Políbila jsem Sharu Wheelerovou je skvělou knihou pro queer čtenářstvo

Políbila jsem Sharu Wheelerovou je skvělou knihou pro queer čtenářstvo

Tisk

Sharu1Nebinární Casey McQuston napsalx opět výbornou young adultovku. Oproti Poslední stanici je však mířená hlavně na mladší čtenáře v okruhu střední školy. Je to něco mezi detektivkou a romancí a nechybí tedy napětí a silná přátelství. Rozhodně se jedná o oddychové čtení a pokud jedete na pozdní dovolenou k moři, určitě přibalte knihu s sebou.

Bisexuální dívka na silně křesťanské škole

Jak už to Casey McQuiston umí, jsou zde silné postavy, sofistikované s komplexní psychologií. Hlavní postava má občas slabá místa, nicméně bohatě to vynahrazují vedlejší postavy. Skoro by se dalo říci, že vedlejší postavy jsou natolik silné, že jistým způsobem zastiňují ústřední dvojici Chloe a Sharu. Je zde humor a drama – děj se odehrává ve státě Alabama, kde je dominantní křesťanství, což navíc umocňuje, že postavy jsou z malého ortodoxně smýšlejícího města a navštěvují velmi konzervativní školu. Kromě LGBTQI+ tématiky se tu problematizuje také víra a trauma z ní plynoucí – zvláště pokud pocházíte z homoparentalní rodiny a žijete ve městě, kde se každý s každým zná.

Detektivní případ a utajená romance

Děj se odehrává v posledním ročníku střední školy, rovnou měsíc před maturitou. Ještě než Shara zmizí, políbí tři na sobě nezávislé osoby. Následně ty tři dotyčné osoby zjišťují, že Shara jim zanechala stopy v podobě skrytých vzkazů, aby ji mohli vystopovat. Zároveň se na pozadí těchto vzkazů rozehrává hra vztahů, přátelství a lásek. Hraje s nimi Shara nějakou nekalou hru, nebo je má skutečně ráda? To čtenář během čtení neví a ani ústřední postava Chloe z jejíhož pohledu se příběh odehrává, si nemůže být ničím jistá. Ona sama totiž zjišťuje, že pro ni samotnou není Shara tím, kým se zdála. Shara se tímto způsobem postupně plíží do příběhu. Do dvou třetin knihy ji poznáváme skrze druhé, což je hodně důmyslná hra se samotným čtenářem. Musíte zapojit trochu rafinované logiky v pátrání, ale zároveň víte, že to spěje k nějakému rozuzlení, které se bude zakládat na romantickém vyústění.

Síla vyprávění a umění pracovat se sebevyjádřením

Silná místa v knize jsou, jak už bylo řečeno, především vedlejší postavy. Je tu výborně a nenásilně popsána nebinarita, určitá potřeba nevyhraněných rolí a zkoumání identity pomocí přátel. Postavy tu mají prostor řešit, kým jsou a kým mohou být. Tento motiv na celé knize nejvíc fungoval a posunoval postavy i kvalitu psaní do jiných dimenzí. Silná stránka je také v tom, že na konzervativní škole, kde se prosazují velmi striktní pravidla – od zákazu barevných vlasů, piercingů po minimální délku sukní – se na tomto poli rozvíjí potřeba sebevyjádření a určitého tíhnutí k individualitě. Tyto témata Casey opravdu umějí uchytit a rozvést. Výborně taktéž pracují s vývojem vztahů. Zdánlivě nekamaráditelné lidi dávají dohromady, aby ukázali, že pochopení a respekt je cestou k hledání druhých a sobě blízkých.

Vykonstruované rozuzlení

Bohužel v třetí třetině knihy příběh lehce ztrácí dech a to právě ve chvíli, kdy na scénu vstoupí samotná Shara. Po celou dobu knihy ji všichni oslavují pro její laskavost a vřelost. Chloe ale tuší, že se za tou zbožňovanou Sharou skrývá jiná Shara – intrikánská, zlomyslná a jako člověk, který si rád tropí žerty, jelikož je to tak zábavné a ona se nudí. Stinný vývoj této postavy k tomuto spěje. Chloe navíc miluje padoušky, antagonistické postavy v knihách – přesně takové charaktery, kterým se postupně jeví i Shara. Chloe svou detektivní posedlostí udělala ze Shary nejzajímavější postavu ve městě pro sebe i pro čtenáře. Jakmile se však Shara objeví, budovaná atmosféra bohužel spadne. Ze Shary se vyklube jednoduchá hodná dívka. Jakoby Casey McQuiston začalx hledat obhajoby a výmluvy, proč Shara není zase tak špatná, a to bylo zklamáním. Nejde tu ani tak o klišé, jenž se naplnilo, ale spíše o práci s postavou, která se v důsledku popření vnitřních protikladů stala plochou.

V klíčovém rozuzlení nabývá milostný vztah dvou dívek jaksi vykonstruovaně. Od romantického příběhu očekáváme vztahovou chemii. Bohužel v takto vystavěném pojetí chemie mezi Chloe a Sharou nefungovala. Chemie mezi dívkami totiž jiskří do doby, než dojde na jejich skutečný vztah, který se děje mimo psaníčka a hádanky.

Políbila jsem Sharu Wheelerovou i tak rozhodně stojí za přečtení. Zvlášť pokud se vám nějakým způsobem líbila Poslední stanice, popřípadě Červená, bílá a královsky modrá. Jejich síla tkví v bohatosti toho, jak umí pojmout odstíny a vrstvy psychologie postav a vyjádřit různé drobnosti.

Sharu

Název: Políbila jsem Sharu Wheelerovou
Autorstvo: Casey McQuiston
Překlad: Magdaléna Stárková
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2023
Počet stran: 368

https://www.euromedia.cz/polibila-jsem-sharu-wheelerovou/kniha/15527/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

PEPSON SNĚTIVÝ

pep 200Jak se stalo, že se z ekonoma stal spisovatel? - Spíš bychom se měli ptát, jak se z hudebně a literárně orientovaného člověka stal ekonom – byť pouze inženýrským diplomem, ne zaměřením či snad nedejbože mentalitou. V šedi osmdesátých let byly v Jablon...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Markéta Harasimová: Poháry touhy

Pohary touhy200Violina minulost je opředena tajemstvím – její matka odmítá mluvit o rodině zemřelého otce. První střípky pravdy tak Viola nečekaně odhalí až ve chvíli, kdy se jako dospělá ocitá na dramatické životní křižovatce. Východisko z těžké situ...


Literatura

Temnota přichází. Je možné ji zastavit?

Usvit temna perexPrastarý svět magie již neexistuje. Hrdinové jsou mrtví, z velkolepých paláců se staly ruiny a bitvy mezi dobrem a zlem jsou zapomenuty. Je jen jedna skupina, která si pamatuje na minulost – Správcové, kteří přísahali, že budou chránit ...

Divadlo

Scapino a mafiáni na jevišti zlínského divadla

MDZ Scapino 200Ostře nabitou komedii Scapino v režii Romana Groszmanna uvede Městské divadlo Zlín v sobotu 4. listopadu v 19 hodin ve Velkém sále. Méně známou Molièrovu komedii Scapinova šibalství nastudoval režisér ve vlastní adaptaci. Původní příběh, ...

Film

Jako nikdy vhlédneme do duše umírajícího umělce

200filmFilmový obraz lidí, vědomých blížícího se konce své pozemské pouti, zdůrazňoval v minulých desetiletích hlavně jejich nenadálou aktivitu, kdy se pokoušeli něco změnit či prosadit - z české tvorby lze uvést zejména Kachyňova Směšného pána (1969), jatého př...