Mexická gotika jako z viktoriánské Anglie

Mexická gotika jako z viktoriánské Anglie

Tisk

mexicka gotika200V červnu vydalo nakladatelství Host pozoruhodnou knihu Mexická gotika - s luxusní obálkou a ještě lepším obsahem - od mexicko-kanadské autorky Silvie Moreno-Garciové. Měla jsme za to, že gotickému románu odzvonilo, ale jak se ukázalo, mýlila jsem se!


K autorce

Silvia Moreno-Garciová (* 1981) je mexicko-kanadská autorka fantastiky. Pracuje jako redaktorka a editorka antologií, píše pro The Washington Post a The New York Times. Je autorkou několika románů, jako například Signal to Noise (Signál k hluku, 2015), Certain Dark Things (Jisté temné věci, 2016) nebo Bohové jadeitu a stínu (2019, česky 2020). Její nejnovější román Mexická gotika (2020) se stal okamžitě po vydání bestsellerem — práva se prodala do deseti zemí a v současnosti se připravuje jeho seriálová adaptace.

K příběhu

Mladá a krásná debutantka Noemí Taboadová je svým otcem vyslána za svou sestřenicí na mexický venkov, aby zkontrolovala její fyzický i duševní stav. Noemí se do toho moc nechce, ale nakonec svolí a je zvědavá na sestřenčina pohledného a tajemného manžela Virgila Doylea. Dostává se na zchátralé rodinné panství High Place, kde železnou rukou vládne starý patriarcha Howard Doyle a začíná si uvědomovat, že tady něco neklape. Podaří se Noemí zlomit rodinné tajemství a zvítězit nad tajemnými mocnosti, které sahají za lidské chápání?

K protagonistce

Noemí Taboadová patří mezi mexickou smetánku, takže se jí dostalo a dostává toho nejlepšího vzdělání. Umí plynně anglicky, hraje na klavír a vybírá si vysokou školu. Je velmi emancipovaná zvědavá i zvídavá mladá žena, která má pro strach uděláno a umí si věci logicky odůvodnit. Přesto hlavně zpočátku působí ne zrovna sympaticky – jako zhýčkaná dámička, která se stará jen o to, jak módní má šaty a kolik nápadníků se kolem ní točí. Vykreslena je prostě velmi lidsky, není to typická hrdinka bez bázně a hany, co všechny a všechno zachrání a při tom se ani nezapotí – a to je na ní sympatické.

K prostředí

Nutno podotknout jednu zásadní věc, která začíná být zřejmá už v úvodu knihy, ale naplno se to dovídáme krapet později. A to, že vypravování je zasazeno do 50. let 20. století v Mexiku, takže i tento fakt má své specifické kouzlo. Ať už se jedná o patriarchální společnost, emancipaci žen nebo s touto dobou spojené sociální, společenské a politické aspekty.
Autorka nám naservírovala gotiku s velkým G: máme tu přísady jako je láska, téměř hmatatelný a všudypřítomný strach, napětí, tajemno. Nemluvě o zpustlém panství High place, kde jako by se zastavil život. Pán domu chtěl v nehostinné krajině daleko od lidí mít kus Anglie, takže vystavěl panství plus přilehlý Anglický hřbitov. Víc gotické to snad ani být nemůže!

K doporučení

Gotický román, takový ten pravý, co očekáváte hlavně od britských viktoriánských spisovatelů, jsem nečetla ani nepamatuju a bylo mi líto, že tento žánr vyšuměl. Mexická gotika však přinesla vše, co si může čtenář od tohoto žánru přát a dala vyprávění unikátní ženský hlas. Pokud máte rádi hororovou atmosféru s nezvyklými ingrediencemi a kontextem a knihy, co se čtou jedním vrzem, Mexická gotika čeká právě na vás!

mexicka gotika

Název: Mexická gotika
Autor: Silvia Moreno-Garciová
Žánr: horor, gotický román
Originální název: Mexican Gothic (2020)
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2021, pevná
Počet stran: 336
Hodnocení: 90 %

https://www.hostbrno.cz/mexicka-gotika/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Středověké právo se sice od dnešního liší, ale Emma Riedová nedá při psaní na zkušenosti ze své advokátní praxe dopustit

emma riedova 200Emma Riedová vystudovala práva a dějiny umění a pracuje jako advokátka. Zaujetí pro dějiny a napínavé zápletky ji provází už od střední školy, kdy psala povídky i kratší historické a detektivní příběhy. Tuto svou vášeň zúročila už při psan...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Švadlena z Dachau – příběh, který vás chytí za srdce

svadlena perexUž jen ten název. Hned si myslíte, že víte, kdy a kde se bude příběh odehrávat. Už jste mohli číst mnoho knih, které v sobě nesly příběhy lidí z koncentračních táborů. Stránky plné vězňů, bestiálních trýznitelů, doktorů, kteří se snažili v tě...


Literatura

Seznamte děti s Darwinovou teorií o vzniku druhů

o-vzniku-druhu-darwinova-teorie-pro-deti 200Nakladatelství Presco Group vydalo pod značkou Ella a Max další skvělou knihu pro mladší čtenáře s názvem Darwinova teorie O vzniku dru...

Divadlo

Jak je důležité míti po ruce Charleyovu tetu

200divCharleyova teta se celosvětově řadí mezi nejhranější a nejoblíbenější komedie. Ze dne na den proslavila autora hry Brandona Thomase, jenž byl do té doby spíše průměrným až podprůměrným dramatikem. Na českém jevišti se hra objevila už v roce 1894, tedy je...

Film

Vendetu? Nebo něco ostřejšího?

200filmGiovanni Manzoni/Fred Blake (Robert De Niro) byl dříve mafiánským bossem velké rodiny. Nyní je ale už starý, chce mít klid i bezpečí, a to jak pro sebe, tak pro ostatní členy své rodiny – svou impulzivní ženu Maggie (Michelle Pfeiffer), překrásnou dce...