Nymfomanka aneb když je touha po sexu nemoc

Nymfomanka aneb když je touha po sexu nemoc

Tisk

nymfomanka 200V Knihy Dobrovský v edici Red vyšla kniha Nymfomanka. Její autorkou je uznávaná polská spisovatelka Sonia Rosa. Zapomeňte na 50 odstínů šedi a začtěte se do tohoto silného příběhu.

 

 

 

Protagonistka Anita je závislá na sexu, a to tak, jak si to běžný člověk nedokáže představit. Každé místo je pro ni dobré na to, aby tam svedla muže a když se jí to náhodou nepodaří někde venku, uchyluje se na internet nebo k pornu a alkoholu. Často se pohybuje na hraně a její chování má na ni velký dopad. Touží po blízkosti, ale ve vážnějším vztahu nevydrží a přichází o dům, syna i práci. Navíc se musí neustále stěhovat, snaží se začínat znovu, ale sex je pořád na prvním místě.

Kniha je psána ze dvou pohledů – střídá se v ní Anitino vyprávění ze současnosti s jejími vzpomínkami. Ty začínají v roce 1989, kdy měla čerstvých čtrnáct let a docházelo k přeměně mezi dětstvím a dospělostí. Také díky tomu čtení dobře odsýpá a čtenář se o ní dozvídá více a více a může přemýšlet nad tím, kde přesně se stala „chyba“.

Na první dojem se Anita může jevit jako mrcha a nesympatická bytost, ale čím více ji čtenář poznává, tím mu je bližší a sympatičtější. A navíc si uvědomuje, že se jedná opravdu o nemoc, se kterou není jednoduché žít.

„Jsme pro sebe zkrátka stvoření – nymfomanky a kurevníci. Právě to přece je, když mě obtáhl ve skladu svého obchodu, přestože má na prstu prstýnek. Kurevník a kurva – dvě ideálně do sebe pasující poloviny jednoho celku. Hřešit je hřích, ale svádět ke zlému také. Hřeším tedy dvakrát, anebo za svoje viny zaplatí každá polovina zvlášť? Jenže ja nevěřím v peklo a žádné představy ohně pekelného. Peklo, to je moje každodennost a jedna každá špatná volba. Peklem je můj život a pocit vězení ve vlastním těle.“ (str. 307)

Nymfomanka pro mě byla velmi milým překvapením. Od knihy jsem příliš neočekávala, říkala jsem si, že si přečtu něco jiného mimo můj „záběr“. Viděla jsem víceméně jen kladné ohlasy s tím, že nejde o typickou erotickou literaturu. To mě těšilo a kniha mě velmi rychle vtáhla a pustila až na konci, kde jsem měla málem slzy v očích.

Pokud jsou ostatní knihy od této autorky podobné, tak v tom případě doufám, že jich u nás bude přeloženo více a nenechám si je ujít.

Sonia Rosa je v Polsku velice známé jméno – jedná se o pseudonym úspěšné spisovatelky erotických románů, která však svou skutečnou identitu tají.

nymfomanka

Nymfomanka
Autor: Sonia Rosa
Překlad: Lenka Kuhar Daňhelová
Žánr: erotický román, pro ženy
Nakladatelství: Red, Knihy Dobrovský
Rok vydání: 2022
Počet stran: 352
Hodnocení: 88 %

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/nymfomanka-397312265


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Rosák: „Práce mě pořád baví a v tenise mám stále slušnou úroveň.“

jan rosakNemůže snad být Čecha, který by někdy nesledoval Riskuj! nebo Videostop. Nejen tyto pořady spojuje jméno sympatického Jana Rosáka. Ten brzy oslaví 65. narozeniny, ale elán ani nadhled mu rozhodně nech...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

To byl Arnošt Lustig (Co s ním prožil František Cinger)

Lustig perexKniha, která naplní něžnou hrdostí, obejme touhou a silou žít naplno a mít za sebou život, ve kterém jste udělali vždycky všechno podle svého nejlepšího svědomí. Lidí, jako je Arnošt Lustig, moc není... Ale můžeme se od nich učit. Zkraje řík...


Literatura

F jako Fík: jedna z knih pro začínající čtenáře

f jako fik ivona brezinovaMáte doma začínajícího čtenáře a hledáte pro něj zajímavou knížku, která by ho bavila i poučila? Jednu takovou vám přináší nakladatelství Albatros v edici „první čtení“. Příběh pro...

Divadlo

Ježek a sněhulák aneb když zimní spánek nahradí hřejivé přátelství

jezek a snehulak 200Závěrečná sobota zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie patří tradičně dětem, dětským představením a divadelnímu rodinnému pikniku. Letos počasí festivalu nepřálo a offprogram se nemohl odehrávat v š...

Film

Spletenec vztahů v Batalionu
ImageNejedná se o slavný němý film z roku 1927 režiséra Přemysla Pražského, ale jeho zvukovou “předělávku”. Ovšem o kvalitách tohoto o 10 let staršího díla nemůže být pochyb. Inspirace německým kammerspielem už tady není t...