Vyrazte do přírody poznávat květiny a ptáky!

Vyrazte do přírody poznávat květiny a ptáky!

Tisk

Kvetiny 200V nakladatelství Kazda vyšel nedávno atlas Květin od Felixe Weiße. Jedná se o následovníka podobné knihy zaměřené na Ptáky. Pojďme se na tyto tituly podívat podrobněji!

 

 

Obě knihy mají podtitul Rozpoznejte snadno 100 druhů a představují tak nejznámější druhy. V obou najdete stručné texty, a především velmi povedené a názorné ilustrace. Díky menšímu formátu si navíc můžete knihy dát do tašky a vyrazit s nimi do terénu.

V úvodu knihy Ptáci najdete informace o určování ptáků s tím, že v atlasu jsou řazeny podle své příbuznosti a podobné druhy jsou tak na sousedních stranách. Další poznávací znaky souvisí s velikostí, zobákem, ale také hlavou nebo peřím, případně i letem. Můžete si zde přečíst více o ptačím zpěvu, stěhovavých ptácích nebo o pozorování ptáků.

Knihy můžete vyhrát v naší soutěži: Vyhrajte skvělé atlasy

V rámci sto druhů se na stránkách nachází například řád dravců, brodivých a pelikánů, měkkozobých, sov, zoborožců, šplhavců a nejvíce zastoupeni jsou pěvci. Líbilo se mi, že je u jednotlivých druhů napsáno, kde je možné je pozorovat. Konkrétně třeba husice nilské (egyptské) najdeme ve volné přírodě nejčastěji v severních Čechách. V závěru knihy se pak nachází další informace v podobě doporučené literatury, webových stránek, a informací o autorovi.

Při čtení mě překvapilo, že Křepelka polní patří mezi tažné ptáky a zaujal mě rozdíl mezi druhy Vránou obecnou černou a šedou mající původ v době ledové s tím, že v České republice je přirozenou hranicí obou druhů Labe a Vltava. Podobných zajímavostí najdete v knize mnoho, a to i přesto, že texty jsou v ní poměrně krátké.

ptaci obalka

Rostliny jsou v atlase Květin rozděleny podle barev květů, a to na ty s červenými, bílými, modrými, žlutými a zelenými nebo hnědými. Jedná se o dobrý nápad, protože poznávání a rozlišování je díky tomu velmi jednoduché. Podobně jako u ptáků čtenáře autor v úvodu seznamuje s dalšími znaky: kromě barvy jde o tvar, počet okvětních lístků, zvláštní květenství listy a také naše smysly. Dále zde popisuje deset ročních období (právě probíhá předjaří a blíží se časné jaro) a věnuje se léčivým a jedlým rostlinám a dále rostlinám v ohrožení.

Na přebalech knihy se nachází praktické pomůcky při poznávání rostlin jako je znázorněný tvar květů, druhy květenství, tvar listu, okraj listu a řapík, postavení listu nebo pomůcky při určování. Kvituji toto umístění mimo knihu, protože nemusíte hned listovat a takzvaně víte, kam sáhnout.

Většina rostlin je známých, ale věřím, že v knize najdete i nějakou novinku, nebo minimálně zajímavost, nebo si zopakujete názvosloví nejen lučních květin. Věděli jste například, že svlačec rolní na vytvoření jednoho zákrutu potřebuje jen několik hodin?

Ptáci i Květiny jsou podle mě velmi kvalitními knihami a budu si je hýčkat v knihovně. Osobně bych snesla klidně i 200, 300 druhů, ale někdy je méně více a v tomto případě se právě díky tomu dá kniha přibalit s sebou na nějaké objevné výpravy.

Felix Weiß žije a pracuje ve městě Husum, jež je bránou k národnímu parku Šlesvicko-holštýnské wattové moře. Tamější slané louky, duny a pláže nabízejí poznat bohatství výjimečné rostlinné říše. Svět rostlin ho začal fascinovat během studia biologie v Kostnici u Bodamského jezera díky exkurzím s vedoucím botanické zahrady Dr. Gregorem Schmitzem i díky botanickým určovacím cvičením staré školy s Dr. Volkerem Hellmannem.

Kvetiny obalka

Květiny
Rozpoznejte snadno 100 druhů
Autor: Felix Weiβ
Překlad: Radana Studenovská
Žánr: příroda
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2022
Počet stran: 128

Ptáci
Rozpoznejte snadno 100 druhů
Autor: Felix Weiβ, ilustrace Paschalis Dougalis
Překlad: Monika Řezníčková
Žánr: příroda, ptáci
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 128

Hodnocení: 95 %

https://www.knihykazda.cz/felix-weiss-ptaci/
https://www.knihykazda.cz/kvetiny/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Háva: Bez lásky k dobrému jídlu se tato práce dělat nedá

culi perexU čtení tohoto rozhovoru by se vám měly sbíhat sliny – točí se totiž kolem fotografování jídla. V čem spočívá ten trik, aby výsledný pokrm vypadal k nakousnutí? Dekoruje jídla David Háva ze společnosti Culinairephoto...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Cesta do hlubin psychopatovy duše

psychopat perexMožná jste to už někdy zažili. Potkali jste člověka, který se zdál být vaším dokonalým protějškem. Laskavého, hodného, starostlivého, milujícího. Vaši spřízněnou duši. Mysleli jste si, že je to pravá láska a že budete šťastní už navždy...


Literatura

Machiavelliho Vladař – cynik nebo realista?

Vladar perexPolitika je umění, jak zacházet s mocí, aby se dosáhlo úspěchu. Má se zabývat tím, co je, nikoli tím, co by mělo být. V politice neexistují zcela bezpečné směry, obezřetnost spočívá ve výběru těch nejméně nebezpečných.

Divadlo

Zlínské divadlo nabízí v inscenaci Kytice sugestivní adaptaci nejčtenější české klasiky

kytice200

I když je režisér Dodo Gombár originálně svůj, jeho divadelní dramatizace Erbenovy ikonické Kytice mě zaujala. Viděl jsem ji minulý týden z osmé řady, a jsem tomu rád. Samozřejmě, před časem jsem viděl i televizn...

Film

Fénix s polámanými křídly

fenix200Další drama na programu Severské filmové zimy, tentokrát z Norska. Znovu se setkáváme s partnerskou dvojicí umělců. Možná vám to připomíná dříve představený finský film Nicota, ale nemusíte se bát, že by šlo o stejný příběh. Umělecká ega jsou jediným po...