je poslední, co nám hrdina v knize poví a snad je to příslib, že se někdy dočkáme dalších příhod ze života Tomáše Koska. Kotletovci by to jistě uvítali!

posledni tango v havane

Název: Poslední tango v Havaně
Autor: František Kotleta
Žánr: urban-sex-řezničina-fantasy
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2018, paperback
Počet stran: 328
Hodnocení: 80 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

RICHARD TESAŘÍK – „Vášnivý rybář na divadelních prknech“

kali 200Do Divadla Kalich se od února 2015 vrací představení Tajemství od Daniela Landy. Jedním z hlavních představitelů bude i Richard Tesařík, který hraje také v představení Mauglí a Johanka z Arku. Zahrál si ve filmech Kvaska, Musíme si pomáhat či Pelíšky.a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nezapomeňte si k vodě přibalit Slunečnici

Slunecnice 200Mladá fronta před několika dny vydala knihu Slunečnice, která zaujme už krásným nevtíravým přebalem a pokud si ji vezmete k vodě, rozhodně neuděláte chybu. Autorkou tohoto kvalitního letního čtení je reda...


Literatura

Unesené děti se jí vrátily. Ale už to nejsou její děti

zlaticka perexLauren Tranterová porodila vytoužená dvojčata, Morgana a Rileyho. Krátce po porodu se v jejím nemocničním pokoji zjevila podivná žena, která chtěla vyměnit její děti za své příšerné tvory. Nepodařilo se jí to. Lauren své děti ubránila...

Divadlo

Mary Page Marlowová: Mozaika jednoho obyčejně neobyčejného života

Mary Page Marlowova200Kdybyste měli vybrat z celého svého života jedenáct scén, které by ho dokázaly vystihnout, které by to byly? A dal by se z nich složit příběh, který by dával smysl?

 

...

Film

Malá holčička se v dubnu pokusí zachránit posledního žijícího draka

Jak zachranit draka 200Ve starověké Číně byli draci a lidé přáteli, ale lidská chamtivost ukončila jejich spojenectví a tato kouzelná stvoření se stala kořistí. Posledního z nich teď drží v zajetí krutý císař. Jednoho dne přinese krmení drakov...