Biologie víry - spiritualita jako nástroj pro snadnější zvládání životních dilemat a trablů

Biologie víry - spiritualita jako nástroj pro snadnější zvládání životních dilemat a trablů

Tisk

Bio200Jsou otázky, na které ani dnes nepřicházejí odpovědi, a proto je nepřestáváme klást a hledat jejich řešení, jako je třeba otázka víry. Takovým hledačem je i Bruce H. Lipton, který přináší svoje úvahy v tomto směru v knize „Biologie víry“ (druhé, po deseti letech doplněné vydání).

 

Hned v úvodu musíme říct, že se v jeho pojetí ani tak nejedná o víru v Boha, jako o víru vůbec – víru, že něco nějak je, například víru, že placebo nás vyléčí, která nás vyléčí.

Syntéza buněčné biologie a kvantové fyziky

Lipton ve svém textu vychází z kritiky víry, kterou nám vnucuje současná věda, opírající se o Darwina, která tvrdí, že jsme definováni bojem o přežití, přírodním výběrem, svými geny; on se oproti tomu snaží ukázat na základě nových poznatků mikrobiologie, studia buněk, že už jednotlivé buňky jsou inteligentní entity, že naše, lidská existence je založena na jejich spolupráci a že stejně bychom měli spolupracovat i na úrovni lidských individuí mezi sebou jako součásti přírodního nadorganismu, Gaie. K tomuto východisku z našich dnešních problémů jako k naději nás vede svými obsáhlými odbornými reflexemi, jak k nim dospěl ve své zkušenosti buněčného biologa. Tím klade základy Nové biologii, která se opírá o fakt, že mysl řídí tělo a že nás neurčují geny, nýbrž prostředí. Přitom se snaží integrovat do vědy co nejvíce sfér, jež jsou dosud považovány za nevědecké, jako je východní a alternativní medicína, reinkarnace apod.

V jeho pojetí „lidi jsou Bůh“ a projekce Boha. Jinde o něm hovoří jako o „Všem, co je“, o Vesmíru, ale uvědomuje si, že spiritualita jakožto víra v něco božského umožňuje snadnější zvládání životních dilemat a trablů.

To, co nám Lipton předkládá, je žitá věda, konkrétní představa na ní založená, jak to vidí on. V napínavém příběhu nám ukazuje, jak vyrůstá z jeho životní zkušenosti, a zprostředkovává nám tak syntézu buněčné biologie a kvantové fyziky, resp. epigenetiku.

Bio350

Biologie víry – Jak uvolnit sílu vědomí, hmoty a zázraků
Autor: Bruce H. Lipton
Původní název: The Biology of Belief (2015)
Žánr: popularizující literatura
Nakladatelství ANAG
Rok vydání: 2016, vázaná vazba
Počet stran: 288

Hodnocení: 100 %

www.anag.cz/biologie-viry-jak-uvolnit-silu-vedomi-hmoty-a-zazraku/pA97.5842/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavlína Senić: „Posluchačům vážné hudby přeji, aby v ní vážně objevili její nesmrtelnost!!!“

senic perexTentokrát vám přinášíme rozhovor s velmi příjemnou dámou, vokalistkou Pavlínou Senić. Jak pečuje o své zlato v hrdle, jak si rozumí s manželem Tomášem Úlehlou a jaká je matka? V tomto rozhovoru se dozvíte plno dalších zajímavých věcí… 

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nebuďte kaktus a telefonujte správně a bez problémů

nejsem kaktus 200V nakladatelství Bookmedia vyšla kniha lektorky telemarketingu Kateřiny Jasinské s trefným názvem Nejsem kaktus a podtitulem Jak správně telefonovat. Vzdělejte se i vy!

 

...

Literatura

Kov: metal je víra i zákon

kov200Jako fanoušek metalové hudby jsem si jednoduše nemohla nechat ujít knihu Kov od Karla Veselého, která vyšla v říjnu pod hlavičkou nakladatelství Listen. Hádám, že naláká fandy tvrdší hudby a podporovatele české moderní scény. Ochutnáte Kov taky?

Divadlo

Legendární titul BASTARD se v Brně vrací v novém hávu

BASTARD 200„Autorská dvojice Merta–Moša je u nás jediná schopná konkurovat zahraničním dílům“, psalo se v roce 1993, poté co proběhla 11. listopadu na jevišti Městského divadla Brno premiéra vizualizovaného oratoria Bastard. Inscenace zaznamenala 201 repríz, s...

Film

Soudce, který spáchal těžký zločin. Nebo ne?

soudce 200Malé americké město, tam je soudce veleváženou osobou. Alespoň navenek, protože za dveřmi jeho domova už to tak zřejmé být nemusí. Jaké by to asi bylo, kdyby vás vychovával muž, u kterého není jasné, jestli je víc despota, nebo člověk, který chce za...