Femme fatale C. G. Junga: Sabina Spielreinová

Femme fatale C. G. Junga: Sabina Spielreinová

Tisk
ImageS krásnou, charismatickou a nadprůměrně inteligentní ruskou Židovkou s masochistickými sklony Sabinou Spielreinovou (1885 – 1942) se život nikdy příliš nemazlil. Její nelehký osud popisuje beletristicky, velmi živě a v zajímavých a širokých souvislostech v biografii nazvané Život mezi Jungem a Freudem psycholožka a psychoterapeutka Sabine Richebächer. Práci na knize zasvětila šest let svého života. Že si dala záležet, je opravdu znát. Titul loni vydalo nakladatelství Portál. Výjimečná osobnost Sabiny Spielreinové zaujala i režiséra Davida Cronenberga. V roce 2011 o jejím románku s Jungem a nelehkých počátcích psychoanalýzy natočil film Nebezpečná metoda.

 


Problémová holka jako pokusný králík

Autorka začíná své vyprávění o femme fatale Carla Gustava Junga zeširoka – seznámením Sabininých rodičů. Pozvolna pak přechází na její dětství v Rusku, líčí její vztah k otci, zámožnému a uznávanému velkoobchodníkovi, matce, průkopnici vzdělávání žen v Rusku, i k sourozencům. Zachytila okamžiky, kdy se u Sabiny, studentky na Kateřinském gymnáziu v Rostově, začaly objevovat první záchvaty úzkosti, nezvladatelného strachu a deprese, její odjezd do Švýcarska i to, jak se coby osmnáctiletá „problémová“ slečna dostala do péče C. G. Junga. Ten jí byl od první chvíle fascinován a rozhodl se na ní vůbec poprvé v historii vyzkoušet v praxi psychoanalýzu podle svého velkého vzoru – Sigmunda Freuda.

Nebezpečná známost

Sabina dělala v Jungových rukou obrovské pokroky. Snad i proto, že do něj byla zamilovaná. S oblibou mu prováděla i nejrůznější naschvály (více či méně nevinné). Ženatý Jung se intimnímu vztahu se svou pacientkou bránil, ale nevydržel to dlouho. Přitahovala ho Sabinina živočišnost a nekonvenční způsoby. Měli také jednu velkou společnou vášeň, a to nadšení pro vědu a odhodlání obětovat jí téměř cokoli.

Sabina se vedle Junga natolik zotavila, že se přihlásila na univerzitu ke studiu medicíny. Psychoanalýza, která jí samotné pomohla, jí učarovala. Chtěla ji šířit dál. A velmi si přála mít s Jungem syna.

To první jí vyšlo, druhé nikoli. Vztah Junga se Spielreinovou, „kozáckou klisnou“, jak se Ruskám tehdy říkalo, brzy začal prosakovat na povrch a narušovat vše, co bylo pro mladého lékaře důležité – jeho přátelství s Freudem, manželství s bohatou Emmou a velmi slibně nastartovanou kariéru. Proto poměr ukončil.

Image

Léčba sňatkem

Emotivní Sabina se sklony k hysterii nesla rozchod velmi těžce. Rozptýlit se snažila cestováním – chvíli žila v Mnichově, chvíli ve Vídni, Berlíně. Našla si přítelkyně a navštěvovala i domov v ruském Rostově. K překvapení všech se nedlouho po rozchodu s Jungem vdala. Vzala si židovského lékaře Paula Scheftela a brzy mu dala dceru Renatu.

S holčičkou měla velké trápení. Podobně jako malá Sabina i Renata byla velmi neduživé dítě, které stále stonalo. Navíc trpěla rozchodem svých rodičů - Sabinino manželství nebylo šťastné.

Image

Návrat domů

První světovou válku přečkala Spielreinová s dcerou sama. Sabina živořila jako psychoanalytička v Ženevě a musela se rozhodnout, kde zakotví - zda na Východě, nebo na Západě. Nakonec se v roce 1923 definitivně vrátila domů do Ruska. A taky ke svému manželovi, kterému porodila druhou dceru Evu. Ani tentokrát však nebyl svazek idylický, Paul ji podváděl a s milenkou měl nemanželskou dceru.

Sabina pokračovala v psychiatrické a psychologické práci, ale ta u tehdejší sovětské vlády neměla podporu (roku 1933 byla psychoanalýza dokonce naprosto zakázána). Situace se ještě zhoršila, když zemřel Paul a ona zůstala na všechno sama. Do toho přišla druhá světová válka, nečekaná smrt matky, která fungovala jako pojítko pro celou rodinu, poprava bratrů za špionáž a skon otce, kterému z tolika ztrát najednou puklo srdce žalem.

Během druhé světové války Sabinin rodný Rostov dvakrát obsadili Němci. První okupaci lékařka s dcerami přežila. Druhá se jim stala osudnou. Němci je zastřelili a všechny tři ženy skončily v hromadném hrobě. Dnes je Sabina Spielreinová považována za jednu ze zakladatelek dětské psychoanalýzy a vůdčí představitelku ruské psychoanalytické školy.

Knihu doporučuji milovníkům pravdivých pohnutých příběhů, zejména pak ale těm, které zajímá moderní psychologie nebo dějiny židovství. Je bohatá na další odkazy a prameny, má obsáhlý jmenný rejstřík a doplňující poznámky. Obsahuje černobílé fotografie a ukázky z dopisů.

Image

Ukázku z knihy si můžete přečíst zde.

Knihu vydalo nakladatelství Portál v roce 2011, překlad Michaela Jančaříková, 334 stran.
Hodnocení: 90%

Zdroj foto: Portál



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Holub: Lenošení jsem dovedl k dokonalosti!

proste200Přinášíme rozhovor se spisovatelem na žánrovém pomezí - Jiřím Holubem.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Benedikt XVI. Můj duchovní testament

benedikt testament 200Bývalý papež Benedikt XVI. je významnou postavou světové historie, jejíž význam teprve zhodnotí čas. Papežem se stal v roce 2005 po smrti Jana Pavla II. a rezignoval 28. února 2013. Je velice plodným autor...


Literatura

Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta ukazuje střet kultur

tisic podzimu200Na spisovatele Davida Mitchella upozornila experimentující filmová hříčka tří režisérů Atlas mraků, až mžikavě se komíhající rozličnými časovými rovinami i prostory, zalidněná rozličnými postavami ztěles...

Divadlo

Festival DIVADLO: demonstrace v Rusku, válečné Japonsko i Ingmar Bergman

ljud invasionMezinárodní festival DIVADLO oslaví od 12. do 20. záři v Plzni dvacáté narozeniny. V hlavní části připravil pro návštěvníky do 16. září přes 40 představení předních zahraničních a domácích divadel, v rámci epilogu pak 17. ...

Film

Seriál Černobyl vzbuzuje emoce diváků

serial-cernobyl-cernobyl-clanokWSpolečnost HBO uvedla 5 dílnou minisérii s názvem Černobyl, která okamžitě zaujala vysokou sledovanost a zájem široké veřejnosti.

 

 ...