Děti lesa nadchnou i dojmou

Děti lesa nadchnou i dojmou

Tisk

deti-lesa 200Kniha Děti lesa má podtitul Dva vlci na cestě za svobodou a měli by si ji přečíst všichni milovníci těchto jedinečných psovitých šelem i přírody obecně.

 

 

Kniha nabízí vyprávění ze záchranné stanice Monte Adone ležící v italských Apeninách. Nejde tu jen o zvířata, ale také o lásku k nim. Elisa z této záchranné stanice by pro všechny dýchala, je opravdu výjimečným člověkem a její přístup obdivuhodný.

Příběh se točí především kolem dvou vlčat se jmény Ulisse a Achille. Ta se krátce po sobě našla opuštěná v lese, každé na jiném místě a byly převezeny právě k Elise. V záchranné stanici by měli prožít celý život, protože pokud vyrůstají v blízkosti člověka, neosvojí si zákony smečky a bez nich v přírodě nedokážou přežít. Jenže Elisa to vidí jinak a se svými kolegy ze stanice usiluje o to, aby vlci mohli být navráceni do svého přirozeného prostředí, kam patří a kde mají ještě šanci uspět…

„Chceš se na ně podívat hned?“
Zbytečná otázka, přijel jsem právě kvůli nim. I když to podívat vyslovené Elisou Bertiovou znamená pozorovat vlky z kosmické vzdálenosti. V tomhle je zásadovější než talibánec. Kontakt vlků žijících v Monte Adone s lidmi je omezen na nejnutnější minimum. Nesmí získat důvěru k člověku. Pak by museli strávit celý život v zajetí, a to by Elisa nikdy nepřenesla přes srdce. (str. 14)

Cesta do volné přírody je pro vlky složitá – nejde jen o jejich zdraví, ale také o byrokracii. Elisa však bojuje jako lev a svým zvířatům věří. Samotné vypuštění je velikou událostí a při jeho popisu jsem byla napnutá, jako bych tam byla s nimi. A při čtení mi opravdu moc nechybělo, abych zamáčela stránky slzami.

Autor je výborným spisovatelem: je na jednu stranu pečlivým dokumentaristou, který popisuje zvířata, lidi i přírodu a na druhou v Dětech lesa přináší dobrodružný a citlivý příběh. Navíc dokáže na čtenáře přenést všechny pocity, předat mu spoustu informací a přivést jej tak k zamyšlení nad vlky i přírodou obecně. Kniha na mě udělala velký dojem a vím jistě, že se k ní ještě nejednou vrátím.

Giuseppe Festa vystudoval přírodní vědy a věnuje se environmentálnímu vzdělávání. Jako zpěvák vystupuje v Itálii i v zahraničí se skupinou Lingalad, kterou založil. Je protagonistou a scenáristou oceněného dokumentárního filmu Oltre la frontiera (Za hranicí) a autorem řady reportáží z přírody pro italskou televizi Rai. V nakladatelství Salani vyšly jeho romány Il passaggio dell’orso (2013, Přechod medvěda), L’ombra del gattopardo (2014, Stín leoparda), La luna è dei lupi (2016, Měsíc patří vlkům) a Cento passi per volare (2018, Sto kroků od vzlétnutí). Všechny byly přeloženy do mnoha jazyků.

deti-lesa

Děti lesa
Dva vlci na cestě za svobodou
Autor: Giuseppe Festa
Překlad: Barbora Šupíková
Žánr: Živá příroda
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 208 + 16 barevná příloha
Hodnocení: 91 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Sledujte vlky na cestě za svobodou

https://www.knihykazda.cz/deti-lesa/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přečtu kolem pětačtyřiceti knih za rok a nejradši mám šálek dobrého kakaa

Vrata3Vratislav Šálek patří mezi výrazné osobnosti magazínu Kultura 21, pro který pilně pracuje již řadu let. Jeho hlavní pracovní náplní je komunikace s nakladatelstvím a zprostředkovávání knižních výtisků k recenzi. Co na sebe v rozhovoru prozradil?

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Švéd Klingsor konkurentem českého Járy Cimrmana?

klingsor uvodkaČesko už dlouhá léta baví génius Jára Cimrman. Svou modrost přináší ve všech oblastech, jeho postupy jsou neotřelé, za to velmi účinné.  A teď se na knižních pultech objevil Klingsor - västerbottenský malíř, největší švédský umělec všec...


Literatura

Detektivní nuda - Volání kukačky

volani kukacky perexNápaditý obal knížky zve na další román od J. K. Rowlingové, skrývající se pod pseudonymem, což knihkupci u tohoto detektivního románu rádi uvádí, protože i jméno prodává. Po tragikomickém románu P...

Divadlo

Návraty do Švandova divadla. Do konce roku se zde objeví Radim Vizváry, Kateřina Tučková, Kamil Střihavka i Vánoční jarmark

svandovo divadlo 200Konec roku ve Švandově divadle je letos ve znamení hostů, z nichž se mnozí na smíchovskou scénu rádi vrací. Patří k nim především Radim Vizváry, mezinárodně uznávaná osobnost současného mimického divadla v Evropě, který se st...

Film

Dívka, která nemá minulost, bojuje o svou budoucnost. Komu má věřit?

 

captain-marvel-trailerCaptain Marvel je už v pořadí 21. filmem, natočeným podle oblíbených komiksů a seznamuje nás s dalším hrdinou Marvel univerza. A tak jsem jako správný fanda začátkem března navštívila kino. Captain Marvel je i první hraný film, který jde do kin po...