Zjistěte, čím se můžete v životě inspirovat u racka

Zjistěte, čím se můžete v životě inspirovat u racka

Tisk

udelej to jako racek200V nakladatelství Kazda vyšla kniha s provokativním názvem Udělej to jako racek Vy… se na to! A podtitulem Jak jsem (téměř) přestala být milá. Autorkou je Němka Lea Blumentalová.

 

 

 

Obálka vychází z originálu – jen je vulgarismus nahrazen třemi tečkami. Jinak je však na růžovém podkladu znázorněn právě racek a nápadité jsou drobné bílé fleky na celém přebalu.

Kniha začíná předmluvou o tom, proč existují lidé, kteří nesnášejí konflikty a následuje celkem 11 kapitol. Ty kromě příběhu vypravěčky a jejích útrap obsahují také nejrůznější praktická cvičení pro ty, kteří by se stejně jako Lea chtěli změnit.

V dodatku čtenáři najdou autorčino poděkování, poznámky, a především slovníček obsahující vysvětlení některých odborných výrazů a jevů zmíněných v rámci příběhu. To mi osobně přišlo hodně zajímavé a ráda jsem se v tomto směru vzdělala. Znáte například Obelixův efekt nebo syndrom Mony Lisy?

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Seznamte se s Leou, která téměř přestala být milá

Lea je člověk, který se nerad hádá, má ráda harmonii a špatně se jí chápe, že to někdo (jako například její partner) má jinak. Popisuje různé situace z práce i z běžného života, jako jsou například neshody se sousedkou a podobně. Spoustu důležitých věcí si Lea uvědomuje v rámci sportování s kamarádkou psycholožkou Tinou a výsledkem je, že se změní, stává se více sama sebou, a hlavně si nenechává vše líbit.

Udělej to jako racek. Vy… se na to! je malá knížečka, kterou dokážete přečíst za jedno odpoledne. Pro mě osobně byla zajímavá, ale že bych kvůli ní měnila nějaké své zvyklosti se úplně říct nedá. Líbilo se mi však, jak je napsaná, autorka byla dobrou vypravěčkou a ocenila jsem také nápadité názvy kapitol jako například „Napojení na sebe: Můžeš dostat holku ze Spice Girls – ale Spice Girl z holky nikdy nedostaneš“. Záleží však jen na vás, co si z knihy vezmete a jak na ni budete celkově pohlížet. Můžete se ní například inspirovat, udělat si poctivě všechna cvičení a zapracovat na sobě.

Lea Blumenthalová (1983) se dlouho obávala zveřejnit knihu o boji se svou závislostí na harmonii – bála se nepříznivých reakcí. Teď už se však nestará o to, co si o ní myslí ostatní, a píše, o čem chce. Narodila se v roce 1983, několik let žila v Hamburku, nyní se svým přítelem a psy bydlí na venkově a díky získané schopnosti zvládat konflikty si užívá mnohem harmoničtější život než v době, kdy se za každou cenu urputně snažila zalíbit všem.

Udelej to jako racek obalka

Udělej to jako racek. Vy... se na to!
Autor: Lea Blumenthalová
Překlad: Martin Richter
Žánr: rozvoj osobnosti
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2023
Počet stran: 180
Hodnocení: 70 %

https://www.knihykazda.cz/udelej-to-jako-racek/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Muzika naplňovala vždycky celý můj život, říká hudební skladatel Vítězslav Hádl

vita hadl perexHitmaker. To je hudební skladatel a aranžér Vítězslav Hádl, který je podepsán pod šesti stovkami písniček, z nichž se mnohé staly hity a posléze evergreeny. Stačí vzpomenout písničky jako Já jsem tvá neznámá, Znala p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Čtení pro ženy? Dietnikum Blanky Hoškové

Dietnikum 200V říjnu vydalo nakladatelství Jota další román Blanky Hoškové, tentokráte s názvem Dietnikum. Co se pod nezvyklým názvem skrývá, do jakého vážného tématu se autorka pustí teď a jaká je tato kniha, to se dozvíte právě v této recenzi.

<...

Literatura

Musím tě zradit

MusimTeZradit200Je to už skoro 35 let od konce komunistické éry a pro nás, kdo jsme v ní žili, je neustále obtížnější, ba nemožnější těm, kdož přicházejí po nás a tu dobu nezažili, vysvětlit, proč jsme tehdy byli smutní a v neustálé depresi. Naštěstí jso...

Divadlo

Lucie Trmíková: „Přijďte si poslechnout krásná slova plná barvy, života, touhy, lásky i bolesti.“

Dvoji domov 200V Experimentálním prostoru NoD se dnes odehraje premiéra inscenace Nebeský-Trmíková-Prachař: Dvojí domov / z Čepa, a proto jsme oslovili paní Lucii Trmíkovou, která je zde herečkou i scenáristkou. Co má předat toto dílo Jana Čepa a proč bys...

Film

Plzeňské Finále opět přichází

FP perexŠkarohlíd by mohl namítnout, že ocenění určených pro domácí audiovizuální tvorbu je nějak moc - vedle Českých lvů jsou to Trilobiti, dále ceny filmové kritiky a nyní též Zlatí ledňáčci udělovaní festivalem Finále ...