Zasmějte se u příběhů z venkova

Zasmějte se u příběhů z venkova

Tisk

vidlakbuuk200Vidlákbůůk má podtitul Úsměvné venkovské počtení do podivně zajímavých časů o tom, co mi zrovna od vidlí odpadlo a jedná se o knihu Nely Kyselové, kterou byste si neměli nechat ujít.

 

 

 

S paní Kyselovou jsem se setkala virtuálně už dříve, kdy byla mým respondentem jako farmářka nabízející ubytování. Už tehdy mi její vyjadřování padlo do oka a ráda jsem si četla její Vidlákblog zveřejňovaný na Facebooku. Proto mě potěšilo mě, že vydává knížku a dnes jsem moc ráda, že mám Vidlákbůůk i s originálním věnováním a kresbou.

V úvodu autorka varuje městské zatracence, kteří stáli ve frontě na humor a nadsázku vzadu, ať pokračují ve čtení jen na vlastní nebezpečí. Naopak pak věří, že si písmenka naplno užijí ti, kteří mají v sobě alespoň kousek vidlácké duše. Mezi ty druhé zmíněné se řadím i já, protože jsem na jedné vesnicí vyrůstala a v jiné žiji nyní.

Kniha je rozdělena na dvě velké části, na písmenka vidlácká a zvěření, které se dále dělí do menších kapitol. Zatímco první díl se zaměřuje na vidlácké obecnosti, počasí, ubytování a vidlácký deníček, druhá představuje zážitky s „drůbežníky, řehtavci, rohatci, štěkavci, mňoukavci a ostatní zvěřenou“. Jak si můžete všimnout, autorka texty obohacuje různými češtinářskými tvary, u kterých se zaručeně pobavíte.

Přečtěte si rozhovor s autorkou knihy: „Teď je ze mě autenticky venkovský blogger, a považte, od loňska dokonce i spisovatel.“

Jednotlivé kapitoly nejsou dlouhé a celkově se tak jedná o odpočinkové a pohodové čtení doplněné navíc originálními a mnohdy trefnými ilustracemi od Evy Bystrianské. Při čtení zjistíte, co je to takový vidlák a co vše má na starosti, jaké jsou jeho útrapy i radosti. Každý si v knize navíc může najít to své, já se bavila například u kapitol o panelákových zatracencích, moc se mi líbily ty o ubytování u vidláka a užila jsem si i část o zvířatech. Nela Kyselová zúročila své zkušenosti s novinařinou a vzniklo tak příjemné dílko, které ukázalo, že její další počiny stojí za to sledovat.

Nela Kyselová se narodila roku 1989 v Českých Budějovicích. Už od základní školy dovedla dle mínění učitelů obratně zacházet s písmenky. Během studia na gymnáziu v Pelhřimově začala pracovat jako externí redaktorka místního Deníku, který se později proměnil v jejího stálého zaměstnavatele. Před několika lety se s novinařinou rozloučila nadobro a začala se plně věnovat rodinné farmě v Rybníčku u Pelhřimova, kde s mužem chovají koně a další zvěřenu hospodářskou. Právě o životě na statku, radostech a strastech svého venkovského světa plného barev, vůní a hebkých kožíšků, začala publikovat facebookový blog Vidlákblog, který postavil základy i pro její knižní prvotinu jménem Vidlák bůůk, která vyšla na podzim roku 2023.

vidlakbuuk

Vidlákbůůk
Úsměvné venkovské počtení do podivně zajímavých časů o tom, co mi zrovna od vidlí odpadlo
Autor: Nela Kyselová
Žánr: skutečné příběhy, humor
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2024
Počet stran: 229
Hodnocení: 88 %

https://www.knihykazda.cz/vidlak-buuk/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářství: Knihovny pro K21, Univerzitní knihovna UTB Zlín

brezen-mesic-ctenaru 200Regály odborných knih a skript, u počítačů čilí šum, studenti diskutují, klávesnice drkotají. V místnosti panuje pravá tvůrčí atmosféra. U výpůjčního pultu se střídají čtenáři s knihami, s lístky s poznámkami, s nejrůzně...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Smát se nahlas s Martinem Nezvalem

Nezval perex"Chorobný lhář a geniální mystifikátor", říká o postavě, "která bude s každým souhlasit, a tím souhlasem porazí každého soupeře" její autor. "Pravdu nemá nikdo, pravda je až v ironii." Věčný zápas jedi...


Literatura

Cestou – osudy českých legionářů v Rusku

cestou 200Historik a pedagog Dalibor Vácha předkládá čtenářům román Cestou, v němž se opět jako ve své prvotině Červenobílá (2014) věnuje osudům československých legionářů v Rusku. Obě knihy vydalo nakladatelství Knižní klub.

Divadlo

Cybercomics ukazuje budoucnost světa i moderního divadla

cybercomics200Cybercomics je sci-fi román z nedaleké budoucnosti od Egona Bondyho, do kterého se se vším vervou pustilo Slovácké divadlo. Svět mafie a nadnárodních společností vás pohltí a nepustí.

...

Film

Čtvrtý ročník přehlídky 3Kino záhy započne

3dBěhem prvních pěti listopadových dnů (1.-5.11.2017) se v pražských kinech Atlas a Evald pořádá již počtvrté přehlídka 3Kino – spatříme na čtyřicet převážně nových až nejnovějších filmů, zpravidla u nás dosud neznámých, natočených v tuzemsku  i u našich nejbližších sousedů,  na Slovensk...