Těžká planeta probouzí zájem o vědu. A vášeň poznávat.

Těžká planeta probouzí zájem o vědu. A vášeň poznávat.

Tisk

altDnes již kultovní antologii sci-fi povídek Těžká planeta sestavil Isaac Asimov, jeden z největších mistrů žánru vědeckofantastické literatury a držitel prestižní SF ceny Nebula. Začlenil do ní dvanáct příběhů, které svou originalitou probouzí zvědavost a vyvolávají řadu otázek. Mohly se události, o nichž autor píše, vůbec přihodit? Jestli ne, tak proč? Ačkoli výběr spatřil světlo světa poprvé před čtyřiceti lety a od té doby vývoj vědy notně pokročil, hloubavému čtenáři má kniha co nabídnout i dnes.

 

Velká kniha otázek
Atmosféru vzniku povídek, které dnes SF zasvěcencům mohou místy vyloudit shovívavý úsměv na rtech, přibližují medailonky jednotlivých autorů. V závěru každého příběhu se nacházejí Asimovovy otázky a podněty k zamyšlení pro ty ze čtenářů, kteří se budou chtít v dané problematice pustit více do hloubky. „Nejsou to jednoduché otázky a někdy se dokonce ptám, i když vím, že odpověď zatím neexistuje,“ píše Asimov v úvodu. Seznam literatury na konci knihy pak uvádí ke každé povídce další doporučené prameny, z nichž lze čerpat poznatky na konkrétní témata a odpovědi. „Chci probouzet zájem, z něhož se může stát vášeň poznávat,“ říká Asimov.

Vesmírná podmořská kovbojka i vtipná hříčka o huse se zlatými vejci
V původní české verzi Těžké planety z roku 1979 bylo vypuštěno pět povídek, které byly v tomto vydání doplněny. Názvy některých příběhů vám možná mohou připadat jako titulky z časopisu pro snaživé hospodyňky (Domeček jako klícka, Mít tak s sebou prachovku, Paštika z husích jater), ale nenechte se ošálit… Jaké povídky tedy v knize najdete?

Odysea z Marsu – Stanley G. Weinbaum
Půvabný příběh z první poloviny 30. let minulého století o setkání s podivným přátelským Marťanem Ťuílem. Bývá řazen mezi nejlepší SF povídky napsané do roku 1965.

Noc – Don A. Stuart
Noc vykresluje velmi vzdálenou budoucnost poté, co Slunce „zemřelo“ a vychladlo. Nadhazuje otázku antigravitace a cestování v čase.

Poslední den – Lester del Rey
Povídka z pera držitele ceny Nebula nepřenese čtenáře do budoucnosti, ale do dávné minulosti. Zabývá se pralidmi - kromaňonci a neandrtálci.
„Zamlada byl svět krásný, plný chlupatých lidí, kteří vrčeli a člověk jim rozuměl.“

Těžká planeta – Milton A. Rothman
Povídka z roku 1939 je zřejmě jedinou beletristickou prací uznávaného amerického fyzika M. A. Rothmana a dala název celému výboru. Autor se v ní zabývá otázkou zemské přitažlivosti a tlaku vzduchu na Těžké planetě a byl jedním z mála, kdo v té době přemýšlel o tom, že bude možné probudit jadernou energii a využít ji k práci.

Domeček jako klícka – Robert A. Heinlein
Tato „geometrická“ povídka vysvětluje velmi názorně na příkladu „domu pro budoucnost“ princip tzv. teseraktu – čtyřrozměrné varianty krychle.

alt

Důkaz – Hal Clement
Důkaz o životě na Slunci je ukázkou klasicky pojaté hard SF. Clement ji publikoval jako mladík, ještě mu nebylo ani dvacet let.

Podzemní dráha Mӧbius – A. J. Deutsch
Dnes polozapomenutý autor matematické SF povídky Podzemní dráha Mӧbius Deutsch využil k sestavení zápletky tzv. Mӧbiovu pásku a její podivné vlastnosti. Povídka vám nedá spát a pravděpodobně vás přiměje realizovat malý matematický pokus s proužkem papíru (Asimov k němu přikládá návod).

Povrchové napětí – James Blish
Milovníkům seriálu Star Trek autora netřeba představovat. V této povídce otevírá problematiku zmenšování lidí do velikosti mikroorganismů či dokonce atomů, aniž by osoba přišla o své lidství. Příběh je to fascinující. Stejně tak, jako je nereálný.

Venkovský doktor – William Morrison
Pozoruhodná povídka o obrovité nemyslící mimozemské bytosti, vesmírné krávě, jejímiž útrobami se pohodlně může procházet člověk.
 
Díry na Marsu – Jerome Bixby
Příběh o záhadné třetí oběžnici Marsu, která obíhá planetu jen kousek nad povrchem a s železnou pravidelností hloubí v této výšce kolejnici s dokonalým kruhovým profilem ve všem, co se jí připlete do cesty...

Hluboké pastviny – Arthur C. Clarke
Zábavná povídka s ekologickým podtextem z pera ikony žánru SF a nositele ceny Nebula se dá s trochou nadsázky označit jako podmořský vědeckofantastický western. Jenže místo dobytka v ní čtenář najde velryby, místo šelem žraloky, místo psů delfíny a místo kovboje chlapíka v ponorce.

alt

Jeskyně noci – James E. Gunn
V povídce z roku 1955 autor předvídá vypuštění první oběžnice Země. Jako téměř všichni v té době předpokládal, že na její palubě bude člověk. V závěru vyprávění se čtenář dočká velmi překvapivého zvratu!

Mít tak s sebou prachovku – Hal Clement
Je Měsíc pokryt prachem? Jak je jeho vrstva mohutná? A jak se bude prach chovat v případě, že bude mít Měsíc silné magnetické pole? Další zajímavá ukázka klasicky pojaté hard SF.  

Paštika z husích jater – Isaac Asimov
Z povídky tvůrce antologie a dalšího z Velmistrů žánru čiší hravost a chuť odreagovat se na chvíli na naprosto nevědeckém tématu, kolem něhož se nastraží vědecké chytáky tak, že ve finále působí jako čistokrevná SF. Na seznámení s Asimovovou husou, která snáší zlatá vejce, čtenář dlouho nezapomene...

alt

Rébus – H. Beam Piper
Povídka o „archeologickém průzkumu“ na Marsu, buldozerech a snaze pozemšťanů rozluštit záhadu mimozemského jazyka čtenáři jistě připomene pozemské bádání nad hieroglyfy a Rosettskou deskou.

Hop – a skok! – Walter S. Tevis
Tevis se proslavil románem Muž, který spadl na Zemi, který se v roce 1976 dočkal i filmové podoby (v režii Nicolase Roega s Davidem Bowiem v hlavní roli).  Jeho Hop – a skok! je příběhem o přeměně energie a o ledově chladné gumové skákací kuličce, která se s každým odrazem od země dostává výš a výš.

Neutronová hvězda – Larry Niven
Závěrečná povídka představuje podivnou bytost dvouhlavého pavoučníka a záludnou gravitaci vycházející z neutronové hvězdy, která dokáže roztrhnout vesmírný koráb na dvě poloviny a rozdrtit člověka.

Těžká planeta
Autor: sestavil Isaac Asimov
Překlad: Jaroslav Veis a Robert Tschorn
Žánr: sci-fi antologie povídek
Vydáno: 2011
Stran: 424
Vydalo nakladatelství: Argo v edici Fantastika, Triton v edici Trifid
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: Argo, wikipedia


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s hvězdou Henry Lee Festu Mickem Harveyem

mick harvey 200Na Henry Lee Festu, který se koná 27. září v brněnské Zbrojovce, se představí Australan Mick Harvey. Je zakladatelem skupiny Nick Cave and the Bad Seeds, proto se v tomto rozhovoru mimo jiné dozvíte něco i ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pátrání po prolomení tajemné kletby pokračuje v Tanci nág

stulcova rafaelova skola tance nagNetrpělivě očekávaný druhý díl série Rafaelova škola od Renaty Štulcové je tu. Tance nág vyšly! Marina Fialková, víla po mamince, je o rok starší, zmizela jí motýl...


Literatura

Poločas rozpadu - postapokalyptický svět podle Františka Kotlety

kotleta polocas rozpadu200Jeden z příznačných zjevení moderní české literatury opět boduje. František Kotleta vsadil na drsný svět po válce a přináší nám díky nakladatelství Epocha druhý díl série Spad, který nese název Poločas rozpadu. Nal...

Divadlo

Kolečko v Disku pracuje s buchtami i bohyněmi

buchty a bohyne200Petr Kolečko (Okresní přebor) napsal divadelní hru přímo na míru čtyřem absolventkám, čtvrtého ročníku Katedry herectví činoherního divadla pražské DAMU, Nikol Kouklové, Evě Josefíkové, Marii Poulové

Film

Divoká stvoření jižních krajin: dokonalý film s dojemným a naivním poselstvím

divoka stvoreni jiznich krajinV porovnání s blockbustery letošního léta trhajícími rekordy v multikinech působí Divoká stvoření jižních krajin jako blesk z čistého nebe. Celovečerní debut Benha Zeitlina...