Příběh květinářky s temnou minulostí pokračuje

Příběh květinářky s temnou minulostí pokračuje

Tisk

seda jako popel 200Nechte se zlákat a přečíst si napínavý příběh Šedá jako popel od rakouské spisovatelky Ursuly Poznanski, který v dubnu vydalo nakladatelství Kalibr. Jedná se o druhý díl knižní série z plánovaných tří, ale můžu říct, že dobře funguje i jako samostatný příběh. Stojí za to!



Rakouská autorka

Ursula Poznanski se narodila v roce 1968 ve Vídni, studovala na několika tamních univerzitách a nakonec pracovala jako redaktorka v nakladatelství odborné lékařské literatury. Po oslňujícím úspěchu románů pro mládež se dnes již věnuje výhradně psaní. Žije s rodinou jižně od Vídně. Česky si můžete přečíst její romány Pět, Slepí ptáci, Hlasy, Stín a také první díl kriminální této série Ani mrtvá, ani živá.

Šedá jako popel

Prodavačka květin na vídeňském hlavním hřbitově Carolin se neustálé obává o svůj život a ohlíží se přes rameno, jestli nemá za zády své kruté pronásledovatele z minulosti. To je důvod, proč si dává na vše pozor a nikdy nechodí do práce stejnou cestou. Opakovaně se ale přihodí něco, co ji zdvihne ze židle a rozezvučí její vnitřní alarm. Někdo maluje na hroby satanistické symboly a co hůř, otvírá hroby a vytahuje z nich pozůstatky. Zanedlouho na sebe nenechá čekat mrtvola. Co se na hřbitově vlastně děje a kdo za tím stojí? Proč se kolem hřbitova ochomýtá podezřelý mladík? A jak se Caro dokáže zbavit nechtěné pozornosti policie?

Thriller po Rakousku

Oko neomylně přitáhne poutavá obálka a k dokreslení reálií pomůže mapa vídeňského centrálního hřbitova na předsádce knihy. Šedá jako popel mě chytl a nepustil a může za to napínavý jazyk autorky, zamotaný (a často temný až brutální) příběh s prolínající se minulostí a přítomností a taky originální prostředí hřbitova, kde se vyprávění hlavně odehrává. Jedná se prostě o něco jiného, než na co jsme zvyklí, tedy vyšetřování týmu policistů. Tady máme protagonistku, která jedná na vlastní pěst, mnohdy neuváženě, ale o to víc je nám bližší, lidštější. Nemůžu se dočkat, až příští rok vyjde závěrečný díl příběhu houževnaté Caro, Rudá jako oheň.

Pokud bažíte po nezvyklém příběhu bez policistů v hlavní roli, ale o nic méně akčnějším, navíc s netradičním (pro někoho možná trochu morbidním, záleží na úhlu pohledu) prostředím, vřele vám doporučuji vyzkoušet sérii Vanitas, neprohloupíte!

seda jako popel

Název: Šedá jako popel
Autor: Ursula Poznanski
Série: Vanitas (2. díl)
Žánr: thriller
Originální název: Grau Wie Asche (2020)
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2022, pevná vazba
Počet stran: 296
Hodnocení: 90 %

https://www.euromedia.cz/seda-jako-popel/kniha/14671/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Novou akvizicí rockové kapely GAIA je zpěvačka a textařka Bára Havelková

bara havelkova perexI když začala zpívat s otrokovickou rockovou kapelou GAIA teprve loni, i na aktuálním kapelovém albu nazvané Druhá múza přesvědčila o svém pěveckém talentu. Kromě toho je muzikální Bára Havelková nejen pohlednou ženou, ale ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

VHRSTI vydává první autobiografický komiks u nás

Vhrsti perexZeptáte-li se někoho, co je nejdůležitější věc na světě, odpoví buď bez váhání, že zdraví – jak jinak – nebo bude přemýšlet a přemýšlet a odpověď nedostanete. Alespoň já tuhle zkušenost mám. Sama neumím odpovědět, protože důležitých věcí znám spo...


Literatura

Křest knihy Já a pan Darcy pod taktovkou Ondřejů

altVe středu 25. dubna se v kulturním centru Písecká brána uskutečnil křest knihy jedné z nejpopulárnějších světových autorek románů pro ženy současnosti. Alexandra Potter vydává u nás své druhé dílo s názvem Já a pan Darcy. ...

Divadlo

Muzikálové herce z JAMU zaujalo dílo španělské řeholnice

hrad v nitru 200Nezvyklou látku si pro inscenaci Hrad v nitru zvolil její scénárista a režisér Dodo Gombár. Nový titul, který připravil se šesti studenty muzikálového herectví Divadelní fakulty JAMU, je inspirován stejnojmenným dílem španělské řeholnice Te...

Film

Hastrman není horor, ale dojemný příběh o nesmrtelné touze

hastrman-finalni-trailerKonečně se mi podařilo zhlédnout Hastrmana Ondřeje Havelky, který byl natočen podle předlohy knihy Miloše Urbana. Snímek je to vskutku povedený. I když často naráží na nepochopení a těší se ob...