Rekrut 244

Rekrut 244

Tisk

rekrut perexPo literárně faktických výletech a po setkáních dospívajících chlapců s německou totalitou („Transport za věčnost“, „Princ se žlutou hvězdou“) se formou science fiction vyslovuje František Tichý k možnosti budoucí totality v románu „Rekrut 244“.

Knížku poznačuje tragický pocit nejistoty všeho, co se nám tvrdí, a na jeho základě rozpracovaná vize budoucnosti do nejmenších detailů včetně jazyka. Není to budoucnost vzdálená a my tušíme, že to skutečně tak nějak bude, když dnes se věci jeví, jak je vidíme okolo sebe.

Jaký bude příští svět?

Obraz budoucnosti je nám podán očima čtrnáctiletého chlapce, který byl Systémem naverbován do jeho válečných operací a je právě školen pro zabijácké akce. Jeho osobní cesta nás provádí různými úrovněmi příštího světa a vede nás k odmítnutí Systému, který nás jinak, když nezasáhneme včas, čeká. Jakou máme naději? Malou. Zakotvenou v tom, že přirozené hodnoty v našem nitru se nakonec prosadí.

Onen pocit nejistoty všeho oficiálního je tak ovšem posilován a od počátku není jasné, čemu věřit. Dnešní krize důvěry hrozí přerůst v nevíru a naprostou rezignaci, pokud nás pud sebezáchovy z narůstající apatie nezachrání.

Rozvinout dramatickou vizi budoucího světa F. Tichému pomohla představa rozvoje dosud netušených duševních sil a jejich možného zneužití ve válečných konfliktech. A důležitou inspirační roli, jak naznačuje krátký citát, tu hraje terezínský příběh Hanuše Hachenberga, který se stal předznamenáním hodnotového hledání rekruta 244.

rekrut
Rekrut 244
Autor: František Tichý
Žánr: science fiction
Nakladatelství: Baobab
Rok vydání: 2022, měkká vazba
Počet stran: 326

Hodnocení: 100 % 

www.baobab-books.net/product/rekrut-244?v=15648


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nový bubeník Stratovarius: “Začal jsem mlátit hrnci a pánvemi, když mi bylo sedm.”


rolf pilve stratovariusNa konci června se ve finské kapele Stratovarius změnilo obsazení a baviče Jörga Michaela vystřídal mladičký Rolf Pilve. Tento šestadvacetiletý student konzervatoře není v hudbě ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pavel Stehlík – Do Temnoty

Do temnoty 200Kniha Do Temnoty není jen, jak titulní stránka napovídá, zpovědí českého vojáka v Afghánistánu, ale statečnou bitvou s těžkou bezmocí a umíráním po návratu domů. Autor seznamuje čtenáře se svojí životní cestou hovorovým až slangovým style...


Literatura

Mráz stále přichází z Kremlu

putin200V poslední době se přímo roztrhl pytel s tituly zaměřenými především na život tajných agentů. Asi nejhlavnějším důvodem je potřeba vyrovnat se s některými relikty minulosti ve chvíli, kdy už získané informace bezprostředně neohrožují jednotlivé životy....

Divadlo

Zahraj to znovu, Same. Kultovní komedii plnou chytré a osvěžující zábavy uvede Vršovické divadlo MANA

Zahraj to znovu Same 200Komedie, která nezklame. Hra Woodyho Allena plná vtipných, nadčasově platných hlášek o partnerství a smyslu života, která sny staví do kontrastu s životní realitou. To je nová inscenace Zahraj to znovu, Same, kterou od 2...

Film

Křtiny aneb exkurze do polského podsvětí
ImageDrsný, avšak velmi lidský příběh současného varšavského podsvětí, kde vládne zákon ulice a nejsilnějšího gangu. I takto jednoduše by se film režiséra Marcina Wrony dal popsat, pokud bychom měli k dispozici jen několik slov. A...