Nezapomeňte si k vodě přibalit Slunečnici

Nezapomeňte si k vodě přibalit Slunečnici

Tisk

Slunecnice 200Mladá fronta před několika dny vydala knihu Slunečnice, která zaujme už krásným nevtíravým přebalem a pokud si ji vezmete k vodě, rozhodně neuděláte chybu. Autorkou tohoto kvalitního letního čtení je redaktorka ženských časopisů Klára Mandausová.

 


Hlavní hrdinkou této žluté knihy je Kristina mající spokojené manželství, šestiletou dceru a dobrou práci v redakci. Zdá se, že vše, co k životu spokojená žena potřebuje. Ale život není vždy takový, jaký si jej přejeme mít. Stačí vidět svého pana božského a vše se může změnit… Velké dějové zvraty ani však nečekejte, připravte se na poutavý popis každodenního života.


Kristina je typická žena a především velká bojovnice. Nevzdává se, jde všemu vstříc se svým nadhledem, sarkasmem a smyslem pro humor. Vše je popisováno s lehkostí, nenásilně a především hodnověrně. Možná právě proto není okamžiku, kdy byste Kristině při čtení nefandili nebo se v jejím příběhu nenašli.

Slunecnice


No, Magdaleno, víš, zkusíme to jinak, ano? On už je strejda velkej.“
„Jak velkej? Jako táta? A pojede táta s námi?“
„Ano, jako táta. Táta s námi nepojede, musí do Brna.“
„Aha,“ trochu se zamračila. „No, tak jo.“
„A kterej je to strejda?“
„Štěpán. Ten, co jsme ho potkali v zimě na horách. Pamatuješ?“
„Ten, co na tebe tak čuměl? A říkal ti slivovice?“
„Slunečnice, Magdaleno. Ano, ten.“
„Ten se mi nelíbil.“ Zamračí se ještě víc. (str. 134)

Klára Mandausová je žena, která ráda píše, poslouchá příběhy a dívá se kolem sebe. Začínala jako novinářka v ekonomickém týdeníku, třináct let pokračovala v Mladé frontě Dnes a momentálně pracuje v časopise Marianne. Prezentuje se také na blogu na serveru idnes.cz, v roce 2010 získala i  titul Blogerka roku. Má dceru Kristinu, žije s přítelem Romanem a jeho dětmi Justýnou a Sebastianem v Rychnově nad Kněžnou. Autobiografii v příběhu Slunečnice nenajdete, protože Klára tvrdí, že: „Na příbězích je přeci nejhezčí jejich neuvěřitelnost.”

Slunečnice je na jednu stranu nenáročné čtení, které za odpoledne zvládnete. Na druhou je opravdu silné a ve výsledku budete rádi, že jste si mohli přečíst o osudech někoho jiného a zamyslet se i nad těmi vašimi.

Slunečnice
Autorka: Klára Mandausová
Žánr: román
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2014
Počet stran: 176
Hodnocení: 97 %

www.kniha.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf bez talentu: „Lidé umí být svině i hrdinové. Je jen na každém z nás, co si vybereme.“

bez talentu 200Fotograf bez talentu má na Facebooku po necelých dvou letech od založení stránky téměř 14 000 členů. Iedntita pro něj není důležitá, má svůj osobitý přístup i styl. Radí jak fotit a jeho posledním projektem je ten s názvem Hrdinové. Nejen o...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

S jako symbol pro naději

superman a lide z oceli 200Jedno z největších jmen komiksové literatury Grant Morrison (zasáhl do příběhů o X-Menech, Batmanovi, JLA) spolu s esy Ralphem „Ragsem“ Moralesem a Andym Kubertem ...


Literatura

Lovecraftova družina: Horor u Všech svatých

lovecraftova-druzina 200Bojíte se rádi? Máte rádi klasické horory a mystiku H. P. Lovecrafta? Pokud ano, vydavatelství XYZ vydalo v říjnu knížku přesně pro vás a vaše lekavé choutky! Britské duo Stephen Jones a John Llewellyn Probert čerpalo z ...

Divadlo

Neváhejte a vyrazte za zážitky na Kulturu pod hvězdami

kultura pod hvezdami200Kultura pod hvězdami pořádá letní kulturní akce open-air s tím, že spojuje krásná místa s krásným zážitkem v podobě muzikálů a činohry pod širým nebem. Už mají za sebou několik zastávek jako je Opočno, Kroměříž, Brno nebo ...

Film

Severská filmová zima potěší fanoušky metalu

heavy200Není to tak dávno, co jsme vás zvali na Severský filmový podzim a už za pár dní na vás čeká zimní nálož toho aktuálně nejlepšího ze severské kinematografie. 14. února v Praze bude festival zahajovat bláznivým finským filmem o více méně úspěšné metalové...