Křest knihy Já a pan Darcy pod taktovkou Ondřejů

Křest knihy Já a pan Darcy pod taktovkou Ondřejů

Tisk

altVe středu 25. dubna se v kulturním centru Písecká brána uskutečnil křest knihy jedné z nejpopulárnějších světových autorek románů pro ženy současnosti. Alexandra Potter vydává u nás své druhé dílo s názvem Já a pan Darcy. Po předchozí knize Není přání jako přání dokazuje, že s dobýváním knižního trhu bude u nás pokračovat.

 


„Přála bych si poznat muže, mezi jehož zájmy patří monogamie...“ Kdo sem tam zvedne oči k reklamním poutačům (nejen) v metru, rozhodně zaregistroval nedávná bizarní a úsměvná přání hlavní hrdinky z pera této autorky. Přání, která přímo mluvila z duše mnohým ženám. A to tak moc, že první český náklad díla byl takřka ihned vyprodán. Zrzka Heather, žijící v Londýně a její příběh o zklamání z nevěry, vypořádání se s nemocí v rodině a hledání nového (věrného) partnera, tak sídlí v mnoha knihovničkách žen, které leckdy zažily něco podobného (nebo by chtěly, přinejmenším alespoň závěrečný happy end). Vsadit na Alexandru Potter a vyrukovat s ní i na tuzemském trhu byl výborný nápad. Autorka se stihla již proslavit takřka po celém světě, má za sebou deset vydaných románů, z nichž ani jeden se nesetkal s „jen“ průměrným prodejem či reakcí.

alt

Konkrétně za knihu Já a pan Darcy získala před čtyřmi lety prestižní cenu The Best New Fiction. Nasadit tedy tento titul jako druhý v řadě překladů jen slibuje navázání úspěšného prodeje prvního. Koneckonců kniha vypráví o hledání pana Pravého, tedy o vtipných i tragických schůzkách, o šílenostech, které se běžně stávají na cestě za náručí tou jedinou a vytouženou. Emily, zkroušená sérií katastrofálních vztahů a pokusů o nich, si tedy naordinuje pauzu od randění s cílem věnovat se jen sama sobě. A začte se do své nejoblíbenější knihy, kde s jistotou ví, že alespoň tam toho pana pravého alias Darcyho na chvíli nalezne.

alt

Jak si Emily povede ve svém příběhu dál a zda nalezne nejen literárně imanigárního Darcyho není velkou otázkou, vzhledem k žánrovému ladění románu. Otázkou by mohlo být spíš to, jak rychle titul zmizí z knihkupeckých pultů. Už na samotném křtu si skoro každý domů odnášel  jeden výtisk. A to do konce i samotní kmotři českého vydání, mezi nimiž rozhodně v očích dam přítomných zazářil Ondřej Brzobohatý, jenž by možná mohl dost dobře, soudě dle počtu jeho fanynek, takovým panem Darcym být. Druhým z kmotrů byl vždy galantní a elegantní Ondřej Havelka. Slavnostního křtu se zúčastnila i překladatelka Dagmar Brejlová, která pracovala i na první knize, stejně jako redaktorka titulu paní Jíchová. Celý křest se nesl v romantickém duchu, v plamenech plápolajících loučí s hudebním doprovodem. K romantické knize romantická atmosféra. A tak by to mělo být :)

alt

Zdroj foto: autorka článku, Radioservis (obálka knihy)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přečtu kolem pětačtyřiceti knih za rok a nejradši mám šálek dobrého kakaa

Vrata3Vratislav Šálek patří mezi výrazné osobnosti magazínu Kultura 21, pro který pilně pracuje již řadu let. Jeho hlavní pracovní náplní je komunikace s nakladatelstvím a zprostředkovávání knižních výtisků k recenzi. Co na sebe v rozhovoru prozradil?

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Bravurní pokus Marcuse Chowna porozumět světu

Jaky to nadherny svet 200Marcus Chown je držitelem několika ocenění za vědecké publikace z oblasti fyziky a oblíbeným popularizátorem vědy. Nakladatelství Kniha Zlin dosud vydalo několik jeho knih – publikaci Kvantová teorie...


Literatura

Chcete zvládnout organizaci času? Vyzkoušejte 25 metod a strategií Risy Williams

Organizace casu perexPořád nic nestíháte a ať děláte, co děláte, nikdy nedokážete přijít včas? Zaplňuje se váš seznam úkolů tak rychle, že je nestíháte řešit? Vystupte ze začarovaného kruhu, určete si priority a vytřiďte balast, který k ničemu nev...

Divadlo

Komorní opera Hudební fakulty JAMU uvede komediální operu Albert Herring

herring 200V tuzemsku nejuváděnější operu britského skladatele Benjamina Brittena nastudovali studenti Hudební fakulty JAMU. Komorní opera brněnské umělecké akademie nabídne novou inscenaci díla Albert Herring ve dvou premiérách 20. a 21. listopadu v 19 ...

Film

Přehlídka La película zpřístupní španělsky mluvené filmy

lapelica plakat200Jako každoročně se také letos - v druhé půli února - mohou zájemci o španělsky mluvené filmy seznámit s tvorbou nejen španělskou, ale také zemí Jižní a Střední Ameriky (samozřejmě s výjimkou Brazílie, kde se mluví portugalsky). Přehlí...