Kdo a jací jsou Streampunkeři?

Kdo a jací jsou Streampunkeři?

Tisk

streampunkeri 200Nakladatelství HOST přináší na náš trh spoustu kvalitní četby, a to od Larse Keplera přes české spisovatele až třeba po Backmana. Kromě toho však vydávají také velmi zajímavou populárně-naučnou literaturu, která rozhodně stojí za zmínku. A jednou z nich jsou rozhodně Streampunkeři s podtitulem Youtube a mediální rebelové.

 

Streampunkeři představují „první detailní úvahu o vzestupu YouTube, o kreativcích, kteří se díky němu stali hvězdami, a o tom, jak streamování způsobilo revoluci v mediálním světě“. Jejím autorem je český rodák Robert Kyncl, v současnosti obchodní ředitel YouTube, což dodává jeho slovům ještě větší váhu.

V prvé řadě bych ráda pochválila růžový přebal knihy s punkovým nádechem v podobě borce v džínové vestě a spínacího špendlíku, kde samozřejmě nechybí ani typické červené tlačítko play. Musím říct, že mě hned zaujal a věděla jsem, že si knihu nesmím nechat ujít a dobře jsem udělala.

Streampunkeři jsou rozděleni do 13 kapitol, od první s názvem Vzestup streampunkerů: Seznamte se s novou kategorií tvůrců až po poslední Na co se dívat dál: Zrovna když jste přišli na kloub mileniálům, přichází generace Z. Nejedná se o žádné suché vyprávění, ale o příběhy jednotlivých youtuberů s nejrůznějšími osudy. Z jejich slov čiší pokora, všudypřítomné je také nadšení a čtenář vidí, že cesta k jejich úspěchu nebyla úplně růžová jako přebal knihy. Robert Kyncl k nim má dobrý vztah, přistupuje k nim s respektem i obdivem.

Stránku za stránkou tak Robert Kyncl seznamuje čtenáře s tím, jak se vše opravdu mění a jak internet ovlivňuje dnešní dobu. Přesto nemoralizuje, nehraje si na moudrého stařešinu, jeho styl je odlehčený a čtivý. Moc mě potěšily jeho poznámky pod čarou ve stylu „Jako Čech se o pivu prostě musím zmínit.“ nebo „S touto větou mi pomáhaly mé dcery.“. Knihu jsem díky němu zhltla i poměrně rychle, a hlavně se zájmem.

Kdo by přemýšlel o začátku kariéry youtubera nebo vlogera, měl by si Streampunkery rozhodně přečíst. Dozví se spousty zajímavých informací a dostane se mu i mnohého poučení od těch, kteří se stali hvězdami. A ani ostatní četbou neprohloubí a třeba se zamyslí, než automaticky stisknou play…

Robert Kyncl (*1970) odešel na počátku devadesátých let z Československa do Spojených států za studiem — a už tam zůstal. Začínal na různých asistent¬ských pozicích, později pracoval v HBO a několik let byl obsahovým viceprezi¬dentem Netflixu, který se i jeho zásluhou proměnil z donáškové služby DVD v globálního mediálního giganta. Od roku 2010 pracuje jako obchodní ředitel jeho největšího konkurenta — YouTube, kde má na starosti obsah, prodej, marketing a provoz. Robert Kyncl má dvě dospívající dcery a žije s rodinou v Los Angeles.

Maany Peyvan je je jeden z nejdůležitějších textařů ve společnosti Google. Je autorem hlavních komentářů a tvoří obsah pro sociální média, radí s komunikační strategií a vede tvorbu projevů pro YouTube. Předtím pracoval pro kancelář prezidenta Baracka Obamy.

streampunkeri

Streampunkeři
Autor: Robert Kyncl, Maany Peyvan
Překlad: Julia Tesla
Žánr: populárně-naučná
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2018
Počet stran: 256
Hodnocení: 88 %

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/popularne-naucna/streampunkeri-1455


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kytarista německé skupiny Xandria: „Dostáváme se na level, který od nás lidé opravdu očekávají!“

xandria marco 200Německá skupina Xandria servíruje symfonický metal v čele s novou vokalistkou Manuelou Kraller. Nejen na ni a jejich poslední desku Neverworld´s end jsme se zeptali kytaristy a kláves...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Deset malých králíčků

lovec kraliku perexZatím co si Joona Linna dva roky ve věznici posiloval a chystal se na novou kariéru zahradníka, zločin ve Švédsku neustal. Známá literární dvojice Lars Kepler se po odbočce s mysteriózním thrillerem Playground vrací ke svému staré...


Literatura

Než si proženeš hlavou kulku, přečti si tuto knihu

nez si prozenes hlavou200Jak hluboký je svět lidských emocí, osudů a temný svět ve chvíli, kdy o všechno přijdete? Jaké to je oprášit kolena a urovnat ten pod nohama stržený koberec. Někdy vás k tomu dovede oklika, musíte opustit něco, abyst...

Divadlo

První rande v Městském divadle v Brně

první rande perexNe, to není nějaká schůzka v divadle. Tak se jmenuje muzikálová komedie Alana Zachary, Michaela Weinera a Augustina Winsberga, která měla světovou premiéru v USA v roce 2012.. Tento typ příběhu je opravdu v dnešní době víc jak akt...

Film

Životopisný film Priscilla ukazuje odvrácenou stranu luxusu i života s králem rock’n’rollu

priscilaPPriscilla Presley je (nejen) módní ikonou a její vztah s králem rock’n’rollu je mnohdy označován za jeden z největších romantických příběhů minulého století. „Jaké ale bylo soužití mladičké dívky s hvězdným Elvisem doopravdy?“ ptá se nejnovější počin oscarové držitelky...