Vražda v anglické zahradě. 1. záhada Julie Birdové

Vražda v anglické zahradě. 1. záhada Julie Birdové

Tisk

Vrazda perexTradice staré dobré Anglie se pomalu vytrácí z britského života, ale ožívá v novém detektivním románu Vražda v anglické zahradě: 1. záhada Julie Birdové, kterou na předvánoční trh uvádí nakladatelství LEDA.

 

 

Julia Birdová je čerstvě rozvedená, bezdětná a zvědavá amatérská vyšetřovatelka, která právě trochu neochotně odešla do důchodu. Původně sociální pracovnice z Londýna, teď však majitelka domku ve vysněné idylické anglické vesničce. Malebná vesnička Cotswolds, rustikální kouzlo a malá chaloupka jsou vším, v co doufala.

Vrazda 3

Novinky nakladatelství Leda

Když nechá zbourat zahradní kůlnu, najde se pod ní kostra mladé ženy, jež tam zřejmě leží více let. Policejní vyšetřování se nehýbe z místa, a tak Julia prostě musí začít pátrat. Pomáhá jí zvědavé labradoří štěně jménem Jake.

Utopený podezřelý

Julia odkrývá překvapivé charaktery některých sousedů a zjišťuje, že jsou v rozporu s jejími dojmy při letmých setkáních na ulici. V téhle kouzelné vesničce téměř každý střeží nějaké rodinné tajemství, takže pod idylickým povrchem to někdy pořádně vře. Netrvá dlouho a Julia je přesvědčená, že odhalila vraha, jenže Jake ji vyvede z omylu, když jejího podezřelého najde utopeného. Vesnici zachvátí hysterie. Ve vesnici je někdo, kdo už dvakrát zabíjel, a každý má co skrývat.

Vrazda 1

Překladatel knihy Benjamin Kuras

Debut v mystery žánru

Katie Gayle je pseudonym, pod kterým vystupují dvě spoluautorky, nejprodávanější jihoafrické spisovatelky, Kate Sidley a Gail Schimmel. Napsaly přes deset knih, v žánru mystery byla tato kniha jejich debutem. V angličtině už vyšla celá série záhad Julie Birdové, a pokud tato první záhada zaujme i české čtenáře, o čemž nepochybuji, nakladatelství LEDA uvede na trh překlad celé série.

Vrazda foto

Okouzlující detektivka ve stylu staré dobré tradice Agathy Christie. Slovy renomovaného spisovatele, píšícího v češtině i angličtině, Benjamina Kurase, který knihu překládal, je však tato detektivka "víc literaturou" než pouhým detektivním příběhem. V rámci hodnocení knihy je nutné říct, že i překladatel, se svým citem pro hravou češtinu, na tom má velký podíl.

Vrazda 2

Ředitel nakladatelství Leda Rudolf Červenka představuje knihu na jejím křtu

Kniha se čte jako příjemné vyprávění o anglickém venkově, se všemi zvyky, malými obchůdky, krásnými zahradami a knižním klubem. Sem tam se objeví nějaká mrtvola, ale to k žánru patří. Autorky i překladatel podávají příběh s jiskřivým stylem a lstivým vtipem, což je dobrý první krok k tomu, aby se celá série stala návykovou. Bystré postřehy, plynulý děj, propracované dějové linie a detaily dělají knihu zábavným, ironicky vtipným, chytře laděným a příjemně poutavým čtením od začátku do konce. Užijte si to také. Třeba u vánočního stromku.

Vrazda obalka 

Vražda v anglické zahradě: 1. záhada Julie Birdové (An English Garden Murder: Julia Bird Mysteries Book 1)
Autor:
Katie Gayle
Překlad: Benjamin Kuras
Ilustrace: René Senko
Žánr: Román, světová literatura, detektivka, krimi
Nakladatelství: LEDA, spol. s r.o., edice BON-BON
Rok vydání: 2023
Počet stran: 312

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: nakladatelství LEDA https://leda.cz/Titul-detailni-info.php?i=958


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s významnou trenčianskou osobnosťou

atletika 200Trenčiansky športovec v atletike Dušana Čikela, ktorý je rodákom z Beckova.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Temný rytíř povstal

temny 200Bruce bydlí v Gotham City, kde je o zábavu vždycky postaráno. Nečekaně a za záhadných okolností umírají jeho rodiče a Bruce se rozhodne bojovat se zločinem, aby pomstil jejich smrt. O pomstu ale zrovna dvakrát nestojí jeho komorník Alfréd, který se po ...


Literatura

Další ročník soutěže o Nejkrásnější knihu

pama200Památník národního písemnictví a Ministerstvo kultury České republiky vyhlásily 51. ročník soutěže Nejkrásnější české knihy roku. Uzávěrka přihlášek je 15. ledna 2016. Slavnostní vyhlášení výsledků spojené s vernisáží výstavy oceněných publikací proběh...

Divadlo

Skleněný pokoj: Světová premiéra původně knižního bestselleru v Brně

Skleneny pokoj 200Román britského spisovatele Simona Mawera se odehrává v Brně, mezi roky 1925 a 1968. Podkladem příběhu je osud lidí kolem slavné vily Tugendhat, světově uznávaného architekta Ludwiga Miese van der Rohe.

Film

Vánoce, Vánoce přicházejí, radujme se...

dvanact mesicku majkusova vojtekTelevizní vánoční programy spoléhají na jistotu: zejména každoroční opakování pohádek vytváří jakousi jistotu, že vše zůstává při starém - nic z toho, nač ...